Bekende mensen

Afbeelding
Puur natuur

Het is een gewoonte van me om ’s avonds naar het 8 uur journaal op NPO 1 te kijken. Dat gaat gepaard met een kop koffie en na het journaal schenk ik een tweede kop in en verdwijn ermee naar mijn kamer. Het is u bekend dat het journaal altijd wordt afgesloten met het weerbericht dat tegenwoordig wordt ingeleid met een weerfoto. Op een gegeven moment viel het me op dat we menigmaal een weerfoto van een bepaald persoon te zien krijgen. Tegenwoordig leidt dat dan tot de uitroep: ”Ja hoor, daar is hij weer!”.

Misschien is het u ook wel opgevallen en weet u dat ik met die ’hij’ ene Jannes Wiersema uit Roodeschool bedoel. Er zijn meer mensen van wie met enige regelmaat weerfoto’s worden getoond, maar niet zo frequent als van Jannes. Via internet kwam ik aan de weet dat Jannes -hij is actief op meerdere media- een gepassioneerd weerman is en er dagelijks mee bezig is; in de weer met het weer, las ik. Hij heeft zelfs een website waarop je de actuele weersituatie in Roodeschool kunt volgen. Bedrijven en boeren in en rond het Eemshavengebied schijnen er regelmatig gebruik van te maken. Zelf zal ik het niet doen. Als ik naar buiten kijk weet ik gelijk hoe het weer is. Wel is het handig te weten of je bij buitenactiviteiten te maken krijgt met buien. Dan is een blik op Buienradar een goed alternatief. De weerfoto’s die je tijdens het journaal krijgt te zien zijn vaak schitterend. Zonder te willen beweren dat die van Jannes er bovenuit springen is een bezoekje aan zijn fotogalerij zeer de moeite waard. Het aanbod is zeer gevarieerd en wat mij betreft zijn de soms bloedrode zonsondergangen het mooist.

Lezers van het DvhN zullen op maandag in de rubriek ’Kiek ons weekend’ opvallend vaak de naam Roel Lubbers tegenkomen, zeker wanneer het een foto uit Roden of omgeving betreft. Zo word je ook bekend. Velen kennen Roel als ex-postbode, maar vooral als ’de gelegenheidsfotograaf van Roden’: ”Altijd bovenop het nieuws’ meldde hij een keer toen ik hem tijdens de Rodermarkt tegenkwam. In Roden ondervindt Roel af en toe enige concurrentie van André Brasse, ook al een bekende Roner sinds hij is toegetreden tot het bestuur van de Jaarbeurs van het Noorden. Beiden hebben een website waarop hun foto’s zijn te zien. André is meer een natuurfotograaf en uiteraard kon ik het niet laten naar zijn foto’s van paddenstoelen te kijken. Voor het op naam brengen schakelt hij deskundigen in, maar daarbij zijn wel wat foutjes gemaakt. Ik heb André beloofd enige correcties aan te brengen.

Roel stuurde mij afgelopen zondag een foto die hij maakte achter Camping Ot en Sien. Daarop is een bovengrondse wortel van een Beuk te zien met een afwijkende geelgroene kleur. Of ik een verklaring voor dit natuurfenomeen had, was de vraag. Een zoektocht op internet leverde niets op, waarna ik ter plekke ben gaan kijken. Toen zag ik dat waar de verkleuring begon een beschadiging rondom zat waardoor de sapstromen in de wortel op die plek (deels) zijn geblokkeerd. Dat is de verklaring, maar waardoor die geelgroene kleur ontstaat kan ik niet duiden.

Misschien kan ik wel een verklaring geven bij de foto boven dit stukje van bevroren bladeren van de Klimop in onze tuin. Ik vermoed dat het blad waterdamp produceert dat bij lichte vorst aan de bladrand bevriest. Maar wellicht is het rijp, dus waterdamp in de lucht dat op allerlei voorwerpen bevriest. Dat bevroren blad doet me denken aan een ander natuurfenomeen, ijshaar. Tijdens de afgelopen vorstperiode werd daarvan een foto tijdens het weerbericht getoond. IJshaar wordt veroorzaakt door een schimmel in dood hout die water door hele fijne poriën naar buiten perst dat bij zeer lichte vorst bevriest en aangroeit zolang de schimmel water naar buiten blijft persen. Het is ragfijn spul dat bij het minste geringste verdwijnt. Op internet vindt u prachtige foto’s van ’de baard van Koning Winter’.

UIT DE KRANT