“De blokfluit is niet saai; integendeel, hij heeft juist veel klank en kleur”

|
| Foto: |
kleintje cultuur

Ton le Coultre van Studio Bon Ton gaat fluitend door het leven

PEIZE - Het is een pracht locatie, daar aan de Lageweg in Peize. In een geheel naar eigen smaak en ‘doelstelling’ gebouwde woonboerderij heeft blokfluitdocent Ton (van Antonia) le Coultre er naast een prettig woongedeelte een schitterende, qua ruimte en akoestiek, les- en concertzaal waar behalve een groot aantal blokfluiten in allerlei maten en toonsoorten onder andere ook een vleugel staat. Ze geeft er les. En er zijn regelmatig huiskamerconcerten. Want Ton, geboren en opgegroeid in Utrecht maar al jaren in noordelijke contreien wonend en werkend, lééft voor de muziek. Met name de blokfluit, toch niet het instrument met de meest ‘geliefde’ reputatie, heeft haar muzikale voorkeur. Want,” vertelt ze gedreven, “ het geluid van een blokfluit is zó warm, zó puur ook, het is een instrument met een prachtige klankkleur. Zéér ten onrechte wordt er vaak met weinig respect over gesproken. Daar wil en kan ik, de praktijk wijst het uit, verandering in brengen.”

Ze heeft die passie voor de muziek niet van vreemden. Want vanaf haar prille meisjesjaren draaide het bij haar thuis al bijna allemaal om de muziek. “Mijn moeder en vader en broer en zussen bespeelden allen een instrument. We vormden als familie ook een huisorkest dat regelmatig drukbezochte concerten gaf. Alles bij ons thuis ademde muziek. Als meisje van vijf leerde ik al piano spelen. Daar heb ik nu nog steeds profijt van want ik kan al mijn blokfluitcursisten begeleiden. Maar toch mocht ik na mijn middelbare school geen opleiding in de muziek volgen. Daar was immers geen droog brood in te verdienen,was de gangbare mening. Daarom volgde ik in Groningen, waar ook een goede vriendin van mij studeerde, de onderwijzersopleiding aan de pabo,” belicht Ton in vogelvlucht haar verleden. Ze was daarna een tiental jaren in het onderwijs werkzaam. “Best een mooie tijd,” herinnert ze zich. “Maar op mijn 29-ste volgde ik toch mijn grote liefde en ging ik aan het conservatorium studeren. Ik volgde er de opleiding muziekdocent, met de saxofoon als hoofd-instrument. Daar moest echter nog een instrument bij. Dat werd de blokfluit. Vooral díe kennis en liefde heb ik verder ontwikkeld. Ik gaf lessen muzikale vorming op basisscholen – ook in Peize – en werd daarnaast docent op mijn allengs steeds geliefder wordende voorkeursinstrument, de blokfluit.”

Drie jaar geleden verhuisde zij met haar gezin – ‘mijn dochter en zoon zijn ook getalenteerde musici en mijn echtgenoot, die geen instrument bespeelt, luistert graag naar mooie muziek’- vanuit Groningen naar Peize. Daar bouwde zij haar blokfluitstudio Bon Ton, met als toepasselijke ondertitel ‘fluitend door het leven!’ verder uit tot het op dit muzikale gebied toonaangevende instituut. Ze geeft er, kort samengevat, blokfluitlessen voor jong en oud. Wekelijks zit ze goed vol met het geven van individuele lessen, maar daarnaast is er (onder andere!) een maandelijks samenspel in groepsverband waarbij ook zuiverheid, gehoortraining, improvisatie en muziek theoretische lessen aan de orde komen. Ook worden muziekdagen georganiseerd. “Die groepslessen zijn zó belangrijk, zo vormend ook, zeker voor kinderen”zegt Le Coultre gedecideerd. “Want in groepsverband heb je discipline nodig, speelt het sociale aspect (je doet het samen) een grote rol en ze zijn belangrijk als gehoortraining. Je leert luisteren.”

Ton le Coultre heeft ook een ‘eigen’ blokfluitensemble, Quintessens. Hierin spelen getalenteerde amateur blokfluitisten uit haar lespraktijk. Verder heeft ze momenteel de handen vol aan haar project ‘Fenomeen Mozart’, dat gaat over het leven van het muzikale fenomeen W.A.Mozart. Dit grootschalig geheel in haar uppie opgezette orkest-, toneel- en dansproject door en voor kinderen krijgt op 31 oktober twee uitvoeringen in de kerk van Peize. Le Coultre heeft het er druk mee maar ze verheugt zich er erg op. “En o ja,”haast ze zich tot slot nog te zeggen. “We geven hier, in onze studio thuis, ook huiskamerconcerten onder de naam ‘Mariahoeve’. We spelen niet alleen zelf, maar er komen ook gastmuzikanten. Heel ontspannen allemaal. Bezoekers zijn van harte welkom.”

Wie over dit alles meer wil weten, kan haar site www.tonlecoultre.info aanklikken.

|

UIT DE KRANT