De week bekeken week 10

actueel

Begin maart eerste kievitsei’
Wie vindt het eerste kievitsei? Zeker in Friesland is dat nu ongeveer hét gesprek van de dag. Ook gesprek van de dag: er mag straks in Friesland niet meer geraapt worden. En die beslissing heeft nogal wat stof doen opwaaien. In Noordenveld is Johan Baard de all-time beste zoeker (en vinder) van het eerste kievitsei. ‘Ik verwacht het eerste ei rond 5, 6 maart’, zegt hij. ‘Tenminste; als het weer zo blijft. Het kan ook later. Ik heb wel eens een eerste ei op 28 maart gevonden’, zegt Baard. Johan maakt zich alweer (of: nog steeds) zorgen over de vogelstand. Over de Grutto bijvoorbeeld. De reden dat de mannen en vrouwen die eieren zoeken ‘gepest’ worden, is omdat hun zoektocht voor onrust in het landschap en onder de vogels zorgt. Baard is het daar niet (helemaal) mee eens. ‘Als ik zoek en bescherm, dan zouden vossen me achterna kunnen komen. Dat kan. Bescherm ik niet, dan gaan de nesten echter óók kapot. Dan rijden boeren de nesten aan gort. Zeg het dus maar.’

Verpleeghuis
Jan Cazemier
, oud medewerker van de gemeente Roden en vooral wereldberoemd als voormalig Volksvermaker, is onlangs opgenomen in het UMCG. Vervolgens zal hij naar een verpleeghuis gaan. Nu is deze rubriek er niet om de medische dossiers van mensen te openbaren, bij Jan ligt dat iets anders. Want heel Roden – niemand uitgezonderd- maakte zich de afgelopen periode toch wel wat zorgen om Jan. Zo was Jan al eens een dag vermist, of beter: als vermist opgegeven. Er kwam zelfs een oproep via Burgernet. Wat bleek echter. Jan gaat een aantal dagen per week naar de dagopvang in Peize. Op een bepaald moment kreeg Jan een dag extra. De enige die dit wist was Jan zelf. En dus trof de Buurtzuster de volgende dag geen Jan aan en was er (best logisch) paniek. Jan Cazemier is 82 jaar en wordt wat vergeetachtig. Is de weg wel eens kwijt, iets dat vaker gebeurt als je zo’n respectabele leeftijd hebt. Daarom al had hij de laatste tijd een soort van kastje bij zich, opdat hij altijd traceerbaar was. Jan kan – gelukkig- nog steeds over vroeger vertellen en rookt ook nog gewoon. Andere oud Volksvermakers als Johan Baard en Dick Swart zoeken hem geregeld op. Bent u weer even op de hoogte.

Legionella was ooit een ramp
Sprak je een jaar of vier, vijf het woord legionella uit, dan stokte ieders adem. Legionella. Dat was dodelijk. Alarmbellen. Journaal. Hoe anders is dat nu. Neem vrijdag. In sportcentrum De Hullen werd voor kinderen een glowball toernooi gehouden. Een succesvol evenement. Kinderen konden na afloop niet douchen. Reden: legionella. Op de deuren van de kleedkamers van de Hullen stond het. Op geprinte briefjes. Ouders namen het voor kennisgeving aan, kinderen dachten dat Legionella een naam van een deelnemend team was. Legionella leeft niet meer. Niemand is nog bang.
Gracielle en de lofzang op vanHaren
Gracielle Kuik
uit Roden werkt bij vanHaren. Ze las ongetwijfeld in de Krant over de strijd om de titel ‘Het Beste Bedrijf van Noordenveld’. En dus stemde ze. Op van Haren. Ze repte over teamavonden, klantvriendelijkheid, prijs/kwaliteitverhouding en aantrekkelijke prijzen. Ze liet weten dat vanHaren het record aantal verkochte schoenen verbroken heeft. Ook liet ze weten dat vanHaren in Roden het mooiste winkelpand heeft. Gracielle is er dus goed mee bezig. Als ze de volgende keer de leiding van haar werkgever overtuigt van het feit dat meedoen aan de verkiezing leuk is, dan staat de Krant op de stoep. Nu niet. En dat is best jammer.

UIT DE KRANT