Fietskluskar helpt statushouders

Afbeelding
actueel
RODEN – Een fietskar vol met gereedschap. Daar worden deze handige mannen blij van. Zij willen met hun hulp nieuwe inwoners van Roden, dat wil zeggen vooral statushouders, helpen bij het inrichten van hun woning.  Fietswinkel De Fiets aan het Padkamp in Roden heeft hiervoor een handige fietskar gemaakt en voor een deel gesponsord.
Een fietskar waar allerlei gereedschap in kan worden opgeborgen en gebruikt kan worden wanneer er werk aan de winkel is. Statushouders krijgen via de gemeente in samenwerking met Actium en Woonborg een passende woning aangeboden. De gemeente Noordenveld krijgt elk jaar van het Rijk te horen hoeveel statushouders zij in de gemeente moeten plaatsen. Afhankelijk van de overname van de vorige bewoner, moet er vaak nog veel aan de woning geklust worden. Dat gebeurt veelal in overleg met vluchtelingenwerk en de maatschappelijk begeleiders. Nu dan, kan er een beroep worden gedaan op deze handige mannen. Laminaat leggen, rails plaatsen, gordijnen en lampen ophangen, kasten en bedden in elkaar zetten. Het is nu allemaal mogelijk en makkelijker te doen.
Afgelopen week was de officiële start van dit nieuwe initiatief. Medewerkers van De Fiets doopten officieel de fietskar om tot ‘Kluskar’. Habtom Asefa, Beyene Girmay, Robin Carras van De Fiets, Simon Mgute, Michel Slager van de Fiets en Edris Salih waren bij de overdracht aanwezig (foto). ‘Een prachtig initiatief,’ laat maatschappelijk begeleider Holke Dijkman namens Vluchtelingenwerk weten. ‘Het is zo een mooi gegeven, statushouders helpen statushouders. Het motto van dit jaar is immers  Grenzeloos Naoberschap. Deze activiteit past prima in dat gegeven. We hebben een nummerbord laten maken waar dat op staat,’ laat hij weten. De eerste klus zit er inmidddels op en nog deze week wordt er laminaat gelegd. Beyene Girmay is de contactpersoon van de vrijwilligers. ‘Wanneer via de maatschappelijk begeleiders onze inzet wordt gewenst dan roep ik de jongens bij elkaar. We kennen elkaar goed. We wonen allemaal in Roden en komen oorspronkelijk uit Eritrea. Onze Kluskar heeft als opslagplaats onze nieuwe school in Roden. Vandaaruit maken we ook de afspraken,’ zegt hij. Simon Mgute vult aan: ‘Het is voor ons ook leuk werk en geeft voldoening. Het is goed om wat voor een ander te doen. We zijn handig, helpen mensen en dat geeft een goed gevoel.’
Dit jaar heeft de gemeente als thema ‘Het jaar van de vluchteling’. Activiteiten gericht op ontmoeting voor ‘oude’ en ‘nieuwe’ inwoners worden van harte aangemoedigd. Zo ook dit initiatief. De Stuurgroep  van ‘Het jaar van de vluchteling’ vindt het van groot belang dat nieuwe Nederlanders actief worden en blijven. Ook op het gebied van vrijwilligerswerk. ‘Mede door een gift vanuit ‘Het jaar van de vluchteling’, werd het mogelijk om een fiets met fietskar en gereedschap aan te schaffen. Zo kan de groep vrijwilligers vaker op pad om andere mensen te helpen.  Veel statushouders geven aan iets te willen doen in de samenleving, of anders gezegd, men wil iets terug doen voor de geboden opvang. Dit project voorziet in die behoefte,’ zegt Holke Dijkman.
Wie als individu of als organisatie ook een beroep wil doen op een bijdrage vanuit ‘Het jaar van de vluchteling’, kan een mail sturen naar bobcopper@gemeentenoordenveld.nl of even bellen met 05050 27222 en vragen naar Bob Copper.
 

UIT DE KRANT