Geen lichte zaak, de feestverlichting in het Roner centrum

Afbeelding
actueel
RODEN – Zeker de ondernemers in Roden hechten aan sfeer in het centrum van het dorp. Sfeer in de zin van de alom geprezen bloembakken en activiteiten én sfeer in de zin van feestverlichting en muziek rond de feestdagen. Dat namelijk, geeft het winkelend publiek een behaaglijk gevoel. En dat gevoel kan zorgen voor het vaker trekken van de portemonnee. Maar: hoewel de feestverlichting al tijden was aangebracht, brandde het niet of heel even. Of viel het uit. Dit tot grote ergernis van onder meer Zakenkring Roden. Het leverde hoon op. Cynische reacties en een hoop gezeur en ellende. Maar: de verlichting brandt weer. Sinterklaas is al weer richting Spanje maar richting Kerst kan men in Roden genieten van de feestverlichting. Laat, en wat kostte het een moeite.
Eerst even dit. Voorheen was het een gedoe om de feestverlichting brandend te krijgen en te houden omdat de Zakenkring – eigenaar van de feestverlichting- aangewezen was op de welwillendheid van mensen die stroom wilden leveren. Er lagen links en rechts kabels over straat en er wilde nog wel eens – een understatement- een lampje of groepje uitvallen. Dat moest anders, zo vond de Zakenkring volkomen terecht. En dat ging anders. Voortaan zou het licht (stroom dus) voor de feestverlichting rechtstreeks van de lantaarnpaal komen. Per saldo was het ongeveer zo dat als de straatlantaarns aan zouden gaan, de feestverlichting ook zou gaan werken. Gemakkelijk dus. Geen gedoe meer met kabels en niet meer afhankelijk van derden. Prima plan dus, op papier. Want hoewel het allemaal geregeld leek, slechts een kwestie van ophangen leek, was de realiteit anders. Heel anders. Een week of drie was nodig om dan eindelijk van de schoonheid van de feestverlichting te kunnen genieten.
Want. Een feestverlichtingsarmatuur met kroonluchter trekt zo ongeveer 1.2 ampère stroom. Veel voor led-lampjes en ver boven verwachting. De realiteit is dat er sprake is van het dubbele verbruik. In het centrum van Roden kan het Enexis-netwerk in bepaalde delen slechts tussen de tien en zestien ampère aan. Zeker in het gedeelte van Daan Nijman tot en met de ING Bank zijn forse beperkingen. Reden? Er zit simpelweg teveel op een groep van afgezekerd tien ampère. En daardoor konden slechts zo’n acht lampen branden. De meneer van Enexis ging kijken. Hij rapporteert dat alle verlichting in Roden in de lantaarnpaal is geschakeld op nachtschakeling. Van de mogelijkheid ‘avondschakeling’ wordt geen gebruik gemaakt. Hij laat weten dat dat als de helft van de verlichting op die avondschakeling aangesloten zou zitten – en de andere dus op nacht- dat het stroomverbruik over de kabels gelijk verdeeld zou zijn en dan zou binnen de norm gebleven kunnen worden met de led-lampjes van de feestverlichting. Maar, zo laat hij ook weten, die aanpassing mag slechts een installateur uitvoeren in opdracht van de gemeente. Wel zegt hij toe de volgende dag, na aanpassing van de avond-nacht schakeling, enkele knelpunten in het netwerk hoger af te zekeren. Besloten wordt het maximale te laten branden en de volgende dag de besproken aanpassingen uit te voeren aan de palen (om en om nacht en avondschakeling). De meneer van Enexis krijgt van Zakenkring Roden een flesje wijn. Ze hebben toch de moeite genomen te kijken, hoewel feestverlichting bepaald geen prioriteit geniet. Opgelost, zou je denken. Probleem gedetecteerd, klaar is Kees.
Wat nog rest is een telefoontje richting gemeentehuis. De verantwoordelijke ambtenaar wordt door de Zakenkring op de hoogte gebracht van de bevindingen en het plan van aanpak. De ambtenaar belooft de volgende dag een installateur te leveren om de aanpassing avond-nachtschakeling in de palen te realiseren en bedankt de Zakenkring voor de opheldering. De afspraken worden bevestigd. Het is dan donderdag, 10.15 uur. Dan wordt het 14.00 uur en rolt er een mail binnen van de ambtenaar.  In de mail laat hij weten dat de installateur bij nader inzien toch niet morgen kan komen, maar pas vrijdagmorgen. Vervelend, want de Enexis-man was al begonnen met het aanpassen van een aantal zaken, die nu dus eerst weer ongedaan gemaakt moeten worden. Morgen heeft een andere Enexis storingsmonteur dienst en daar moet eerst alles aan overgedragen worden. En: de installateur die vrijdag de aanpassing aan de palen moet doen, wordt niet bijgestaan door de ambtenaar. Die heeft wat anders. Hij moet naar de intocht van Sinterklaas op de basisschool van een van zijn kinderen. Vriendelijk groetend verblijft hij…
Ondertussen komt er stoom uit de oren van de bestuursleden van Zakenkring Roden, belast met de portefeuille feestverlichting. De reden van die frustratie is duidelijke en logisch: weer is er een dag verloren gegaan en het werk van de bereid willende Enexis meneer is dus voor niets geweest. Een Enexis monteur die op vrijdag weer opnieuw moet beginnen. Onnodige verspilling dus van tijd en geld, terwijl vanwege de absentie van de man van de gemeente weer iemand van Zakenkring Roden op zal moeten draven om een en ander te coördineren, anders weet de linkerhand straks niet wat van de rechterhand verwacht wordt en andersom. Als de frustratie iets gedaald is blijft de conclusie dat het feestverlichtingsprobleem veel eerder getackeld had kunnen worden, mits er vanaf het begin iemand een stevige vinger aan de pols had gehouden. Iemand die wilde weten hoe de stroomvoorziening nu daadwerkelijk is geregeld. Dan ook was de verdeling avond-nachtschakeling eerder boven tafel gekomen. Noordenveld zou toch wel willen weten hoe het netwerk van Enexis nou eigenlijk precies loopt? Toch?
Elke nadeel heeft ook weer z’n voordeel. Vrijdag liep een Zakenkring-bestuurslid opnieuw de gehele vrijdag in het centrum Van Roden – laddertje onder de arm- om te coördineren en eindelijk is aardig in beeld hoe het precies zit met het kabelnet in Roden. Met speciale dank aan Zakenkring Roden. De doorzetters.

UIT DE KRANT

Lees ook