‘Gerrit zei: Klaas, daar moet je heen. Dat is héél belangrijk’

Gebak voor sporters Flotar, huldiging volgens ‘Alssema-model’

RODEN – Het was woensdagavond nog drukker als gewoonlijk in zwembad De Hullen in Roden. Normaliter is het door de training van de zwemmers met een verstandelijke beperking van Flotar al een drukte van belang. Nu was het nóg drukker, vanwege een huldiging die plaatsvond. Niemand minder dan burgemeester Klaas Smid kwam om 19.00 uur binnen. Niet met lege handen, maar met twee dozen gebak, in totaal goed voor zestig royale stukken gebak.

Directe aanleiding voor het bezoek van de burgemeester aan Flotar waren de topprestaties van Lisanne, Renske, Gilia en Lukina. Zij presteerden meer dan uitmuntend tijdens de  Special Olympic Games Spanje en liepen bijkans krom van alle gewonnen medailles. En dus zou het logisch zijn dat alleen dit kwartet gehuldigd zou worden en iets aangeboden zou krijgen. ‘Tsja, dat is inderdaad normaal’, zegt Eddy Lagro van Flotar. ‘ Tot voor kort hadden we als Flotar te maken met wethouder Alssema en vanwege hun prestaties hebben we het gehad over een bezoek aan het gemeentehuis, over iets van een huldiging. Gerrit had echter een ander idee. Hij wilde niet alleen genoemd kwartet huldigen, hij wilde alle zwemmers van Flotar een gebakje aanbieden.’ Lagro zegt het met enig verdriet in zijn stem. Flotar Roden is voormalig wethouder Alssema veel dank verschuldigd. ‘Hij was een ambassadeur. Nooit deden we vergeefs een beroep op hem. Gerrit was oprecht geïnteresseerd. Gerrit was een graag geziene gast en ik kan je vertellen dat toen bekend werd dat hij zou stoppen, we echt aangeslagen waren. Allemaal, zeker ook de sporters.’  In de persoon van burgemeester Klaas Smid regelde Alssema zelf een waardig vervanger. ‘ Jullie krijgen ten eerste allemaal de groeten van Gerrit’, zei Smid. ‘En inderdaad, Gerrit heeft me over Flotar verteld en bijgepraat over deze avond. ‘Klaas’, zei hij, ‘daar moet je heen. Dat is heel belangrijk’. Er zat verder ook niets tussen. Het was een bevel. En ik ben hier heel graag’, zei de burgervader, die overigens voor het eerst te gast was bij Flotar en zichtbaar genoot van dat bezoek.

Team Flotar presteerde uitstekend in Spanje. En dus genoot ook trainster Lucienne Winkel, ondertussen al meer dan dertig jaar verbonden aan de club. Een boegbeeld dus. ‘Het was geweldig. In alle opzichten. Sportief hebben we de verwachtingen waargemaakt en bovendien was het erg gezellig. We hebben leuke dingen gedaan, de sfeer was top. Ook de faciliteiten waren geweldig. Een mooie openingsceremonie in Port Aventura, een mooi hotel en prima eten. Al moesten de meiden wel even wennen aan de lauwe pasta tussen de middag, haha.’  Winkel genoot van haar eerste (!) buitenlandse tripje. ‘Het evenement was een ‘tussendoortje’. Een extraatje. Dat hield echter wel in dat de sporters de reis in principe voor het grootste deel zelf moesten bekostigen. Ik wil Eddy een pluim geven, want hij heeft er voor gezorgd dat het via zijn netwerk allemaal te doen was.’ Lagro wuift de complimenten weg en pocht ook de gemeente. ‘Ach ja. Kom ik weer terug op Gerrit. Ik hoefde maar twee worden te zeggen en hij wist genoeg. Ging ie voor ons aan de slag. Zo is het nu ook gegaan. De gemeente heeft geholpen, net als andere partijen. Prachtig.’

Niet veel later zit Lagro naast Smid. De burgemeester voelt zich zichtbaar thuis. Hij is – of lijkt- een natuurlijke opvolger van Gerrit Alssema, al is diens erfenis loodzwaar. Gezien het levendige gesprek tussen Eddy en Klaas, komt het allemaal wel goed. Ondertussen liet Alssema weten op een later tijdstip nog eens op bezoek te komen bij Flotar. Ongetwijfeld wordt er dan opnieuw gebak geserveerd.