Groot verschil

Puur natuur
 
In plaats van een vak met foeilelijke coniferen, waarin van alles groeide dat er bovenuit stak, zijn voor mijn deur in een gemeentelijk gazonnetje 4 Ruwe berken geplant. Dat was twee jaar geleden. Om de al vrij grote bomen een goede kans te geven aan te slaan kwam een medewerker van het openbare groen geregeld langs om ze van extra water te voorzien. Eén boom kwijnde echter en een natuurlijke reactie is dan dat ze extra gaan bloeien om zaad te vormen. Het is een overlevingsstrategie om via nakomelingen voort te blijven bestaan.
Omdat er toen meer katjes dan bladeren aan de boom zaten had het me niet verbaasd als de boom het jaar erna het nog moeilijker zou krijgen. Maar zie, dit voorjaar vormde de boom nauwelijks katjes (de bloeiwijze), maar juist volop blad. Berken verliezen meestal vrij vroeg hun blad en nu deed zich iets merkwaardigs voor, want waar de andere berken inderdaad hun blad lieten vallen bleef de zwakke broeder van voorheen volop in blad staan. Hij maakt op deze wijze de opgelopen achterstand meer dan goed, want hierdoor slaat de boom extra voedingstoffen op in de stam om na de winter fris en fruitig aan een nieuw groeiseizoen te beginnen. Omdat de boom nog volop in blad staat hield ik mijn hart vast toen vorige week storm werd voorspeld. De steunpalen met rubbers om de boom op zijn plaats te houden waren kapot en met stevige wind zwiepte de boom vervaarlijk heen en weer. Een mailtje naar de gemeente bracht uitkomst, want een dag later, het stormde, kwamen twee medewerkers om één en ander te herstellen. Dat was een snelle reactie!
Van Joop en Loes van den Bosch (Zuidenveld, Roden) kwam een berichtje. Bij hen staat achter in de tuin een fraaie Es, maar een paar kale takken vielen plotseling op. Dat kan duiden op aantasting van een schimmel die de beruchte Essentaksterfte veroorzaakt. Ik heb de boom bekeken en kon er voorlopig nog maar weinig aan ontdekken. Dat moet het volgend jaar dan maar blijken. Wel vertelde Joop me dat de boom zich ook via zaad rijkelijk vermeerderd. In een tuin is dat natuurlijk niet welkom en dus moeten al die jonge opgeschoten boompjes er handmatig uit worden getrokken. Hun buren zullen er tevens mee te maken hebben. U weet wellicht dat misschien wel meer dan 90% van de Essen meer of minder is aangetast door deze ziekte. Essen kunnen fantastisch mooie, grote bomen worden en vooral in de provincie Groningen is het een bekende verschijning. Men wil ze daar graag als kenmerkende boom behouden en daarom wordt zaad en plantmateriaal gewonnen van gezonde bomen. Die kom je namelijk ook nog steeds tegen en vaak staan ze zelfs tussen zieke exemplaren. Men vermoedt dat ze resistent tegen deze ziekte zijn en het materiaal dat ze voortbrengen ook. Zo moet de Es als landschapsbepalende boom behouden blijven.
Apetrots
Mevrouw Zuiderveld uit Roden (Vrijheidslaan 31) belde me om het heuglijke feit te melden dat bij haar in de voortuin (komt dat zien!) een bonte Yucca in bloei staat en dat met maar liefst drie bloemstengels tegelijk. Yucca’s zijn bekende verschijningen in tuinen, maar zei ze een beetje misprijzend: ”Dat zijn planten met van die slappe groene bladeren”. Als ze bloeien zien ze er best mooi uit en ze bloeien een stuk vroeger dan de plant van mevrouw. Daarom kon het gebeuren dat de plant vorig jaar kapot vroor, juist op het moment dat hij in bloei stond. Met een snoeischaar heeft ze toen de bloemstengel verwijderd en misschien lag het daaraan, vermoedt ze, dat er dit jaar plotseling meerdere groeikernen ontstonden met dus als resultaat meerdere bloemstengels. Ze is apetrots op het resultaat.
Henk Schiltkamp (Schilligenpad bij Tolbert) dacht ook dat hij trots kon zijn op iets bij zijn huis. In een ponyweide miegelde het plotseling van de paddenstoeltjes. Misschien wel iets bijzonders dacht hij, maar helaas, het bleek één van de meest algemene soorten van Nederland te zijn, de Gewone fopzwam. Henk was een beetje bezorgd om zijn pony’s, maar ik kon hem geruststellen. Dieren weten instinctief waar ze vanaf moeten blijven. Meestal… er zijn uitzonderingen.
 
 
 

UIT DE KRANT