‘Heibel rond een trafo-hokje’

RODEN – Geert Willems is de luis in de pels van politiek Noordenveld. Hij bezoekt vrijwel elke politieke bijeenkomst en vormt zich vervolgens een eigen mening.

Een bescheiden agenda vorige week woensdag in de raad. We gaan de kerstdagen in. Vrede op aarde…. Dan weet je het wel. In het Raadhuis wil men niet achterblijven. Toch was er vuurwerk. Daar zorgden inwoners van Nieuw Roden voor. Met een heus spandoek tegen het Trafohokje. Deze steen des aanstoots kwam zodoende prominent in de raad met een motie en met Piet Luursema. Let op die man! Ik doe het al jaren. Praten als Brugman. Hart op de tong. Aanvoerder na de Levende Legende Rits Aalders van Dorpsbelangen Nieuw Roden. In deze functie struint Piet Luursema regelmatig bij de politieke partijen langs. Hij was er weer. Spandoeken in zijn kielzog. Voor… jaja ook na de raadsdebatten. De raad kon niet om Piet heen! Nee het omstreden Trafo-hokje aan de Esweg stond niet eens op de agenda van Raad of Commissie. Veel andere punten waren er niet. Of het moest de Archiefverordening zijn. Het archief. U kunt mij er iedere dinsdagmorgen vinden. Jan ten Hoorn (Gemeentebelangen) maakte een opmerking, dat men de grote en waardevolle inhoud van het archief meer onder de aandacht van de inwoners moest brengen.. Ten Hoorn leest of deze stukjes niet… of niet goed. Over de streekhistorie schrijf ik regelmatig. Hier in deze column. Mijn gegevens heb ik in de loop der jaren verzameld. Vooral uit dit archief. Ik krijg er erg veel reacties over. Over het algemeen heel geinteresseerde en zeker positieve. Politici reageren ook wel, maar meestal zeggen ze ‘het gaat niet over de politiek’. Lees beter dames en heren in de raad. Voor politiek moet je verder kijken, dan de raad. Bijvoorbeeld in het archief van de gemeente Noordenveld. Wat je daar wel niet tegenkomst over de politiek van gisteren. Daar liggen de oplossingen van vandaag… Er zijn schatten in dit enorme archief direct onder de hoofdingang gelegen…

Dan Piet, Nieuw Roden en zijn Trafohokje. Gevaarlijk vind Piet. Het is open met wat omringend struikgewas. Niet dicht en dat is riskant en brandgevaarlijk. In Nieuw Roden zijn ze er al jaren mee bezig. Nu kwam het weer op de agenda. Aanleiding was dat de Raad van State de bezwaren van de Nieuw Roders had verworpen. Piet reageerde daarop a la Geert Wilders: als ik ongelijk krijg, dan hebben de rechters kennelijk iets op me tegen… Jan Kemkers, die Piet er voorzichtig op had gewezen dat dit rechtsorgaan het hoogste was, kreeg te horen van Piet, dat hij dan geen knip voor de neus waard was, als hij zich hierbij neerlegde(..) Tja… en nu kwam het op de agenda om dat er in Helpman in de Stad zo’n Trafohokje in de lucht was gegaan. Piet was bij de fracties langs geweest met zijn bouwplan voor het Centrum. De enigen die Piet volgens hem steunden, was Lijst Groen Noordenveld. Geen wonder zei ik tegen Piet die achter me zat, die trekken vakkundig alle onvrede, die er leeft naar zich toe. Zij nu hadden een motie geformuleerd. Zoals altijd. Wat er instond weet ik niet. Piet was er getuige van dat de moties dan worden rondgedeeld door Tineke Nieboer van LGN. Dan krijg ik hem niet. Ik schrijf toch altijd negatief over hun moties… denkt ze klaarblijkelijk. Omdat ik bij voorbaat kan voorspellen dat ze niet aangenomen worden. Nee achter de perstafel word ik overgeslagen. Toch kwam deze motie deze keer nog goed terecht. Dat kwam in de eerste plaats omdat er kennelijk niet veel instond. Alleen een oproep aan de wethouder, politiek talent van Drenthe, Henk Kosters. Nu had Henk al jaren contact met Piet Luursema over deze kwestie. Gewoon doorgaan dus. Aldus de kern van de bijdrage van Anne Doornbos… weer hij. In de PvdA was ook gereageerd. Wietze de Wind uit die fractie was naar Nieuw Roden geweest om poolshoogte te nemen. He’k niks van heurd, zei Piet in zijn onvervalste Grunnens dialect. Kan wel kloppen, want Wietze was er ziek niet bij en Anne moest ingrijpen. Nu nog even Henk Kosters op een lijn krijgen. Kennelijk was er in de strategie iets mis gegaan bij het driehoeksoverleg met Enexis, Gemeente en Nieuw Roden. Er was verzuimd bij voorbaat tussen Gemeente en Nieuw Roden op een lijn te komen. Zo kreeg Enexis vrij spel om de open Trafo door te zetten. Goeie les voor de volgende keer. Gemeente zorg dat je bij voorbaat met je inwoners op een lijn te komen. Henk reageerde op Anne Doornbos zijn interventie door te zeggen, dat de demonstrerende Nieuw Roners zich van een verder gesprek zich niet teveel moesten voorstellen… Motie overgenomen: Er wordt verder gepraat. Dankzij Anne Doornbos.

Na afloop… onder de bitterballen ter gelegenheid van het politieke Talent Henk Kosters troffen onder mijn ogen Piet Luursema en de Nieuwe directeur van Noordenveld Marinus van der Wal elkaar. Afkomstig uit Ol Pekel en dat was te merken. Er onspon zich een uitermate boeiende dialoog tussen beide Grunnegers. Piet komt van t Hogelaand. Het ging over de uitspraak van de Raad van State… Marinus tegen Piet… plat Grunnigs… “Road van Stoate… Stop! Hoger kent naait! Dut dei oetsproak? Kriegst ongeliek? Kist et vergaiten…” Piet pruttelde nog wat jamoars… moar oeteindlijk vonden de heren elkaar… Kaarstdoagen in zicht!

Ik stond erbij. Ik was blij dat ik er getuige van was. Piet maakt indruk op mij! Maar aan Marinus van der Wal. Daaraan heeft Noordenveld de juiste man op de juiste plaats. Het was ons bij de Krant niet ontgaan… Hij doet wat ie moet doen. Knelpunten oplossen. Dat kan ie!