Informatiebijeenkomst verschaft inwoners Middenveld weinig nieuws

Afbeelding
actueel
RODEN – De inwoners die afgelopen week aanwezig waren bij de informatiebijeenkomst over de verzakkingen in de Rodense wijk Middenveld, keerden niet veel wijzer huiswaarts. Over de lopende onderzoeken werd vrij weinig gezegd, behalve dat onderzoeksbureau Crux op schema ligt. Als zij op schema blijven, zullen zij eind januari hun onderzoeksrapport presenteren.
Zo’n honderd inwoners namen vorige week dinsdag de moeite om bij de informatiebijeenkomst aanwezig te zijn. Burgemeester Klaas Smid vertelde in zijn inleiding dat Crux uitvoerig onderzoek doet  naar acht verzakte woningen in de Oudgenoegstraat en de Van Bergenstraat. Naast metingen met peilbuizen, zijn er ook uitgebreide interviews met inwoners afgenomen. Op 18 december hoopt Crux de eerste onderzoeksresultaten te kunnen presenteren aan de gemeente. Eind januari zal het complete rapport klaar zijn. Na deze inleiding hield Lodewijk Schiltkamp (Waterschap Noorderzijlvest) een korte presentatie over de taken van Noorderzijlvest en zijn werkzaamheden. In tegenstelling tot wat de uitnodiging deed vermoeden, vertelde Schiltkamp dat Noorderzijlvest niet verantwoordelijk is voor de grondwaterstand in Roden. Als redenen voor de lage waterstand wees Schiltkamp op de extreme droogte van afgelopen zomer en op het feit dat Roden op hoge grond is gebouwd.
Na de presentatie, stelde inwoner Tony van der Lee een aantal inhoudelijke vragen. Volgens Van der Lee laten metingen zien dat de grondwaterstand in de wijk al twee jaar te laag is. ‘Dat heeft niets met droogte  te maken’, sprak hij. Melanie Jager (gemeente Noordenveld) vroeg Van der Lee om zijn vraag pas na de bijeenkomst te stellen. Dit schoot bij veel aanwezigen in het keelgat. ‘We zijn hier niet gekomen voor een lezing van Noorderzijlvest. Van der Lee weet veel over dit onderwerp en ik zou graag zien dat hier antwoord op wordt gegeven’, sprak één van de inwoners. Na de bijeenkomst was Van der Lee niet bereikbaar voor commentaar.
Waar veel inwoners enigszins gefrustreerd huiswaarts keerden wegens het gebrek aan antwoorden, liet Johnny de Jonge een positiever geluid horen. De Jonge was één van de bewoners die zijn huis uit moest vanwege de verzakkingen. ‘Na een moeizame start moet ik eerlijk zeggen dat het nu super gaat. Het contact is uitstekend. De gemeente heeft mij geholpen bij de huisvesting en draaide zelfs op voor de kosten van het stutten van mijn woning’, zei De Jonge. Inmiddels is De Jonge nog tot en met april woonachtig in Norg. ‘Het is verder reizen naar Roden, maar het is een prachtig huis. Binnenkort hoor ik of ik hier ook na april kan blijven wonen.’ De Jonge moest bij het verlaten van zijn huis de helft van zijn inboedel laten staan. Onlangs kreeg hij echter groen licht om ook de rest van zijn spullen uit de woning aan de Oudgenoegstraat te halen.

UIT DE KRANT

Lees ook