Internationale Stoomdagen wederom ‘Wunderbahr!’

Afbeelding
actueel

Leek het hele Hemelvaartweekend op stoom

LEEK - Het afgelopen weekend stond Leek in het teken van alweer de 45e editie van de Internationale Stoomdagen. Van 10 tot en met 13 mei konden liefhebbers van stoomlocomotieven, stoommachines en andere stoomgerelateerde machines, hun hart ophalen. Zoals ieder jaar trokken de Stoomdagen weer een breed publiek, waardoor Leek nog maar eens flink op de kaart wordt gezet.
Het ontvangst is in ieder geval goed. Niet alleen een werknemer verkleedt als machinist, maar ook Nieno - de officiële mascotte van Nienoord - groet de bezoekers op Familiepark Nienoord. Hier wordt vandaag de aftrap verricht van de Stoomdagen. Ondanks het wisselvallige weer, trekt de eerste dag direct een mooi aantal bezoekers. Veel kinderen - die vooral gefocust zijn op een ritje in één van de kleine treintjes - maar ook veel ‘locomotiefliefhebbers’. Eén van hen is Hans, afkomstig uit Purmerend. Hij is getooid met machinistenpet en vertelt dat hij al jaren naar de stoomdagen komt. ‘Ik heb het er graag voor over om dat eind te rijden. Ik blijf hier meestal de hele dag en maak foto’s en filmpjes. Ik was al heel vroeg gefascineerd door treinen en - in het bijzonder - stoomlocomotieven. Een dagje naar Nienoord tijdens de stoomdagen, is voor mij als tripje naar de snoepwinkel. Fantastisch!’.
Hans is met zijn ruwweg 170 kilometer zeker niet degene die de grootste afstand heeft moeten overbruggen voor de stoomdagen. Zoals de naam al doet vermoeden, is er internationale belangstelling voor dit festijn in Leek. En de meeste van die belangstelling komt van onze Oosterburen. De voertaal is nog steeds Nederlands, maar Duits is een goede tweede. De meeste bezoekers die van ver moeten komen, kamperen in de nabijheid van Nienoord. Het viel Geert Pruiksma, directeur van museum Nienoord, al op hoe gezellig het hier was. Het zijn ook vooral de Duitsers die zich erg hebben uitgedost. Bijna allemaal met pet en bijbehorend jasje. Op die jassen veel spelden, buttons en andere prullaria. Of ze het naar hun zin hebben, hoeft niet eens gevraagd te worden. ‘Wunderbahr!’, roept één van de Duitsers. Waarvan akte. Harold de Vries, directeur van Familiepark Nienoord, vindt het nog lastig inschatten hoeveel bezoekers hij moet verwachten. ‘De afgelopen jaren waren het er rond de 12.000, dat is een mooi aantal’, vindt hij. Het succes van de Stoomdagen, zit hem vooral in het brede aantal machines en locomotieven die gepresenteerd worden. ‘Er is veel uniek materieel. In de wereld van de treinen, zijn de Stoomdagen dan ook erg bekend.’ Naast een groot aantal Duitsers, komen er ook andere Europeanen naar de Stoomdagen. Bezoekers uit Zweden, Frankrijk en Groot-Brittanië heeft de directeur al gespot. Naast het unieke materieel, is ook het enthousiasme een grote kracht van de Stoomdagen. ‘De mensen hebben zo’n passie voor treinen en stoom, dat is bijzonder. Daarnaast zijn er veel zelfgemaakte stoommachines te bewonderen. Daar is meestal een paar jaar aan gebouwd’, zegt De Vries.
Ondertussen vermaken de kinderen zich kostelijk met de ritjes op de kleine treintjes. Bij vertrek is het stoom happen: de locomotief puft flink. Maar het zal de kinderen een zorg zijn. De treintjes zijn hét absolute hoogtepunt van de stoomdagen voor hen. Een toekijkende moeder verbaast zich ietwat over het gebrek aan snelheid van de treinen. ‘Het duurt wel even voor de rommel op gang is’, grapt ze. Daar heeft ze gelijk in. De locomotieven moeten natuurlijk even op stoom komen..
 

UIT DE KRANT

Lees ook