KTP Nieuw Roden pakt KNVB beker

NIEUW-RODEN/ALMERE - Als een team groeit, zoals KTP Nieuw Roden dat over de laatste jaren heeft gedaan, dan krijgt het honger. Honger naar grote prijzen, deze vrijdagavond 30 maart 2018 was de uitgelezen kans om in de finale voor de KNVB beker de eerste grote prijs mee te nemen naar Nieuw Roden. Maar zoals altijd moet dan de finale wel even gewonnen worden en de tegenstander Pernis is er een waar altijd rekening mee moet worden gehouden. Het team van coach Sharon van Zadelhof, uit de buurt van Rotterdam, is met vier speelsters hofleverancier voor het Nederlands zaalvoetbalteam. In de aanloop naar deze wedstrijd zou je mogen denken dat op papier KTP Nieuw Roden de favoriet is met een veertien punten voorsprong op de nummer twee Fc Gelre in de eredivisie zaalvoetbal vrouwen. Pernis die lang de nummer twee was in deze competitie, kwakkelt de laatste vier wedstrijden dusdanig dat het moet vrezen dat een play-off positie niet meer zeker is. Wat de geschiedenis ook leert is dat een bekerfinale een wedstrijd op zich is, er worden vaak krachten gemobiliseerd die alle rationele voorbeschouwingen op de kop zetten. De plaats waar het moet gaan gebeuren is het fantastische Topsportcentrum gelegen in Almere, waar de KNVB een strakke organisatie had neergezet.
Eerste helft Veel supporters, waarbij het merendeel in het blauw was gekleed, zagen om precies 19:00 uur de aftrap van de bekerfinale. Het begin van de wedstrijd is zeker niet flitsend te noemen, de combinaties van KTP verliepen stroef en Pernis hanteerde vaak de lange bal vanuit een gesloten verdediging. Toch kreeg KTP een aantal kansen, maar ging daar slordig mee om. Al gauw kwam Renee Huizinga oog in oog met de keepster van Pernis, maar de keepster van Pernis bracht redding. Nog geen minuut daarna miste Femke Mulder bij de tweede paal een voorzet van de uitblinkende Grytsje van den Berg. Dan geeft Pernis een lesje effectiviteit, met een lange bal werd de spits van Pernis aangespeeld. Deze legde de bal af op een medespeelster, die van dichtbij de keepster van KTP Joukje van de Meer kansloos laat voor de 1 - 0. De vreugde bij Pernis was groot, de supporters worden wat stiller. KTP gaf zeker nog niet op, maar een stug verdedigend Pernis geeft in het verloop van de eerste helft weinig meer weg. Als de dames gaan rusten was het duidelijk dat coach Andy de Jong met zijn staf een plan moesten gaan bedenken voor de tweede helft.
Tweede helft Bij het begin van de tweede helft gaf KTP duidelijk meer gas en de druk op het doel van Pernis wordt groter. Dan in de vierde minuut van de tweede helft weer zo’n karakteristieke lange bal van Pernis. De bal stuiterde met een vreemd effect over een verdedigster van KTP, de spits van Pernis kwam fortuinlijk in balbezit. Van dichtbij was Joukje wederom kansloos en stond Pernis zomaar op een riante 2 - 0 voorsprong. Het leek nu toch echt een lastige wedstrijd te worden, KTP deed zijn best, maar de tactiek van Pernis wierp ontegenzegbaar vruchten af. Dan krijg je zo’n ontwikkeling in een bekerwedstrijd die een bekerwedstrijd een echte kraker maken. Er staat een speelster op die even laat zien waarom ze in het Nederlands team speelt, het is Renee Huizinga die haar rug recht en op de haar kenmerkende flitsende wijze over links oprukt. Het strakke schot past precies in de verre hoek, binnen een minuut na de 2 - 0 was de aansluitingstreffer een feit. Een orkaan van geluid breekt los en het is duidelijk dat KTP Nieuw Roden een aantal supporters had meegenomen. KTP wil meer, maar Pernis bleef overeind in de aanvallen van KTP en bleef levensgevaarlijk in haar uitbraken. Dan breken de laatste twee minuten van de eerste helft aan. Amber Bandringa trok nu haar gele shirt aan als meevoetballende keepster, KTP speelde nu alles of niets. De tijd streek voorbij in het voordeel van Pernis, KTP leek aan het kortste eind te trekken. Er waren nog 13 seconden als Amber centraal voor het doel in balbezit kwam, met een snelle uithaal werd de keepster van Pernis samen met een verdedigster op de lijn gepasseerd. De 2 - 2 was daarmee een feit, een Hollywood regisseur had geen spannender plot kunnen bedenken. De teleurstelling bij de dames van Pernis was gigantisch, zo dicht bij de beker en dan toch niet. De vreugde bij KTP was niet te beschrijven, het Topsportcentrum in Almere ontplofte in een orkaan van geluid.
Verlenging In de verlenging van twee keer vijf minuten, dan een herboren KTP Nieuw Roden en vermoeid en aangeslagen spelend Pernis. In de tweede minuut een fantastische aanname van Amber, ze legde af op Renee. Renee tekende met een bekeken schot voor haar tweede doelpunt van de avond. Het was jammer voor Pernis, maar met dit doelpunt was de wedstrijd beslist. KTP komt niet meer echt in de problemen.
KTP Nieuw Roden schreef hiermee gisteravond geschiedenis, het winnen van de landelijke KNVB beker in de eredivisie zaalvoetbal voor vrouwen is een echte hoofdprijs in het topvoetbal van Nederland. Veel beter kan het niet, of misschien nog wel als KTP Nieuw Roden ook nog landskampioen wordt in de eredivisie zaalvoetbal. Op papier is het ook hiervoor de huizenhoge favoriet..... (FOTO: Anne Takens)