‘WhatsApp actiegroep’ gelukkig niet nodig in Noordenveld

|||
||| Foto: |||
actueel

Noordenveld herdenkt!

NOORDENVELD – Heel Nederland stond woensdag twee minuten stil. Of beter: zou twee minuten stil hebben moeten zijn uit respect voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en landgenoten die in andere oorlogen sneuvelden. In Noordenveld stond de tijd gelukkig écht stil, in andere delen van Nederland wordt de discussie over wel of niet herdenken feller en feller. Wereldwijd werd zelfs een actiegroep geformeerd om WhatsApp stilte af te dwingen. Kennelijk nodig, anno 2016. Herdenken, moet dat nog? De Krant was bij de herdenking in Roden. En daar lijkt de belangstelling alleen maar te groeien.

De herdenking in Roden is elk jaar vergelijkbaar. Dat zou je saai kunnen vinden. Of voorspelbaar. Aan de andere kant: de formule is goed. Elk jaar wordt er bijvoorbeeld een klas van een basisschool nadrukkelijk bij de herdenking betrokken, om zo ook de jeugd er bij te blijven betrekken. Dit keer werkten kinderen van De Marke mee. Ze legden kransen en hadden een aandeel in het programma in de Pompstee. Meest indrukwekkend was het gedicht dat leerling Milan van der Heide voorlas. Kinderen die dergelijke woorden spreken, dat maakt toch elke keer weer meer indruk. Over belangstelling heeft het 4 Mei Comité Roden niet te klagen. Daar waar in andere dorpen in Nederland de belangstelling afneemt, zat de Pompstee woensdagavond weer aardig vol. Er waren zeker niet minder mensen dan een jaar eerder. Het zal de organisatie goed doen. Bovendien: in Roden lieten de aanwezigen de telefoon uit of zelfs thuis. De WhatsApp stilte actiegroep hoeft hier in elk geval nog niet in actie te komen. Muziekvereniging Oranje opende de herdenkingsbijeenkomst met werk van Bach. Vocaal Ensemble Roden bracht daarna ‘Hunkeren naar Vrede’, waarna wethouder Henk Kosters het woord nam. Leerlingen vertelden vervolgens verhaaltjes, veelal met als thema ‘wachten’ en uiteraard kwam ook Elly van Pagee namens de organisatie aan het woord. Zij ging in op de vraag ‘wat is vrijheid’.
In tegenstelling tot vorig jaar was het programma in de Pompstee prima op tijd afgerond, en kon de ook al indrukwekkende stille (voet)tocht naar het monument op de begraafplaats aan de Norgerweg aanvaard worden. De geluiden die bij aanvang van deze tocht vanaf het kermisterrein klonken, werden door enkele aanwezigen terecht wél als storend ervaren. Op de begraafplaats werd ook al traditioneel de Last Post gespeeld, werden namen van overleden Roners uitgesproken en werden kransen gelegd door eerste wethouder Kosters, leden van de scouting en kinderen van De Marke. Nadat Oranje het Nederlandse volkslied had gespeeld, volgde het bloemendefilé waarna de herdenking er op zat. In de Pompstee werd nagepraat. En hoewel in dit kader wellicht niet echt passend: de bijeenkomst werd als zeer geslaagd beschouwd. Meer bezoekers, een indrukwekkend programma, kinderen die er nadrukkelijk bij betrokken waren en wethouder Kosters die ook al rake woorden sprak. In Roden hoeft de discussie over wel of niet doorgaan met herdenken dan ook niet gevoerd te worden, zoals Noordenveld toch al massaal herdacht.

In Norg bijvoorbeeld. Daar werden ruim 71 jaar geleden in de Oosterduinen een groep verzetsmensen vermoord nadat eerder op de dag al een groep bij Bonhagen met geweld om het leven was gebracht. Aan de Voorsteweg was het druk bij het monument, zoals leerlingen van De Hekakker woensdagmiddag herdachten bij het door hun geadopteerde monument Bonhagen. Ook in Norg was een herdenking aan de Koelenweg en al een week eerder herdachten leerlingen van De Elsakker uit Westervelde de oorlogsslachtoffers bij het monument in De Fledders. Ook in Een, de Edenhof, in Veenhuizen (monument bij Esserheem) en weer Norg (Margarethakerk en begraafplaats) werd op indrukwekkende wijze herdacht, terwijl de Evangelische Gemeente in Roderesch ook een bijeenkomst had georganiseerd. Vrijwel altijd in aanwezigheid van kinderen. Leerlingen die weliswaar geen beeld hebben bij oorlog, maar wel elke dag ervaren wat vrijheid is. En alleen daarom al moet er herdacht blijven worden. Voor de verworven vrijheid. De mensen van nu hebben de vrijheid om elke minuut van de dag met hun telefoon aan de slag te zijn. Behalve op 4 mei dan, tussen 20.00 uur en 20.02 uur. Gelukkig hoef je dat in Noordenveld nog niet te zeggen. Hier is de WhatsApp stilte gelukkig nog vanzelfsprekend. Dat bewijs werd door honderden en honderden mensen geleverd.

|||
|||
|||

UIT DE KRANT