Vragen én antwoorden over de Rodermarkt

|||
||| Foto: |||
actueel
RODEN – In Roden draait alles om de Rodermarkt. Iedereen lijkt er klaar voor. De Krant stelde een aantal prangende vragen aan mensen die zeker gaan. Ofwel: vragen én antwoorden over de Rodermarkt.
Beste Bertjan Stadman, Waarom kunnen mensen tijdens Rodermarkt beter een wijntje nemen in plaats van bier? ‘Euh. Dat is een goede vraag. Laat ik teruggaan naar de historie. Iedereen kent het gezegde ‘bier na wijn, geeft venijn’ en ‘wijn na bier, geeft plezier’. Doe daar je voordeel mee, zou ik zeggen, haha. Vroeger dronken mensen die wat hoger op de maatschappelijke ladder stonden vooral wijn. Raakte het geld op, dan ging men over op bier. Dat gaf dus venijn. In z’n algemeenheid kun je zeggen dat wijn een wat meer zuiver product is. Zelf drink ik én wijn én bier. Het ligt simpelweg aan de gelegenheid. Ga ik met vrienden op stap, dan wordt het vaak een potje bier. Ga ik uit eten dan neem ik vaak een wijntje. En ook dan verschilt het weer wat ik eet. Tafel ik zwaar dan zal ik eerder voor een Bordeaux gaan. Is het wat lichter, dan kan het zomaar een lichter, Italiaans wijntje worden.’ (Bertjan Stadman is ondernemer van Cruwijn in Roden)
Beste Wim Feith, We missen je tussen alle optredende artiesten tijdens Rodermarkt. Beste Wim, wat is er aan de hand? ‘Pardon? Wel een beetje opletten daar zeg. Papa, ik dus, speel met 6Pack bij Het Wapen van Drenthe. Dinsdag, vanaf 12.00 uur. In het begin zullen we het wat rustiger aan doen, anders worden de paardjes doof en staan ze te trillen op hun benen, met de kop scheef op de romp. Maar daarna gaan alle remmen los. We hebben er ontzettend veel zin in. En, zo kan ik melden, we hebben in de persoon van Wally van der Reijdt een invaldrummer. Je zult je ogen en oren niet geloven. En natuurlijk zal ik voor het nodige entertainment zorgen: never a dull moment met 6Pack.’ (Wim Feith is muzikaal, financieel, psychologisch, zakelijk en algeheel ‘lijder’ van 6Pack)
Beste Wietse Rozema, Hoeveel teams van VV Roden hebben bij jou als secretaris een verzoek ingediend om de wedstrijd van zaterdag of zondag te verplaatsen? Zo niet, is het eigenlijk wel verantwoord dat bepaalde teams in actie komen? ‘Tijdens het Rodermarktweekend wordt er meestal weinig gevoetbald door de teams van VV Roden. Helaas kunnen we dit niet in één keer regelen met de KNVB en moeten alle wedstrijden dus stuk voor stuk verplaatst worden in overleg met de tegenstanders. De wedstrijden die wel doorgaan worden meestal naar de ochtend verplaatst zodat iedereen op tijd klaar is voor de Rodermarktparade. Bij de senioren op zondag speelt ons eerste elftal wel, hier is geen mogelijkheid om een wedstrijd te verplaatsen. De overige teams spelen meestal liever niet omdat ze nog moeten bijkomen van een zware nacht of zoals in het geval van bijvoorbeeld Roden 3, ze er met het hele team een gezellige dag van maken op de zondag. Over het geheel genomen verwacht ik dat zo’n tachtig procent van de wedstrijden niet doorgaat tijdens het Rodermarkt weekend.’ (Wietse Rozema is secretaris van VV Roden)
Beste Margriet Stroetinga, Zijn er nog vrouwen die speciaal voor de Rodermarkt af willen vallen? Of doen ze dit tegenwoordig alleen nog voor de zomervakantie? ‘Vrouwen zijn het gehele jaar door bezig er goed uit te zien, en ook het figuur en het gewicht hoort daar bij. Voor de zomervakantie, de feestdagen – en ja dus ook ‘onze’ Rodermarkt’- is het vaak het moment een extra tandje bij te zetten. Wil je snel de kilo’s oplossen? We bieden hiervoor verschillende mogelijkheden en kijken goed welk programma het beste bij iemand past. Binnen twee tot drie weken tot wel vijf kilo afvallen, ook na de Rodermarkt trouwens, is bij ons heel goed mogelijk.’ (Margriet Stroetinga is eigenaresse van Contour Plus in Roden) Beste Ids Dijkstra, Heb jij tijdens Rodermarkt nog een leuke film of theatervoorstelling in petto? ‘Haha. Nou ja, tijdens Rodermarkt wil volgens mij niemand binnen zitten. Daarom geen film, maar straattheater. Op ons theaterplein voor de ingang van het theater spelen zaterdag 24 september verschillende bands en 25 september acrobaten, een DJ en een goochelaar.’ (Ids Dijkstra is directeur van Landgoed Mensinge)
Beste Jeroen Bezu, Heb jij het de komende week druk met mensen die speciaal voor de Rodermarkt nieuwe kleding aanschaffen? Of is dat iets dat vroeger vooral gebeurde? ‘Het oud-Roner gebruik om er bij een feest goed gekleed bij te lopen, bestaat absoluut nog. Zo zorgen wij bij Joy er ook voor dat we de weken voor de Rodermarkt altijd de laatste mode en volop mooie artikelen in huis hebben. Hier komt niet alleen de Roner maar ook vanuit de regio een breed publiek voor om er mooi en goed verzorgd bij te lopen. Sterker nog: om in de stemming te komen organiseren we op 21 september een speciale shopping night out, met DJ, hapjes, drankjes advies en vooral een heel leuke sfeer in helemaal klaar te zijn voor deze dagen.’ (Jeroen Bezu is bekend van Joy Vrijetijdskleding)
Beste Cees Koelewijn, Ik neem aan dat jij liever in het bos wandelt dan je onderdompelt in de  feestvreugde die Rodermarkt heet. Trouwens, die decibellen op het Jaarbeursterrein, hebben die nog invloed op de vogeltjes? ‘Toen we hier in Roden kwamen wonen, ruim twintig jaar geleden, hebben we wel enkele jaren van de sfeer geproefd die heerst tijdens het Rodermarkt-gebeuren. Dat beperkte zich dan tot het innemen van een paar biertjes en daarna weer op tijd naar bed. De praalwagens zie ik een dag later wel, maar ik hoop altijd wel tijdens de parade op mooi weer. Het geschuifel langs marktraampjes is niet aan mij besteed. De kortebaandraverij is een mooie afsluiting, want dan weet je dat ‘het spul’ weer bijna over is. Vanwege het feestgedruis (kermis/Jaarbeurs) hoop ik altijd op een matige wind uit zuidwestelijke richting, zodat ik vanwege mijn woonplek ervan verstoken blijf. De vogeltjes zullen zich waarschijnlijk niet al te veel aantrekken van al het lawaai, maar wellicht denken zij er het hunne van.’ ( Cees Koelewijn is voorzitter van IVN Roden)
Beste Robin Rozema, Ik neem aan dat jij er wel voor gezorgd hebt dat de C1 van VEV’67 zaterdag vrij is? Of gaat voetbal bij jou echt voor alles? ‘Nee. De JO15-1 zal gewoon z’n wedstrijd gaan spelen. Leek staat niet direct in contact met een Rodermarkt. Voor Roden en ONR zal dit wel een logisch gevolg zijn. Denk bijvoorbeeld aan een optocht waar de spelertjes zelf of broertjes of zusjes van spelers hun opwachting mogen maken op leuke en creatieve ontwerpen. Voetbal gaat sinds 2013 niet meer voor alles, maar het trainerschap is natuurlijk wel iets wat ik graag doe. Je moet als trainer ook passie, beleving en het ‘willen’ spelen uitstralen. Al die trainingen, alle fouten en successen, dat wil je meteen de volgende keer weer beter doen. Dus wij zullen de 24e als het aan mij ligt gewoon gaan spelen. De avonden binnen Rodermarkt geven de trainer al de kans om wat verloren momenten in te halen, haha. Nee, op dit soort momenten geniet het trainersvak dus echt mijn voorkeur. Zaterdags langs de lijn staan en spelers beter maken vind ik mooier dan 2,50 euro uitgeven aan een biertje.’ (Robin Rozema woont in Roden en is trainer van VEV’67 JO15-1)
Beste Bert Akker, Waarom heeft de zo actieve wijkbelangenvereniging de Hofsteden geen Rodermarktwagen? Adel verplicht toch eigenlijk? ‘We zijn een wijkbelangenvereniging. We zijn de ogen en oren van de bewoners van de Hofsteden en een brug naar de gemeente. We richten ons dus met name op de leefbaarheid in onze wijk. Denk hierbij aan groenonderhoud en veiligheid. Hierin zijn we inderdaad actief. Het bouwen van een Rodermarktwagen hoort wat ons betreft meer thuis bij een buurtvereniging. Ik weet wel dat toen we net waren begonnen, in 2007, er een vraag kwam over het bouwen van een wagen. We  hebben betreffende mensen toen uitgelegd dat dit niet bij de wijkbelangenvereniging hoort. Het idee vind ik niet verkeerd. Wat zou het leuk zijn als elke wijk een eigen wagen had. Het probleem dat ik dan nog wel voorzie: hoe komen we aan vrijwilligers? We hebben het gezien bij de aanleg van de hondenspeelweide, het kwam aan op een vaste, kleine groep mensen. Dus vanuit ons geen wagen. Maar wellicht na dit bericht dat er mensen opstaan om dit te gaan organiseren.’ (Bert Akker is voorzitter van wijkbelangenvereniging De Hofsteden en trad ooit tijdens Rodermarkt op met het Rodermarkt-lied.)


 

|||
|||
|||

UIT DE KRANT