Gratis cursus valpreventie in Noordenveld

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
actueel

NOORDENVELD – In de drie grote kernen Roden, Peize en Norg in de gemeente Noordenveld wordt er vanaf eind november een gratis cursus valpreventie aangeboden. Diverse organisatie hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Welzijn in Noordenveld met sportcoach Wouter Meertens en Afien Auwema van Beweegdorp Norg zijn hiervoor de kartrekkers.

‘Een valpartij kan een hoop narigheid veroorzaken,’ zegt Afien Auwema. ‘Naast lichamelijk letsel kan dit ook het zelfvertrouwen om op pad te gaan aantasten. Iets wat op termijn kan leiden tot het verlies van mobiliteit.’

De cursus valpreventie richt zich op inwoners van 65 jaar en ouder die nog zelfstandig thuis wonen. Tot 27 november kan eenieder zich opgeven via het servicebureau van WiN 050 3176500. De cursus wordt, met dankzij een bijdrage van de gemeente, gratis aangeboden. Het programma start in de eerste week van december. In de eerste bijeenkomst wordt tekst en uitleg gegeven en is er kennismaking met de fysiotherapeut en begeleider van de groep. Daarna starten de wekelijkse trainingen. In totaal gaat het om 12 lessen. In het programma zijn ook vier voorlichtingsbijeenkomsten opgenomen die informatie geven over een gezonde leefstijl. Hierbij gaat het om voeding en spieren, medicijngebruik, voeding en hersenen en veiligheid.

Wouter Meertens: ‘Als je valgevaarlijke situaties wilt herkennen om zo risico’s om het vallen te willen verminderen, dan is dit de ideale cursus. We werken ook aan algehele fitheid en trainen spierkracht en evenwicht.’ In Roden is de cursus op de dinsdagmiddag en vrijdagochtend, in Peize op de dinsdag- en vrijdagochtend en in Norg op de woensdagochtend en donderdagmiddag.

UIT DE KRANT