Nosolo bestrijdt eenzaamheid en maakt kans op ‘Appeltje van Oranje’

Afbeelding
Foto: Eigen foto
actueel

GEMEENTE – Nosolo, uit het Engels vertaald naar ‘niet alleen’ is een beweging die door Stichting Welzijn in Noordenveld (WiN) werd opgericht om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan. In 2020 werd de werkgroep opgezet en ruim vier jaar verder zijn ze genomineerd voor het ‘Appeltje van Oranje’. De welzijnsinstelling uit Roden maakt daarmee ook kans op de hoofdprijs van 25.000 euro. 

Vóór 2020 werd WiN benaderd voor een onderzoek in coronatijd door Up to Us. Een organisatie die faciliteert en begeleidt in maatschappelijke vraagstukken. Ze wilden een goed beeld krijgen van wat jongeren tijdens de pandemie bezighielden. ‘Ze gingen met ons de straat op, we bezochten scholen en andere instellingen. Eenzaamheid bleek al snel een hot topic,’ vertelt Albinota Alilaj van WiN. ‘Het bleek dat veel jongeren in de gemeente Noordenveld de route naar hulp niet goed konden vinden. Jongeren die wel hulp zochten om hun eenzaamheid te bestrijden, voelden vaak niet goed een klik met hun mentor.’ Sinds jaar en dag zet WiN zich in voor allerlei doelgroepen, maar de focus op eenzaamheid lag tot 2020 vooral op ouderen. Er werd besloten om de focus te verleggen naar jongeren. Van pubers, tot jongvolwassenen. Met haar collega Denise de Vette besloot Albinota contact te leggen met Anita van der Noord en de Jongeren Adviesraad Drenthe (JAR). Vanuit de provincie ontvingen zij subsidie en al snel werd er contact gezocht met marketingbureau De Noormannen voor een effectieve aanpak. Op de website www.nosolo.nu kunnen jongeren alles vinden over eenzaamheid en hoe hier mee om te gaan. Ook bevat de website activiteiten waaraan meegedaan kan worden. De website bevat foto’s die gemaakt zijn door Rodenaren en modellen afkomstig uit de gemeente Noordenveld. Daarnaast maakt Nosolo steeds meer naam, ook op straat. ‘Wat we vooral wilden uitdragen is dat niemand er alleen voor staat. Er is altijd hulp. De zoektocht daarnaartoe was en is nog steeds een belangrijk uitgangspunt. Ook voorlichting vinden we ontzettend belangrijk,’ vertelt de jongerenwerker. 

Jongeren bereiken

Eerder al werd samen met Theater De Steeg uit Groningen een voorstelling in het Winsinghhof gehouden over eenzaamheid. De voorstelling #kijkmijeensgoedgeluktzijn is voor jongeren vanaf 14 jaar, waarbij jongeren na tijd met elkaar in gesprek gaan. De voorstelling kan geboekt worden door scholen en daar opgevoerd worden. Ook werden twee interactieve ouderavonden enorm goed bezocht. De ouderavonden werden georganiseerd om ouders zich bewust te maken van de signalen en acceptatie van eenzaamheid. Albinota: ‘Wat ons heeft verrast is dat eenzaamheid hier nog groter is dan we hadden verwacht. Dat deze ouderavonden zo goed bezocht werden hadden we niet durven dromen. Ons bereik is dus groot. Ouders vinden het vaak moeilijk te moeten accepteren dat hun kind eenzaam is. Ze verbergen het, maar zien de gevolgen dan niet in. De eenzaamheid wordt alleen maar groter met mogelijk psychische stoornissen tot gevolg. De avonden verliepen zo goed, dat we nu alweer bezig zijn met het inplannen van twee nieuwe ouderavonden.’ Maar Nosolo doet nog meer. Samen met Join Us Noordenveld werden 16 online sessies gehouden met 9 deelnemers om te praten over eenzaamheid en wat hieraan te doen. Voor sommigen spelen naast eenzaamheid ook bepaalde angsten mee. De deelnemers worden individueel geholpen, maar ook ontstaan er vriendschappen. ‘We werkten ook toe naar een fysiek ontmoetingsmoment. Dat pakte heel goed uit. We hebben de sessies net afgerond en een deel is hulp gaan zoeken of hebben goede handvaten gekregen om door te zetten.’ 

Oprichten jeugdsoos

Ook het lanceren van verschillende jeugdsozen in Noordenveld is oprecht een mijlpaal te noemen. De jeugdsoos in Roden, in De Dobbe, trekt om de week dertig jongeren aan op de woensdagavond. Een groot succes. ‘Er ontstaan nieuwe vriendengroepen, we trekken de jeugd uit het isolement waar ze tijdens corona in geraakt zijn. Ook in Norg en Veenhuizen hebben we een jeugdsoos weten op te richten. We hopen in de toekomst wekelijks open te gaan. Nu is dat nog tweewekelijks.’ De jeugdsoos in Norg bevindt zich in De Brinkhof en die in Veenhuizen in Het Vereningsgebouw. Eerder al uit een onderzoek van de GGD bleek dat 13 procent van de jongeren in de gemeente Noordenveld kampt met eenzaamheid. ‘Daar schrokken we best van, maar toen we zelf onderzoek deden werd het probleem pas echt duidelijk.’ Dat kwam door het initiatief om een podcast te starten. Er werden flyers uitgedeeld met 30 onderwerpen, waar de jongeren 10 onderwerpen mochten aanvinken die ze belangrijk vinden. Onderwerpen als geld, drank, mode en dergelijke. ‘We kregen 300 ingevulde flyers terug en wat bleek? Eenzaamheid staat in de top 10. Er wordt dus wel openlijk over gesproken, maar het is dus ook een groot probleem. Ze worden gauw ‘vergeten’, omdat eenzaamheid onder ouderen veel meer besproken wordt.’ Daarnaast probeert WiN door middel van Nosolo ook veel invloed uit te oefenen door interventies en sociale media. Dat lukt niet alleen, weet Albinota te vertellen. ‘We werken veel samen met de GGD, maar bijvoorbeeld ook met Zorgbelang Drenthe. De juiste instanties voor de juiste vragen.’ 

Appeltje van Oranje

Het doel van Nosolo is dat het zich als een olievlek verspreidt. Die vlek is nu al zo groot geworden dat ze in aanmerking komen voor het Appeltje van Oranje. Van 13 tot en met 22 mei is er online een stemmingsweek en op 8 juni mag WiN de beweging Nosolo gaan pitchen. ‘We hopen zoveel mogelijk stemmen te krijgen, want het te winnen bedrag kunnen we inzetten om nog beter eenzaamheid te bestrijden. Al veel gemeenten hebben contact opgenomen en hopelijk volgen meer onze aanpak.’ Stemmen kan van 13 tot en met 22 mei via www.appeltjevanoranje.nl. Voel jij je eenzaam of heb je behoefte om in contact te komen met leeftijdsgenoten? Bezoek dan de website: www.nosolo.nu.

UIT DE KRANT