Open atelierroute Noordenveld 11 en 12 mei

Afbeelding
Foto: 2018 Alfred Oosterman fotografie
Cultuur

NOORDENVELD - Op 11 en 12 mei organiseert Verkuno voor de 36e keer de Open Atelierroute Noordenveld. De route vindt plaats op 15 locaties in Peize, Roden en Norg. Ruim 30 professionele kunstenaars staan paraat om bezoekers kennis te laten maken met hun kunst en werkwijze. Zo is het mogelijk in Peize binnen te stappen bij Anita Hoekstra (op de foto gemaakt door Alfred Oosterman). Zij maakt florale kunstobjecten in geometrische vormen van natuurlijke plantaardige materialen. Op dit moment is ze geboeid door driehoeken in de meest complexe vormen en probeert ze steeds weer nieuwe vormen te ontdekken en te verbinden met de natuurlijke materialen.

Op zaterdag 11 mei, om 11.00 uur opent kunstkenner Dick Schuur de route in de Paardestal, Hooghaar1, te Peize. Hier is ook een expositie met werk van de meeste kunstenaars, zodat men zich kan oriënteren op de route. Deze expositie blijft te bezichtigen op zaterdag en zondag t/m 2 juni van 11.00 tot 17.00. Stijn Bloemhof en Laszlo Buring, beter bekend als: Duo Same Old zorgen voor de Country, Western en Blues muziek tijdens de opening.

Peize

In Peize zijn 6 ateliers te bezoeken, waar 10 kunstenaars hun werk laten zien.


Bijschrift - Wilhelmina Zoutewelle

Bij Wilhelmina Zoutewelle speelt papier de hoofdrol. Ze maakt verrassende kunstwerken waarin ze verouderde inhoud een nieuwe vorm probeert te geven. Ideee¨n over en ervaringen met de dingen om haar heen zijn haar inspiratiebron, zoals muziek of een beeld uit de natuur. Uniek werk, waarvan kijkers aangeven zoiets nog niet eerder te hebben gezien.

Alfred Oosterman is professioneel fotograaf. In zijn zakelijke opdrachten hebben vooral portretten en interieurs zijn interesse. Het werken aan vrij werk is iets wat voortdurend door zijn werk heen loopt. Zijn hart gaat uit naar het maken van een beeld dat staat, zoals portretten met een krachtige uitstraling, de Onlanden in alle eenvoud en een straatbeeld waar iets alledaags bijzonder wordt. In zijn studio is dit jaar een mix van werk in opdracht en vrij werk te zien met o.a. een serie foto’s van artiesten in Theater “de Winsinghhof”. Gasten zijn Anita Hoekstra en Angelien Coco Martin.

Anita Hoekstra maakt florale kunstobjecten in geometrische vormen van natuurlijke plantaardige materialen. De vormen, kleuren en materialen die de natuur te bieden heeft zijn haar grote inspiratiebron. Op dit moment is ze geboeid door driehoeken in de meest complexe vormen en probeert ze steeds weer nieuwe vormen te ontdekken en te verbinden met de natuurlijke materialen.

Bij Angelien Coco Martin zijn mens en dier het uitgangspunt voor haar beelden en schilderijen. Elk mens is uniek en ze vindt het bijzonder om iemand al tekenend, schilderend of boetserend te mogen ontmoeten. Vaak zoekt en vindt ze iets grappigs, dramatisch of liefs. Samen met de collega’s van het beeldhouwcollectief Het Paradijs (die ook te zien zijn in de Margarethakerk te Norg) werkt ze veel naar levend model. Het gaat om een interessante pose, richtingen en om donker en licht.

Op zondagochtend 12 mei van 11.00 tot 12.00 uur neemt de klassiek geschoolde musicus Brunhilde Kuijper je mee op reis naar de essentie van stem, klank, resonantie en de parallellen tussen klank en beeldende kunst. Laat je meenemen door de klankschalen, gongs en haar stem.


Bijschrift - Annet Raben

Bij Annet Raben draait alles om kleur. In olieverf maakte ze een grote kleurrijke portrettenserie “Personages”. Ze houdt van sterke lijnen en schildert van daaruit figuren, die zo uit haar penseel lijken te vloeien. Naast de kleurexplosies in abstracte vormtaal, is ze de laatste tijd ook bezig met een serie over krachtige (en prachtige) vrouwen. Schilderen is voor haar een ontdekkingsreis.

Bernadette Bijl exposeert ook in het atelier van Annet. Zij schildert intuïtief en figuratief met de mens als inspiratiebron. Ze schildert met acryl en inkt op doek, plaat en op gebakken kleitegeltjes en verdiept zich tegenwoordig ook in landschappen en ruimtelijk werk zoals keramiekfiguren. Ze ontwikkelt zich in steeds meer technieken.

Rianne Kooijman wordt geboeid door licht, ruimte, stilte, vrijheid en de schoonheid van de natuur. Ze schildert graag buiten aan de kust in aquarel. Met acryl werkt ze vaak met een thema. Dat kan verstild, maar ook heel kleurig en abstract zijn. Haar schilderijen zijn om bij weg te dromen, tot rust te komen en het mooie van de wereld te bewonderen.

Ruth Assink houdt van Drentse velden met heide en kronkelige bomen, van rotsige bergen en van de schijnbaar eindeloze duinen op de waddeneilanden. Ook mensen met rariteiten en karakter boeien haar. Dit is terug te zien in haar kleurrijke werk op papier dat gemaakt is met verschillende materialen en technieken, zoals inkt, kleurpotlood en collage.

Jolande van Luijk werkt in haar atelier ‘Fibreations’ met wol, planten en textiel. Ze maakt van planten papier. Het creatief bezig zijn met vilt, kleuren en verschillende soorten wol werkt transformerend en leidt tot nieuwe persoonlijke inzichten. Natuurbeleving, creativiteit, kunst, duurzaamheid, onthaasting en spiritualiteit zijn sleutelwoorden die terug te zien zijn in haar kunst. 

Olesia Liashova maakt kunstwerken volgens de Oekraïense folklore, ze is docent en geeft les in zijdeschilderen en traditionele Oekraïense schilderkunst “Petrykivka”. Twee soorten kunst die totaal verschillend zijn. Bij een bezoek aan de werkplaats “Fibreations” ziet u niet alleen prachtige kunstwerken, maar maakt u ook kennis met de cultuur, tradities en eeuwenoude schilderkunst uit Oekraïne.

Roden

In Roden kunt u het werk van 3 kunstenaars zien in hun atelier zien en 1 kunstenaar in de Catharinakerk. Bovendien kunt u het werk van alle Verkuno-kunstenaars in K38 bekijken, waar zij een 25-jarig jubileum jubileumtentoonstelling hebben. Iedere kunstenaar laat een werk van 25 jaar geleden en recente werken zien.

Rachel Climo schildert volgens de eeuwenoude traditie van een onderschildering en glaceren, die ze verbindt met de toekomst door eigentijds kleurgebruik. De kennis van anatomie komt naar voren in haar terugkerend thema van het vrouwelijk lichaam. Maatschappelijke thema’s waar vrouwen mee te maken hebben, snijdt ze in haar werk aan.

Grietje Nieuwhof

Grietje Nieuwhof is actief als handvormend kunstkeramiste. Ze beheerst diverse stook- en baktechnieken. Vanuit een groot creatief gevoel groeien in haar atelier de werkstukken op natuurlijke wijze. Ze heeft een grote passie voor prehistorische vogels, die ook in haar schilderijen herkenbaar zijn.

Derek Scholte maakt retro-futuristische objecten die persoonlijke verhalen vertellen. Verhalen over kleine en grote gebeurtenissen in een mensenleven. Bijzonder tijdens dit weekend is de première van een nieuwe richting in zijn werk: de toevoeging van splinternieuwe korte films. Doorlopend te zien.

In het atelier van Derek, vertelt schrijfster Jolanda Dieuwke Lichthart over haar nieuwste boek (in wording) “Oer Beppes”, verhalen over vrouwen van vroeger. Op beide dagen geeft zij bij mooi weer om 14.00 en om 16.00 een minilezing in de tuin.

Hans van der Mark, exposeert in de Catharinekerk. Het werk van Hans ontstaat uit spontaniteit! Ontdekken van mogelijkheden. Toeval en gestuurde acties gaan hand in hand in zijn werken op doek en papier. Met acrylverf en ongebruikelijke materialen worden composities en structuren aangebracht. Elk werk is een verrassing.

Norg

In Norg bevinden zich drie bijzondere locaties op een steenworp afstand van elkaar.


Bijschrift - Het Paradijs

In de prachtige 13e eeuwse Romanogotische Margarethakerk kunt u sculpturen bekijken van het Groningse beeldhouwerscollectief “Het Paradijs”. Het collectief bestaat sinds 2018 en is gevestigd in Groningen, aan de Paradijsvogelstraat 16. Het collectief telt 16 leden, allen autonoom kunstenaars, die zowel individueel als gezamenlijk werken. Er wordt gewerkt met een breed scala aan materialen zoals klei, was, gips, hout, steen en metaal. Er wordt getekend, geboetseerd, geschilderd en geassembleerd. Het is een ware broedplaats van creativiteit. Er wordt veel naar levend model gewerkt, waar iedereen vervolgens op eigen wijze een draai aan geeft; van puur realisme tot geabstraheerde kunst. De 15 deelnemende kunstenaars zijn: Maja van Berkestijn, Anneke Bos, Angelien Coco Martin, Rinske van Dieren, Nicole Duran, Elise d’Hont, Ine Hoejenbos. Machteld Kee, Pieter Jan Kuiken, Marjan de Ligny, Cindy Sprokel, Jeanette Strating, Jeanne Suilen, Ineke Zuidema en Philip Zweemer. Op zaterdag wordt ook het HInszorgel in de kerk bespeeld in verband met de orgeldag Noord Nederland. 

Tijdens de atelierroute Noordenveld kunt u ook een kijkje nemen in 1 van de sfeervolle ateliers van Ilona Molenaar. De kunstenaars, die wekelijks in het atelier komen, hebben 1 ding met elkaar gemeen. Ze hebben allen te maken hebben gehad met een plotselinge ingrijpende verandering in hun leven door het krijgen van een herseninfarct (of andere aandoening). Het op zoek gaan naar mogelijkheden en uitdagingen is dan ontzettend belangrijk. Dit geeft plezier, ontspanning en voldoening. Praktijk/Atelier Ilona Molenaar is een plek waar creativiteit en inspiratie samenkomen. U zult versteld staan van de diverse kunstwerken die er gemaakt worden, van schilderijen en lichtobjecten en bijzondere lampen tot beeldhouwwerken en keramiek. Deelnemende kunstenaars zijn Ilana de Boer, Judit van Dam, Margje Graanstra, Aletta de Haan, Marjo Henkes, Marianne Joldersma, Ellen Kramer, Miranda Noordhof, Liane Radermaker en Miranda Vrieling.

In Norg bevindt zich ook Atelier & galerie Glasuniek van Linda van Huffelen. Zij vertel vol enthousiasme over haar werk: “Al zolang als ik me kan herinneren ben ik geraakt en verwonderd door glas. Ik heb een aangeboren behoefte om te innoveren. In glas zie ik steeds weer nieuwe mogelijkheden. Een hele bijzondere techniek die ik toepas zijn Inflatables. Hierbij smelt ik tot wel 60 plaatjes glas samen, waarna ik ze tijdens de stook opblaas met perslucht. Mijn werken zijn unica. Niet alleen qua uitvoering, maar ook qua ontwerp.

Routeboekjes vindt u bij alle ateliers, bibliotheek, musea, gemeentehuis, K38 in Roden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT