Norg, centrum

Afbeelding
[on] genode gast

Datum: 23 april
Tijd: 14.00 uur

NORG - In Norg, aan het Oosteind om precies te zijn, werd afgelopen woensdag de eerste van de drie jaarmarkten gehouden. Heel druk was het niet. Niet met aanvoer van paarden en pony’s en niet met kooplustigen. Honden waren er wel. Heel veel zelfs. In alle soorten en maten.

Al voor de eerste markt van het seizoen een feit was, was er een klein Norger bommetje ontploft. Reden: Roden. Zoals dat wel vaker het geval is. Norgers hebben wel eens de neiging zich wat af te zetten tegen Roden. Denken dat Roden voorgetrokken wordt. Het is zelfs eens voorgekomen dat de burgemeester- hij woont in Roden- niet welkom was bij een huwelijksjubileum in Norg. Reden: hij woont in Roden. Op zich was de ergernis van Norg over Roden dit keer wel wat te begrijpen overigens. In Roden kregen mensen die paarden aanvoerden een premie, beschikbaar gesteld door de gemeente. Die premie bleek een succes. Zo’n groot succes zelfs, dat het potje na de Rodermarkt zo goed als leeg was en er in Norg dus – onder het motto ‘op is op’- geen premie meer betaald kon worden. En dus waren er woensdag slechts negentien paarden te zien. Kleine paardjes vooral. Negentien. Daarmee lijkt het einde van de paardenmarkt definitief.

Desondanks leken alle ingrediënten aanwezig voor toch een leuke en drukbezochte markt. Er waren namelijk zo’n negentig ambulante handelaren naar Norg gekomen, met uiteenlopende waar. Klompen van spons, openers, kleding, plantenbakhangers en messen. Het was er allemaal. Je naam op een rijstkorrel? Het kon in Norg. Wenskaarten, tien voor slechts drie eurootjes? In Norg was het verkrijgbaar, net als de overzetzonnebril en een spons en zeem in één. Genoeg leuke dingen dus verkrijgbaar. Net als eten en drinken op één van de sfeervolle terrasjes die Norg heeft.

Naast een warenmarkt was er een ook kleine vlooienmarkt. Een beetje weggestopt, maar toch. Op die markt stond ook Appie Lampe, icoon uit Nieuw Roden. De ooit eens watervlugge voetballer en thans bijna professioneel kaarter. Want als Appie ergens kaart, wint hij. Vrijwel altijd. Die Appie staat in Norg zijn waar te verkopen. Hij staat er vanaf 9.00 uur en nu- rond 14.15 uur- staat de teller op 108 euro. En daar is het stageld al van af. ‘Dat valt niet mee’, zegt Lampe, die er overigens geen broodkortst minder om eet. ‘Maar ter vergelijking; vorig jaar stond de teller om 16.00 uur op 410 euro. Maar goed, toen had ik ook een heel mooie sterrenkijker in de aanbieding. Verkocht voor dik negentig euro. Dat tikt mooi aan natuurlijk’, zei Lampe.

Appie is optimistisch ingesteld. ‘In juli is er weer een markt. Dan zal de opkomst wel beter zijn. Als ambulant handelaar moet je tegenwoordig bijzondere dingen verkopen. Glaswerk? Dat werkt niet meer.’ Het optimistische geluid van Lampe wordt echter steenhard de grond ingeboord door de buurvrouw. ‘Nee hoor’, weet ze, ‘ de eerste markt is altijd de beste. Dus dat belooft niet veel goeds’.

Jammer dus. Want het weer was goed. De ambulante handelaren waren prima, het aanbod divers. De sfeer was prima, alleen het bezoekersaantal viel tegen. Nog wel gezien: Albert Flik, in rood T-shirt voor zijn zaak. Ook gezien: Atty Eelkema. Trainster van VIOD in Driesum. Nu gaf ze een soort van bootcamp training aan jonge kinderen. Ook gezien: het lege parkeerterrein bij Gomos, toch vooral aangelegd vanwege grotere evenementen. Er stonden nu drie auto’s. Te weinig. Erg jammer.

UIT DE KRANT

Lees ook