Peize verspeelt op valreep 2-0; HFC’15 wint Slag om Heiligerlee

Zondagvoetbal
REGIO – Roden baarde in de derde speelronde opzien met een 7-1 overwinning (zie verslag elders). Nieuw-Roden maakte er eentje meer: 8-0 tegen Donkerbroek. SVMH deed met 5-1 weinig onder en doet het verrassend goed onder Johan Middel. GOMOS blijft ook bovenin meedraaien. HFC’15 doet het zeer verdienstelijk als debutant. Haulerwijk liet Gorredijk niet zomaar met de punten weggaan. TLC speelde gelijk bij Oldeholtpade, terwijl Zevenhuizen de eerste zege vierde.  De Wilper Boys mocht nog een week bijkomen van het feest van vorige week.
Bij Peize leek geen vulitje aan de lucht. In Noordwolde koesterden de blauwhemden tien minuten voor tijd een 2-0 voorsprong tegen de nog ongeslagen koploper Olyphia. Nog lieten de gasten de drie punten glippen en hielden er nog een aan over: 2-2. Uiteraard was Willem Lanjouw daar niet tevreden over. Ook al waren het doelpunten waar een luchtje aan zaten. “De 1-2 was discutabel. De scheidsrechter negeerde het vlagsignaal voor buitenspel. Maar we stonden ook niet goed te dekken. Vanuit een ingooi ontstond de 2-2. We stonden goed, maar verdedigden niet slim. In een ongevaarlijke situatie werd een overtreding gemaakt, met als gevolg: strafschop.  Tot de 1-2 hadden we de controle, al was het voetbal niet goed. Werk aan de winkel? Er is altijd werk aan de winkel.”
GOMOS won met 3-0 van Muntendam en dat was volgens Wim Bakering  te weinig. “We hebben ze met eigen middelen bestreden. Bakering doelde op het typische karaktervoetbal onder de rook van Veendam. “Dat hebben wij gedaan: strijd geven”. ‘Goed Oefenen Maakt Ons Sterk’ kreeg kans op kans, maar mag nog wel eens ‘oefenen’ op afwerken. Dat vond de Norger trainer zelf ook. Na de 2-0 pauzestand werd het in de tweede helft nog 3-0. “Ik heb wel genoten. Tactisch stond het goed. En ik ben wel blij dat we eindelijk de nul hebben gehouden en geconcentreerd waren”, zag Bakering positieve zaken. Voor GOMOS scoorde Ivo Drenth twee keer en Jannes Siegers. De geel-zwarten zitten VAKO nog steeds op de hielen. Het belooft een prachtige Noord-Drentse strijd bovenin.
HFC’15 won daadwerkelijk de ‘Slag om Heiligerlee’. HFC voetbalde iets gemakkelijker dan het op karakter spelend Heiligerlee dat het de Hoogkerkers daarmee lastig maakte. Jelle de Lange brak de ban. Vier minuten later betekende een buitenspeldoelpunt de 1-1. “Zelfs Jules de Korte had gezien dat het buitenspel was”, zei Auke Birza. Mede daardoor werd het in de tweede helft een echte strijd en kwam HFC een keer goed weg met een bal onderkant lat. Ron Meijer hield HFC op de been. Vervolgens de patstelling, wie gaat ermee aan de haal? Het was uiteindelijk Frank Volkers die op ouderwetse wijze- na een eerste mislukte poging- de bal in het doel veegde: 1-2. Met zes uit drie kent de debutant uit Hoogkerk een goede start.
SVMH is voorlopig alleen leider in 4B doordat Surhuisterveen het gevecht met nummer drie Winsum verloor. Zelf wonnen de zwart-witten met 5-1 (Doelpunten: Wietse Venema (twee), Ton Koster, Jorick Greiner, Halbin Wiersema) van ‘Tot Heil Onzer Ribbenkast’, kortweg THOR. SVMH gaat dus als een speer. “Er zijn nog maar drie wedstrijden gespeeld”, blijft Johan Middel met beide benen op de grond. “De start is goed ja”. Cruciaal was de 3-1 gescoord door Wietse Venema die een solo van eigen helft begon en langs alle poortjes slalomde. Het was de genadeklap. “THOR mocht het spel maken, SVMH speelde het als collectief goed uit. De omschakeling is de manier van trainen, de snelle spitsen zijn effectief. Of dit het geheim is? Het zijn gewoon drie punten. We kijken van wedstrijd naar wedstrijd”, nuanceert Middel maar weer.
Nieuw-Roden gaf Donkerbroek voor de tweede keer dit seizoen een oorwassing: 8-0. Dit na een 7-0 (!) stand na 45 minuten. “We wanen ons niks”, zei Patrick van Nimwegen over de monsterscore. In de eerste helft speelde Nij Roon subliem, met mooie goals. “Zelfs de scheidsrechter gaf daar complimenten voor”. Kritisch bekeken hebben we na rust maar een keer gescoord. Absolute schutterskoning was Wilco Drent met twee hattricks (!). Nick Matulessy en Rens Komdeur maakten de acht vol. “De prijzen worden aan het eind verdeeld. Dit is een mooie meekomer”, waakt ook Van Nimwegen voor euforie.
SV Haulerwijk staat nog puntloos onderaan, maar de 3-4 tegen kampioenskandidaat Gorredijk biedt perspectief. Het was een enerverende strijd op de Hichte, waar Haulerwijk brutaal de 1-0 maakte, maar na de 1-3 leek te bezwijken. Haulerwijk counterde naar hartelust. Roben Fokkens scoorde de 2-3 en toen kwam het geloof weer terug. De 3-3 leek in de maak, toen Tim van der Velde het strafschopgebied in denderde een aangetikt werd. Het leverde geen penalty op. Ook was er pech voor Gerry Mulder die de binnenkant van de paal raakte en de bal het doel niet inging. Even later zeilde een vrije bal wel via de paal binnen: 2-4. Nog gaf Haulerwijk de strijd niet op en maakte Janus Pol de 3-4. Met vijf aanvallers gaf de oranje ploeg alles. Het kreeg opnieuw niets. “Zo spelend komen de punten echt wel”, is Theo Donker overtuigd.
In de vijfde klasse c speelde ook TLC een attractieve wedstrijd in en tegen Oldeholtpade, dat nog geen punt had verloren. De thuisclub wist in de laatste minuut de 3-2 achterstand weg te werken: 3-3. “Uiteindelijk was het wel een terechte uitslag, maar wel erg jammer om in de laatste minuten geen drie punten te pakken”, was de reactie van Wander Balkema.
Zevenhuizen trok  aan het langste eind bij FC Fochteloo: 3-5. Het was de eerste overwinning tegen het ook nog puntloze Fochteloo, dat nog maar een keer heeft gespeeld.  Het publiek was de grote winnaar. Zevenhuizen liep al vlot uit naar 0-3. In de tweede helft toonde Fochteloo enorme veerkracht en poetste de achterstand weer weg: 3-3. Dankzij Otto Jelsma en Dimitri de Jong (drie keer succesvol) gingen de eerste drie punten toch mee naar de Olle Streek: 3-5.