Roden terug op aarde; Peize zet achterstand meer dan recht

Sport

Zondagvoetbal

REGIO – Ook zondag regende het afgelastingen. Peize en Roden kwamen wel in actie. Peize boog een achterstand om in winst. Roden ging flink kopje onder tegen Valthermond. GOMOS deelde de punten met FC Assen van oud-Roner Harold Wekema (zie verslag elders). Zevenhuizen verloor, maar speelde een leuke wedstrijd tegen Amboina. TLC viel weer eens flink uit de toon en kreeg een pak slaag van Fochteloo. De Wilper Boys hield THOR op een gelijkspel.

Roden trof het Valthermond van Harris Huizingh, fervent visser, maar vooral bekend als goalgetter van weleer van FC Groningen. “Harris is lekker fanatiek en ik ook, maar mijn spelers toonden minder bezieling”, sprak Harry Zwiers na de eclatante 0-5 nederlaag. “De beleving van de laatste zes wedstrijden, met dodelijke blik in de ogen van willen winnen, was er niet. Dat overkomt je een keer. Iedereen is positief, maar ondanks dat het jonge jongens zijn kan ik het ze wel kwalijk nemen. Voetbal begint met strijd en beleving. Daarna komt kwaliteit”. Het gretiger Valtermond scoorde uit vier kansen drie keer in de eerste helft. In de tweede helft zette Roden wel meer druk, heerste ook een half uur en kreeg vier opgelegde kansen die er niet in gingen. In de counterattaque scoorden de gasten nog twee keer. “Als je de kansen verzilvert verdien je het ook.” Ondanks de nederlaag staan de Roners nog wel stevig op plaats drie. Valthermond bezet nu de vierde plaats.

Peize klom op dezelfde lijst naar de zesde plaats, dankzij een 4-2 thuisoverwinning op het lager geklasseerde Helpman, dat aan de Hereweg brutaal de leiding nam en nog voor rust op rozen zat: 0-2. De doelpunten vielen uit standaardsituaties, waarbij de verdediging niet scherp was en waarbij de sterke spitsen te veel ruimte kregen. Frank Konneman vond dat Peize niet slecht speelde en was dan ook optimistisch over de tweede helft. Helpman had moeite met het zware veld. Thuis beschikt het over een gladgestreken kunsttapijt. De wedstrijd kreeg meteen een wending. Joppe van Leeuwen tekende voor de aansluitingstreffer, na een actie van David Kruizenga. Peize was nu heer en meester en de Helpenezen moegestreden. Van Leeuwen scoorde ook de 2-2, Kruizenga zorgde voor 3-2 en ook voor de uiteindelijke 4-2. De laatste was een wonderschoon doelpunt. De kleine pingelaar nam een voorzet in een keer op de binnenkant van de schoen en vloog de kruising in. “Dit was een belangrijke stap na de winterstop. Helpman leek fitter doordat het meer heeft kunnen trainen. Maar het was ook een mentale kwestie en wij hebben karakter getoond”, vond Konneman.

De Wilper Boys hield gelijke tred met subtopper THOR, de club met de mooie naam (Tot Heil Onzer Ribbenkast) uit Lippenhuizen. Op een hobbelig, daardoor moeilijk bespeelbaar veld, waren er kansen over en weer. Namens De Wilp waren het Arjan en Gert van de Kaap en Joey Louwes, die het dichtstbij een treffer was: schot buitenkant paal. THOR beschikt over gemakkelijk scorende spitsen, die echter droog bleven staan. “Dan doe je het als tegenstander aardig goed”, vindt leider Theo Scheltenga dan ook terecht.

Zevenhuizen moest naar Amboina en stond na negentig minuten met lege handen. Bram Klaassens vreesde het ergste doordat zes basisspelers ontbraken. Die vrees bleek ongegrond. In een leuke, sportieve pot, voor veel publiek, speelden de gasten naar behoren. Het spel golfde op en neer. De score ook. Dimitri de Jong zette Zevenhuizen op voorsprong, de Assenaren kwamen weer langszij en namen de leiding over. Dit in een fase waarin doelman Nick Kobes een knieblessure opliep en Zevenhuizen voor het eerst geen reservekeeper mee had. Kobus ging op het tandvlees verder. In de tweede helft legio kansen voor de bezoekers. De grootste was voor Jurjan van Esch. In een spannende eindfase maakte Niek Uitham de 3-2 en kwam Zevenhuizen tijd tekort voor de gelijkmaker.

TLC liet zich weer eens van zijn slechtste kant zien vanwege een blamerende 7-2 nederlaag in eigen huis tegen nummer vijf Fochteloo, de formatie van Martin Douwsma, de nog steeds doelpuntenmachine. Na een kwartier stond het al 0-4. “Een complete teamfalen. Ik was er al bang voor”, sprak Chris de Jong. Er is weinig getraind, er was totaal geen scherpte. We werden op alle fronten afgetroefd. Door het conditiegebrek heb ik gezegd: laat ze maar komen. En zorg dat de spits niet aangespeeld wordt. Maar alles wat ik zei gebeurde precies het tegenovergestelde. We werden tachtig minuten overklast. Ronald Kroese en de van VEV’67 afkomstige Arvid Stegeman mochten tegenscoren: 7-2. “De jongens verdienen straftraining”, gaf De Jong alvast aan. Hoewel de TLC-volgers optimistisch zijn over de toekomst, kun je er toch vraagtekens bijzetten. “Dit zijn weer twee stappen achteruit”, vindt De Jong.