De passie voor de streektaal blijkt populair, constateert de Ongenode Gast bij de Streektaolstried

Afbeelding
Foto: Gretha van der Veen
(On)genode gast

Het is de avond dat Noordenvelders met elkaar de ‘streektaolstried’ aangaan. En dat de ongenode gast besluit zich dan maar eens te laten onderdompelen in de Drentse taal. Bij het betreden van de zaal is ze even in de war. ‘De passie voor streektaal moet behoorlijk populair zijn’, denkt zij, als ze zoveel mensen met elkaar in conclaaf ziet.

Tea Nijnuis, een voorvechter van het behoud van de Drentse taal, bespreekt met haar teamgenoten net de uitslag van de tweede ronde, als de ongenode gast aanschuift. ‘Wij zijn de uitvinders van deze strijd en het wordt dit jaar al voor de 9e keer georganiseerd’ zegt ze trots. De organisatie ligt nu in handen van de historische verenigingen uit Norg, Roden en Peize. Om en om wordt het in deze plaatsen gehouden. De vragen zijn heel divers en je er op voorbereiden heeft volgens Thea niet veel zin. Met vragen als ‘welke Drentse dichter is in 2022 overleden’ en ‘wat was het ‘laifste’ Drentse woord van 2023’ werd ronde 1 ingeluid. ‘Wij zijn de streektaalvrijwilligers van het Huus van de Taol’ vertelt teamgenoot Lenie Been, ‘en wij promoten de Drentse taal.’

De punten van de tweede ronde blijken geteld want de quizmaster neemt het woord. ‘De jongen uit Peize die bij PSV speelt is Tycho Land’ en degene die voor de 3e keer De Drenthe 200 heeft gewonnen is Tim Smeenge’, klinkt er door de zaal. Evenals vele ‘oooh’s en aaah’s als blijk van ‘ach dat hadden we moeten weten.’ Bij de mannen van de Historische Vereniging Roden 1 verschijnen veel krullen achter de antwoorden. Ze doen het aardig maar kunnen (nog) niet op tegen Vrouwen van Nu Norg 2 die bovenaan staan, met vlak daarachter de winnaars van deze ronde, Gemeentebelangen. ‘Het is heel spannend’ aldus de quizmaster.

Het is tijd voor ronde 3. Alle teams krijgen een groot vel met 8 verschillende luchtfoto’s voorgeschoteld. De mannen van de Historische Vereniging Roon 1 hebben wel even tijd voor een onderonsje met de Ongenode Gast. ‘Historie trekt ons aan’ zegt Anne Ananias, ‘vragen over historie mogen voor ons niet moeilijk zijn, maar we doen vooral mee voor de sfeer en gezelligheid.’ Ondertussen buigen de mannen zich over de luchtfoto’s. ‘Oei, dat is niet gemakkelijk’, klinkt het in koor. ‘Niks voorzeggen hè’, roept Jacob Bezema, ‘anders worden jullie gediskwalificeerd.’ ‘Niet gevreesd’, de ongenode gast kan er geen chocola van maken.

Dat geldt niet voor het team van Gemeentebelangen. Zij hebben aan alle foto’s met gemak een plaats gekoppeld. ‘Het zijn kleine stukjes van een dorp, een kwestie van goed kijken’ lacht Kirsten Ipema. ‘Leuk hoor, deze pubquiz’, zegt Richard Veurman, ‘en je steekt er ook nog altijd weer iets van op.’

Aan het hoofd van de zaal houdt een zeskoppige jury aangevoerd door juryvoorzitter Jan Kemkers de boel in de gaten. De leden, twee van elke historische vereniging, vertellen allemaal Drents te praten. ‘Waarom de streektaal moet blijven? Taal is cultuur, en dat moet blijven’, zegt Alie van der Dong. ‘Ja, en daar kun je de hele geschiedenis mee herleiden’, voegt Jan Kemkers daar aan toe. Rika van Hoogen en Aukje Darwinkel vertellen dat ze met z’n zessen al in november beginnen met het maken van de vragen. ‘Wat ze kunnen winnen? Ach, het is kleinigheidje, maar altijd iets uit de streek.’ Vandaag is dat een flesje limoncello uit Peize.

Abel Darwinkel is ook vandaag weer de quizmaster. In het Drents vertelt hij elk jaar weer gelukkig te zijn van het aantal mensen dat hieraan aan meedoet. En vindt hij het mooi dat er steeds meer verjonging komt. ‘Hij keek daarbij naar jullie’ zegt de Ongenode Gast tegen de Puzzelwichter. Petra, Lotte, Sylvia en Judith grinniken. ‘Ik word dit jaar 60’ zegt Judith.

‘Nog 1 minuut’, roept Darwinkel door de microfoon. ‘Ik heb gezien dat er ergens Bunne werd ingevuld. Maar Bunne ligt niet in de gemeente Noordenveld.’ Het levert veel gelach op.

De dames Holt, Stel, Groenewold, Post en Tjoelker van de Vrouwen van Nu Norg 2, tot nu toe bovenaan, lijken de handdoek al in de ring te gooien. ‘Het is één grote gok.’

Tja, en als Darwinkel vervolgens de antwoorden opnoemt blijkt het te kloppen. De dames hadden alles fout, het team van Gemeentebelangen had blijkbaar een helicopterview, zij hadden alles goed.

Het is tijd om verder te gaan met ronde 4. ‘Wat betekent, ‘als je elken ein geliek geevn dan hôl je de duvel tot vriend’, is de eerste vraag die de quizmaster stelt. ‘En het goede antwoord is niet ‘als je iedereen gelijk geeft hou je de duivel tot vriend’. Het levert weer veel geroezemoes op. Tijd om de teams nog even te laten strijden. Inmiddels voorzien van een hapje en drankje hebben ze exclusief ronde 4 nóg 4 rondes te gaan.

Op haar weg naar de uitgang wenst de ongenode gast de dames van de Vrouwen van Nu Peize en de VVD-‘ers nog veel succes, maar heeft ze het vermoeden dat Gemeentebelangen wel eens met de beker aan de haal zou kunnen gaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT