Snoeppapiertje

Afbeelding
Puur natuur
Vorige week ging het over leucisme en bij de column was een foto geplaatst van een leucistische (witte) Witte kwikstaart. Helaas was de foto zeer onduidelijk hetgeen vooral een gevolg is van kwaliteitsverlies dat optreedt bij het drukken van dit weekblad. Daardoor was de vogel nauwelijks te zien en dat was toch echt wel de bedoeling. Op de digitale versie van dit blad komt de foto iets beter tot zijn recht.
Naar aanleiding van het onderwerp waren er enkele reacties waaronder een hele aardige van Hielkje Westerhof (uit Haulerwijk?). Zij meldde dat ze in Haulerwijk wel eens een leucistische Merel zag rondhuppen, maar sneed en passant een ander onderwerp aan waarmee ze tijdens een wandeling in het Fochteloërveen werd geconfronteerd. Vanuit haar ooghoek meende zij een roze snoeppapiertje te zien liggen, maar het hipte en hoe! Toen ze beter keek zag ze dat het een sprinkhaan was en het lukte voorwaar er ook een foto van te maken. Dat was echter een staande foto en dat past niet bij deze column en dus heb ik uit mijn eigen archief een foto geplaatst die dezelfde soort sprinkhaan (een Krasser) laat zien en hetzelfde onderwerp betreft, namelijk erythrisme. Hielkje zag op internet dat Wikipedia daarover zegt: ”Dat is een ongewone roodachtige verkleuring van de vacht, het haar, de huid, veren of de schaal van een ei. Oorzaken kunnen zijn een genetische afwijking of een gevolg zijn van het eten van roodachtig voedsel”.
Bij dat laatste kun je vermoeden dat sprinkhanen, bij wie dit verschijnsel veelvuldig voorkomt, er baat bij hebben, omdat ze dan opgaan in een (rode) omgeving waardoor ze niet opvallen. Anderzijds wordt gezegd dat deze verkleuring juist niet vaak wordt gezien hetgeen er mogelijk op duidt dat deze dieren ten prooi vallen aan hun natuurlijke vijanden voordat ze volwassen zijn. Kortom, de informatie hierover is onduidelijk. In mijn ’bijbel’ over ’De sprinkhanen en krekels van Nederland’ (uit de serie ’De Nederlandse Fauna’) wordt over het verschijnsel erythrisme zelfs helemaal niets gezegd. Wel dat de Krasser overwegend groen is (met een brede bruine streep van boven op de kop tot over de voorvleugels), maar dat er ook bruin, rood of geelachtig gekleurde individuen voorkomen. De Krasser (vrouwtje) op de foto zou ik trouwens eerder (licht)paars willen noemen en niet roze. Deze sprinkhaan dankt zijn naam aan het geluid dat ze voortbrengen. Dat wordt zang genoemd en bestaat uit een, hoe kan het ook anders, steeds weer herhaald krassend geluid dat 1,5 seconde duurt. Er zijn veel meer sprinkhanen die worden vernoemd naar het geluid dat ze produceren. Ik heb het hier ook een keer gehad over het Wekkertje waarvan ’de zang’ lijkt op een snel tikkende wekker, maar waarover ik schreef dat het meer op een op hol geslagen wekker lijkt met de tik die je 12 tot 25 keer per seconde hoort. Andere aansprekende namen zijn Locomotiefje, Ratelaar, Schavertje en Zoemertje. U kunt zich hier vast wel iets bij voorstellen.
Hondenopvang
Het is een traditie dat de Krant jaarlijks een goed doel steunt door het aanbieden van een cheque (bijeen gebracht door de Zakenkring Roden) ter waarde van € 1500,-. Dit jaar werd de Zeehondencrèche in Pieterburen ermee verrast en in de (vele) jaren ervoor werd de cheque overhandigt aan Bridget Maasland voor haar Dutchpuppy Foundation. Deze zorgt ervoor dat in landen waar veel zwerfhonden zijn allerlei acties worden gefinancierd om ter plekke de populatie ervan terug te brengen. Een nobel streven. Waar ik echt helemaal niets mee heb is dat er honden uit die landen hiernaartoe worden gehaald om ze onderdak te brengen. Ik kwam eens iemand tegen die een hond uit Spanje hierheen had gehaald. Ik zei hem dat onbegrijpelijk te vinden, want hier zitten de asielen vol met zielige honden die graag bij een lief baasje een tehuis willen vinden. Nu las ik een berichtje dat Marion Kassenburg uit Roden straathonden uit Roemenië hierheen haalt via de ’Stichting Honden van Ceuta’. Zelfs voor katten worden baasjes gezocht. Ze moest eens weten hoeveel zwerfkatten er in Nederland rondlopen! En in Griekenland, in Albanië, Roemenië, Portugal enz., enz…

UIT DE KRANT