SVMH slaat na de drinkpauze hard toe

Ton Koster op drift: drie keer raak; grote stap richting Vierde Klasse

KLOOSTERBUREN – Kloosterburen deelde meteen na de aftrap een tik uit. Het flets startende SVMH kreeg na de drinkpauze de geest en kwam nog voor rust op gelijke hoogte, om vervolgens in de tweede helft een tandje bij te schakelen, waar Kloosterburen geen antwoord op had: 1-4. Ton Koster maakte zijn faam als goaltjesdief waar: drie treffers.

Bepalend moment was de actie van SVMH doelman Jeff ‘Hip Hop’ Aalders die de doorgebroken Sebastiaan Frik torpedeerde. Daarvoor staat maar één straf: rood. De keeper kwam weg met geel. Kloosterburen kreeg vervolgens een tik doordat SVMH op 1-1 kwam en de wedstrijd volledig naar zijn hand zette. Daar leek het in de eerste helft bepaald niet naar. Kloosterburen kende een droomstart. Marco Bos bracht de bal voor het doel, Anne Jan Ozinga nam het speeltuig meteen en vol op de slof: 1-0! Een doelpunt à la Van Persie tegen Ecuador. De gasten uit het zuidelijk deel van het Westerkwartier probeerden het op identieke wijze, maar de lepe Ton Koster raakte de bal net niet. “Het eerste gewin is kattegespin”, zei een Kloosterburen-aanhanger. Oftewel: 1-0 zegt nog niets. Het geheel in zwart gestoken SVMH overtuigde echter bepaald niet. Kloosterburen had iets meer in huis. Meer creativiteit en meer dreiging. Maar de thuisclub kwam niet of nauwelijks door de granietharde verdediging. Vlak voor tijd een tweede discutabel moment. Peter Reitsma- de beste voetballer van de Westerkloosters- kon uitbreken nadat enkele spelers over de bal maaiden. Vlak voor het zestienmetergebied werd de aanvaller neergelegd. Ook dader Mark Pastoor kwam goed weg met geel. De vrije trap werd zwak ingeschoten door Arjan van der Klei en dat was niet de eerste keer deze middag. Aan het eind van de eerste helft kansen aan beide zijden. Een vrije trap van Ton Koster werd knap uit de hoek gewerkt door Lex Stok. Namens Kloosterburen kwam Sebastiaan Frik in kansrijke positie, maar schoot te snel, de bal rolde naast. Na de ingelaste drinkpauze (het was ook al wel 20 graden) kreeg Kloosterburen het deksel op de neus. Halbin Wiersema zette Bert Mennes van de bal, gaf het crosspassje op Ton Koster, die randje buitenspel wel raad weet met zulke kansen: 1-1. Drinkpauze. Je zou haast denken dat er wat in het drankje zat, want SVMH kreeg ineens de geest. In de eerste minuten van de tweede helft liet SVMH al meer zien dan het hele eerste bedrijf. En met name de befaamde spits Ton Koster kwam los. De aanvoerder kapte zich vrij en schoot hard op de vuisten van Stok. Kloosterburen verloor de slag. De ploeg van Patrick van Nimwegen drong steeds meer aan en nadat Gerard Beerlings in een mêlee van verdedigers wilde schieten rolde de bal gelukkig naar de zijkant, waar Koster wederom uithaalde: 1-2. De Westerkloosters waren duidelijk de weg kwijt. Dan toch een periode dat de formatie van Willem Pettinga zich weer in de wedstrijd knokte, maar echt in problemen kwam SVMH niet. Een vrije trap van Van der Klei, dit keer harder, viel recht in handen van ‘Hip hop’ Aalders. Kloosterburen probeerde er een slotoffensief uit te persen, gesteund door de beruchte aanhang achter het doel. Er ontstonden enkele kansjes. SVMH had echter de controle over de wedstrijd. In blessuretijd was het weer Koster, die tussen verdedigers een schot kon loslaten. De sterke spits had weer succes: 1-3. In de 93e minuut werd het nog erger. Halbin Wiersema kopte een voorzet van Jan Koster feilloos binnen: 1-4. De terugwedstrijd lijkt daardoor een uitgemaakte zaak. Trainer Patrick van Nimwegen- die toch vol optimisme afreisde naar Kloosterburen- vond het vooral een teamprestatie. De Asser trainer erkende dat SVMH in de eerste helft goed weg kwam. Maar het klassenverschil werd na rust gemaakt. Collega Willem Pettinga gaf toe dat de winst van SVMH (“dat is vijfde klasse optima forma”) niet onverdiend was. “De strijd is nog niet gestreden, maar we moeten het van ver halen”, dat beseft Pettinga ook. Voor SVMH lonkt de vierde klasse, waarin het in 2007 uit kelderde. “Er is een grote stap gezet.

KLOOSTERBUREN-SVMH 1-4 (1-1); Scoreverloop: 1. Anne Jan Ozinga 1-0, 45. Ton Koster 1-1, 60. Ton Koster 1-2, 92. Ton Koster 1-3, 93. Halbin Wiersema 1-4; Scheidsrechter: Koops (Siddeburen); Anne Jan Ozinga (Kloosterburen), Jeff Aalders, Stefan Renkema (SVMH); Toeschouwers: 150

OPSTELLING SVMH: Jeff Aalders, Halbin Wiersema, Stefan Renkema, Mark Pastoor, Guart Amsing, Tim Akkerman, Ton Koster, Jan Koster, Marc Boonstra, Gerard Beerlings (70. Dennie van der Velde), Hilco Uilenberg

STER VAN HET VELD: TON KOSTER (SVMH). De 25-jarige sterke spits was wel erg effectief in het kansen benutten. Elke bal die de aanvoerder voor zijn voeten kreeg veranderde in goud. Drie doelpunten, het hoeft geen discussie voor wie de beste was.