SVMH viert de periode; ongemeen spannend slot competitie

REGIO – De spanning stijgt tot het kookpunt voor de regionale troeven. Eén beslissing is gevallen: SVMH heeft de periode gepakt. GOMOS kan op de slotdag de titel veroveren (zie verslag elders). Peize en Actief zijn nog in onzekerheid, al kunnen beiden niet meer degraderen. Roden hoopt op een wonder. Nieuw-Roden kan de dans nog ontspringen. Haulerwijk, Tynje en Makkinga strijden op de laatste speeldag om het kampioenschap. Welk een scenario!

Muntendam-uit, voorwaar een lastige opgave voor PEIZE, maar de blauwhemden wonnen vrij eenvoudig de degradatiestrijd. Peize ging de kleedkamers in met een 1-0 voorsprong, maar een 4-0 had niet misstaan. Aan de andere kant behoedde Ronnie Hummel Peize voor twee tegendoelpunten. Hummel was niet fit. Rinie Jurna wilde dat hij per se speelde. “Desnoods met een paracetamol in de achterste”. In de tweede helft was invaller Ton van Leijsen zeer bepalend door in zijn eerste balcontact de 0-2 te maken en ook de derde treffer voor zijn rekening te nemen. Pas in de laatste minuten kwam er een offensief van Muntendam, waaruit slechts een keer gescoord werd. Peize staat voorlopig veilig, maar kan alsnog in de nacompetitie terechtkomen. Titan wordt een echt titanengevecht. ACTIEF moest het op eigen veld afleggen tegen Rolder Boys. De gasten speelden het mooiere voetbal en kwamen via een afstandspoeier op 0-1, waarna Actief niet alleen achter de feiten aanliep, maar de bal nog eens achter uit het net kon halen (0-2). De 1-2 van Steven de Blok kwam te laat. “De nederlaag was niet onterecht, maar we hadden het naar onze hand kunnen zetten.”, oordeelde leider Eric Bont. De derde nederlaag op rij heeft nog geen dramatische gevolgen. Bij een overwinning op Groninger Boys ontspringen de rood-witten de nacompetitie. Topspanning ook in 3B, waarin zowel FC Assen als RODEN met 5-0 wonnen. “Ik heb genoten van een gedreven Roden dat oppermachtig was tegen De Blesse”, sprak hoofd technische staf Wietze de Jong. Toch duurde het lang voordat Roden op voorsprong kwam. De 1-0 viel vlak voor rust door een benutte penalty van Freddie van der Velde, nadat Vincent van Santen onder het gras werd gestopt. En nog voor de thee werd ingeschonken bepaalde Gert Westerhof de stand op 2-0 en good old Westerhof deelde ook de nekslag uit, kort na de pauze: 3-0. De winst was allang binnen. Het werd ook nog 4-0 en Luuk Keizer bepaalde de eindstand op 5-0. Keizer was een van de uitblinkers in het Roner elftal. De situatie is nu als volgt: FC Assen staat nog altijd drie punten voor. Assen moet op de slotdag tegen Zuidwolde en Roden ontmoet Beilen. Beide clubs spelen nergens meer voor. “Ik heb contact gehad met Geert Oosterloo (ex-trainer Roden, red.). Zuidwolde wil zijn sportieve plicht vervullen.”, stelde De Jong gerust, om eraan toe te voegen: “maar Beilen wordt ook geen makkie.”. Dan weer nuchter: “Ik heb nog alle hoop en als de titel niet lukt dan maar de nacompetitie tegen Leovardia.” In 4C pakte NIEUW-RODEN de volle mep bij FVV. Het plan om FVV meteen onder druk te zetten lukte bijna. In de eerste minuut misten Ivar den Hollander en Erwin Gooijert opgelegde kansen. Na een 1-0 achterstand nam Den Hollander wraak: 1-1. De zenuwen speelden bij de degradatiekandidaat parten. Nieuw-Roden werd in het zadel geholpen door een eigen doelpunt van FVV, dat toch weer terugkwam. Gooijert maakte aan het eind ook zijn fout van kansen missen meer dan goed: 2-3. De ploeg van Auke Birza staat er goed voor, maar er is nog de kwestie Farmsum dat de competitie in de war kan schoppen vanwege het niet op komen dagen bij VVK. De KNVB moet daarin nog een beslissing nemen. “Ik ga ervan uit dat Farmsum drie punten in mindering krijgt. Wanneer de ploeg uit de competitie wordt gehaald moeten we de zege op Farmsum weer inleveren”, is trainer Auke Birza nog in onzekerheid. ZEVENHUIZEN-HOOGKERK eindigde terecht in een gelijkspel. De strijd om plaats vijf was een wedstrijd die heen en weer ging. Hoogkerk opende de score (formidabele vrije trap van Pieter de Jong), Bas Lammers kopte uit een vrije trap van Bernard Dik de 1-1 binnen. Hoogkerk kwam via een penalty van Dennis van Dijken opnieuw op voorsprong, maar de promovendus toonde veerkracht en uit een corner van Wienand van Duinen bepaalde Siebe Kamminga de eindstand op 2-2. Zevenhuizen staat ook in de stand gelijk met Hoogkerk. “Zesde of vijfde, we hebben het geweldig gedaan.”, zei Bram Klaassens volkomen terecht. Dan de zinderende vijfde klasse C, waarin HAULERWIJK, Tijnje en Makkinga op de laatste speeldag het kampioenschap moeten uitvechten. Haulerwijk versloeg op de Hichte Sport Vereent met benauwde cijfers: 1-0. De winnende werd gemaakt door David Nendissa. Ook Tynje en Makkinga maakten geen fout waardoor Haulerwijk het punt voorsprong behoudt op de twee naaste belagers. Haulerwijk gaat op de slotdag op bezoek bij Boornbergum, terwijl Tijnje en Sportclub Makkinga elkaar bestrijden. De rood-witten hebben de beste papieren. DE WILPER BOYS nam revanche voor de eerdere 2-0 nederlaag tegen Boornbergum. De rood-zwarten gingen voortvarend van start (2-0), maar de gasten kwamen sterk terug. Toch trok De Wilp een 3-2 over de eerste streep Na rust denderde de thuisclub alsnog over de ploeg die een plek hoger staat op de ranglijst: 5-2. Marc Oldewarris voegde weer eens drie doelpunten aan zijn totaal toe. Gert van der Kaap (twee) en Danny Louwes waren de andere goalgetters. SVMH veroverde op de voorlaatste speeldag de periode. Eind goed, al goed voor de ploeg die moeizaam begon, maar een succesvolle eindsprint inzette. De zwart-witten zijn al tien wedstrijden ongeslagen. Grote man in Froombosch was Halbin Wiersema die vijf minuten voor rust twee keer scoorde en in de tweede helft nog twee voor zijn conto nam. Het hek was toen van de dam en de gasten liepen uit naar 0-8. SVMH dat opgeklommen is naar de vijfde stek maakt zich scherp voor de nacompetitie, waarin waarschijnlijk Kloosterburen of Nieuw-Roden de tegenstander wordt. Kervers vierde klasser TLC incasseerde het derde verlies. TLC wilde wel winnen van Amboina en speelde ook niet slecht. Sale Rozema brak de ban door een terecht toegekende strafschop. De 1-1 was een omhaal die via de onderkant lat een meter het veld weer in stuitte, waar vriend en vijand over eens was: geen doelpunt. TLC eindigde met negen man als gevolg van blessures. In de 88e minuut pakte Amboina de volle winst: 2-1.