’t Is lente

Puur natuur

En sommigen voegen daaraan toe: ”Ik voel het aan mijn krente”. Dat laatste is inderdaad niet correct geschreven, maar het rijmt wel goed op lente. Officiëler luidt het: ” ’t Is voorjaar, ’t is lente, ik voel het aan mijn instrumenten”. Het is een expliciete verwijzing naar opspelende hormonen. Je kunt ook netjes zeggen dat er met de aanvang van de lente een tijd aanbreekt van nieuw leven.

Meteorologisch gezien begint de lente op 1 maart en dus genieten wij nu van de eerste lenteweek. Astronomisch bezien ligt de aanvang van de lente echter een stukje verder in de maand, namelijk op de dag dat de zon pal boven de evenaar staat en dag en nacht even lang duren. Meestal is dat op 20 maart, maar een heel enkele keer kan dat op de 21ste zijn. Je weet natuurlijk niet helemaal zeker of we de winter definitief achter ons hebben liggen, echter de kans op nog een vorstperiode is zeer gering. Heel poëtisch werd het einde van de winter door Merche Blumenberg verwoord: ”De winter sterft in de lente om in de herfst opnieuw geboren te worden”. Voorlopig zitten u en ik daar helemaal niet op te wachten; eerst maar genieten van al dat nieuwe leven. Hoewel ik niet veel op heb met de winter, ben ik toch wel blij met de jaargetijden die we hier kennen, vooral met de lente. Je hebt ook klimaatvormen met altijd hetzelfde weertype, het hele jaar door. Dat lijkt me behoorlijk saai, want dan kun je immers vrijwel nooit klagen over het weer. Wij gelukkig wel.

Het vorig voorjaar staat me nog goed voor de geest en ik heb toen vaak geklaagd over het maar niet op gang komen van de lente. Een gezegde luidt: ”Is het koud in maart, dan nadert de lente met een vaart”. Leuk hoor, al die gezegden, maar je moet niet verwachten dat het altijd uitkomt. Ergens las ik: ”Eén zwaluw maakt de lente niet”, maar omdat ik wist dat het anders was sloeg ik de Van Dale er op na en noteerde: ”één zwaluw maakt nog geen zomer”, met als verklaring: ”Uit een enkele gunstige omstandigheid kan men geen algemeen besluit opmaken”. Dat klinkt behoorlijk formeel, maar u begrijpt wat er mee wordt bedoeld. Wat dat betreft hecht ik geen enkele waarde aan voorspellingen, behalve die van weersprofeten van het KNMI. Andere lieden hadden een zeer strenge winter voorspeld, maar nu dat niet uitkwam werd er door één van hen verbolgen gereageerd: “Mag ik er een keer naast zitten?” En passant werd door hem vanaf medio maart een langere periode van mooi weer voorspeld met temperaturen van boven de 15º C. Dat kan dus best gaan tegenvallen.

Om een beetje van het lentegevoel op te snuiven toog ik afgelopen zondagmiddag naar het Sterrebos bij Roden. Natuurgidsen van IVN-afdeling Roden hadden een ’knoppenexcursie’ georganiseerd en deelden een handige ’knoppentabel’ uit aan de hand waarvan de meeste bomen en heesters in het veld konden worden benoemd. Ook werden er tijdens de rondwandeling allerlei andere plantenzaken behandeld waarvoor de gidsen een flap-over gebruikten (foto). Door één van hen werd dat heel gevat een ’veldinformatiedisplay’ genoemd, wat je mag afkorten tot v.i.d. werd gezegd. Controleer dat laatste maar niet, want je komt het toch nergens tegen. Het lentegevoel kreeg ik tijdens deze excursie sowieso, want naast al het groen (in knop) waren er liedjes van tal van vogels te horen. Eén had ik dit jaar nog niet gehoord en dat was die van de Vink. Ik verwijs hier gelijk naar een aankondiging in deze krant van een vogelcursus van IVN Roden. Hierin wordt u geleerd de liedjes van tal van bosvogels te herkennen. Als u dat onder de knie krijgt is die kennis een verrijking wanneer u door het bos wandelt.

Naast de ’gewone’ lente kennen we ook een ’nieuwe’ lente, vaak wanneer er sprake is van een nieuwe politiek, zoals tijdens de ’Praagse Lente’ in 1968. Binnenkort vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en (landelijke) politici vinden dat je vooral moét stemmen, maar dat beslist u zelf. Dat er in de gemeente Noordenveld iets gaat veranderen lijkt vrij zeker, maar of er daarna sprake is van een nieuwe lente moeten we nog even afwachten.

UIT DE KRANT