Topprestatie op Olympiade voor duivenmelker Marinus

Afbeelding
actueel

Marinus meet zich met de wereldtop



NIEUW-RODEN – ‘Een hele eer’. Marinus van der Veen uit Nieuw-Roden kreeg onlangs te horen dat zijn duif zevende is geworden op de Olympiade in Polen. Een unieke prestatie, zeker als je je bedenkt dat een kwalificatie voor de Olympiade al heel wat is. ‘Je kunt het vergelijken met de Olympische Spelen. Meedoen is al een hele eer.’


Marinus houdt zich al sinds 1963 bezig met duiven. Hij is lid van duivenvereniging De Snelle Thuiskomst uit Roden, de club waar hij eveneens 27 jaar voorzitter van geweest is. ‘Ik heb eigenlijk nooit de ambitie gehad om mee te doen aan de Olympiade’, zegt Marinus, daags na het ontvangen van het goede nieuws. In totaal waren 19 landen vertegenwoordigd in Poznan. Dat er liefst 281 vogels uiteindelijk zijn ingezonden voor de Olympiade, maakt de prestatie alleen nog maar mooier.


De Olympiade wordt om het jaar georganiseerd. Dit jaar vond deze plaats in Polen, over twee jaar is Roemenië aan de beurt. Een duif die meedoet aan de Olympiade, moet zich eerst door een streng selectieproces worstelen. ‘Ze moeten een redelijke prestatie hebben geleverd qua kilometers’, legt Marinus uit. ‘Daarnaast moeten de beesten gewoon goed en mooi zijn. De eindselectie vond op 22 januari plaats in Soest. Ik was daar zelf bij. Daar werd de duif goedgekeurd en op transport naar Polen gezet voor de Olympiade. Daarna hoor je een poosje niets meer van je duif.’


Eenmaal aangekomen in Polen, worden de dieren direct weer gekeurd. Marinus, zelf 26 jaar gediplomeerd keurmeester geweest, weet hoe zo’n proces eruit ziet. ‘Omdat ik ervaring heb, weet ik ook dat mijn duif in uitstekende conditie was. Dat voel je. Een duif moet “volslagen” zijn. Een flinke duif dus.’ Na de keuring in Polen bleek de duif van Marinus – Markus genaamd – de hoogst geklasseerde duif  van de Nederlandse inzendingen. En de nummer zeven van de wereld!


Afgelopen vrijdag kwam Pierre Berghuis (voorzitter van De Snelle Thuiskomst) Marinus feliciteren met zijn mooie prestatie. ‘Niet iedereen komt in aanmerking voor de Olympiade’, zei Berghuis. ‘Dit is een droom voor duivenmelkers.’ Daarbij benadrukt hij dat de rol van de duivenmelker in dit proces groot is. ‘Een duivenmelker kun je zien als een coach. Vergelijk het met topsport. Je moet veel weten van anatomie en voeding. Kijk naar Jac Orie, de schaatscoach. Die krijgt talenten onder zijn hoede en weet ze dan toch naar een hoger niveau te tillen. Dat doet een goede duivenmelker ook’, zegt Berghuis enthousiast.


Of Marinus over twee jaar weer een duif kan afleveren bij de Olympiade, is nog maar de vraag. ‘Je moet ook geluk hebben. Dit jaar had ik dat. Alles klopte. Of dat over twee jaar weer zo is, moet nog blijken.’ Sowieso moet de duif van Marinus dan weer een flink aantal kilometers hebben afgelegd. ‘Het is een voorwaarde dat hij dan het komende jaar 1750 kilometer vliegt en het jaar erop 750. Maar dat zou op zich geen probleem moeten zijn.’
Marinus hoeft bovendien niet bang te zijn dat zijn hobby niet wordt voortgezet. Kleinzoon Markus (inderdaad: de naamgever van de winnende duif) is ook al gek op duiven. Een goede opvolger lijkt dus al gevonden.


Op de foto overhandigt voorzitter Pierre Berghuis een bos bloemen aan Marinus. Deze poseert met de winnende duif en een fraaie medaille.

UIT DE KRANT