Veenhuizen viert als enige de overwinning; degradatiestreep nadert voor ONR

Zaterdagvoetbal

REGIO – De resultaten van de regionale troeven waren zaterdag niet om over naar huis te schrijven. VEV’67, ONR en CSVH gingen allen onderuit. Marum deelde mee in de gelijke spelen in 3C. De enige ploeg die de overwinning vierde was Veenhuizen.  In het inhaalweekend was er een behoorlijk programma. Pelikaan S kwam niet in actie in 4C, terwijl ook Haulerwijkse Boys, Boerakker en TLC de zaterdag anders konden invullen.
VEV’67 ging op bezoek bij koploper HZVV. Er leek weinig eer te behalen voor de tegen degradatie knokkende Leeksters, maar niets was minder waar. Ondanks een nederlaag bood de ploeg van Ron de Boer uitstekend partij. De Boer had vooraf snode plannen. De Hoogeveners dachten dat VEV met drie spitsen zou aantreden, maar de Leekster trainer koos voor een behoudender speelwijze: heel compact op eigen helft en ‘snel het achterland induiken’, zoals De Boer het uitdrukte. HZVV had er moeite mee. Tot het eerste half uur speelden de Westerkwartierders uitstekend en gaven achterin weinig weg. HZVV kreeg geen overhand, maar kwam wel op voorsprong uit een vrije trap. Acht minuten later werd het 2-0. De gasten reageerden te laat, waarna uit een voorzet tegendraads werd ingeschoten. Gerhard van den Berg had er nog een wedstrijd van kunnen maken. De snelle buitenspeler werd weggestuurd, koos vervolgens voor de breedtepas, terwijl de weg naar het doel helemaal open was. Een verkeerde keuze, zag hij zelf ook. Na rust ging VEV nog aanvallender te werk, maar het was HZVV dat over alle linies completer en beter was, en legio kansen schepte. Tweede doelman Benjamin van Aurich zorgde dat VEV in de race bleef. “Het is geen schande te verliezen van HZVV. Je hoopt een puntje te kunnen stelen of stiekem een luizige zege. Je weet dat er weinig kansen komen tegen HZVV, dan moet je er wel eentje maken”, wees Ron de Boer naderhand. Het manco is bekend en luistert naar de naam Van der Zee, die zoveel punten voor VEV won.
ONR verloor van FC Meppel.  In de zevende en negende minuut werden twee doelpunten weggegeven. Deze klap kwam Oranje Nassau Roden niet meer te boven. Voetballend deed ONR het aardig tegen de subtopper, maar de thuisclub kon moeilijk kansen afdwingen. Hendrik Rozema kreeg in de eerste helft nog de beste kans. De aanvaller kreeg de bal toevallig voor de voeten, maar zijn schot was krachteloos. Het werd uiteindelijk  0-3 voor de Zuid-Drenten. “We krijgen weinig mogelijkheden en dat gaat al enkele weken zo”, zegt Rien Hut, die verder wees naar de beschikbare spelers. We hebben steeds te maken met geblesseerde spelers en schorsingen. Of iemand die op wintersport is. En steeds anderen. Ik had een speler uit de A-junioren op de bank en een uit het derde.” Dan vooruit kijkend naar de volgende week, Groen Geel, de koploper en naar het restant van de competitie: “het wordt heel moeilijk”.  Na vier seizoenen komt de derde klasse weer in zicht voor ONR. En daar had voorafgaand het seizoen niemand rekening mee gehouden. ONR zou wel even de top vijf bestormen, voorspelde de technische staf. De selectie was breder geworden (daar blijkt in de praktijk niets van) en met de teruggekeerde Hans van Tamelen zouden de doelpunten een garantie zijn. De blessuregevoelige spits scoorde nog maar twee keer. Tussentijds vertrok Marco IJzer. Tijdelijk moet Rien Hut de kar trekken, maar die kar blijkt vierkante wielen. Kortom:  de machine hapert aan alle kanten en zal snel aan de praat moet worden gekregen anders rest afdaling naar de derde klasse.
CSVH kon niet stunten op ‘de Planeet’ van Klazienaveen. In het eerste half uur konden de Hoogkerkers nog heel goed mee, maar moesten wel toezien hoe een laag ingeschoten vrije bal het doel invloog: 1-0. Binnen vijf minuten stond het 2-0 en was het gelopen koers. In de rust probeerden de spelers elkaar nog op te peppen, maar veel kwam er niet uit. Op een paar kansjes na bloedde de wedstrijd dood. CSVH bleek niet daadkrachtig genoeg om een stunt uit te halen. Johan Honebeek wist nog wel de eer te redden: 2-1. Door de tweede nederlaag op rij bezet de Hoogkerker formatie de achtste plaats.  De club met de C deed aanvankelijk net als vorig seizoen mee in de subtop, maar die kans is zo goed als verkeken. CSVH moet zich neerleggen bij de grijze middenmoot.  Het moet bovendien oppassen. Het verschil met de onderste ploegen is klein.
Het subtopduel Marum-Stadspark eindigde waar het begon: 0-0. Het was een terechte afspiegeling, al werd Marum wel een strafschop ontnomen. Een doelpoging van Rob Groefsema werd met de handen afgeweerd. Het was verder een duel waarin beide ploegen slechts speldenprikjes uitdeelden. De lappenmand stroomt langzamerhand leeg bij de geel-zwarten. Van de aanvallers speelde Haye van der Molen weer een hele wedstrijd, Groefsema hield het 25 minuten vol en Marc Boonstra is de volgende wedstrijd weer van de partij. In de stand veranderde er weinig, want op NEC na speelden alle toppers gelijk. De ploeg uit Delfzijl is ook koploper, met een punt voorsprong op Marum en VV Groningen -na de winterstop nog geen wedstrijd verloren- die in punten gelijk staan. “De gelukkigste wordt kampioen”, voorspelt Gert Groefsema alvast. Marum is een van de gegadigden. Daarmee zou de Holten-club na één seizoen terug zijn op tweede niveau. Al is er nog een lange weg te gaan.
Veenhuizen speelde bij degradatiekandidaat Onstwedder Boys niet flitsend, maar pakte wel de volle drie punten mee. Het voetbal was minder dan de laatste wedstrijden, de strijd en het collectief geheel compenseerde dit. Veenhuizen kwam met enig fortuin op 0-1 door een inzet van Robert Elsinga die in eigen doel werd gewerkt.  Zoals gewoonlijk komt Veenhuizen na rust een kwartier onder druk. Een handsbal leverde een strafschop voor de gastheren: 1-1. De Drenten kregen even later eveneens een elfmeter, die door Michiel Hoving werd benut. Halverwege de tweede helft zorgde Mark Rozema voor de definitieve beslissing: 1-3. Veenhuizen strijdt voor een veilige plaats maar is niet de enige. Doordat er geen gat kon worden geslagen met de onderste ploegen is Veenhuizen nog lang niet in veilige haven.