VEV’67 houdt koploper in bedwang; Veenhuizen blijft verbazen

Zaterdagvoetbal
REGIO – Voor de zesde speelronde was kunstgras het gesprek van de dag. Gelukkig werd er overal gevoetbald, al dan niet op gras. Prestaties werden er ook geleverd. Met name door VEV’67 dat koploper HZVV op een gelijkspel hield. Veenhuizen won opnieuw en blijft keurig tweede. Voor doelpunten moet je tegenwoordig bij ONR zijn. Al vielen ze dit keer aan de verkeerde kant: 4-5. Marum kwam niet verder dan een gelijkspel, terwijl Pelikaan S nipt won. Boerakker stelde teleur tegen hekkensluiter De Pelikanen.
VEV’67 speelde tegen HZVV, de grootste titelkandidaat in de eerste klasse E. De Leeksters toonden enorme veerkracht door drie keer een achterstand weg te werken. HZVV leek aan het eind met de volle winst naar Hoogeveen te gaan, maar in de slotminuut maakte Robin Elderman toch weer gelijk, na een voorzet van de flank die doorgekopt werd door Rense Dijk en verlengd door Elderman: 3-3. De koploper had tot nu toe nog maar twee tegendoelpunten geïncasseerd. “We hadden vandaag kans op zes doelpunten in plaats van drie. En bij de 1-1-ruststand mocht HZVV de handen dichtknijpen. We hebben een fantastische teamprestatie geleverd”, sprak Luitzen Nijboer lyrisch.
Pelikaan S won met 2-1 bij LTC. Een nipte overwinning. “Een overwinning is altijd welkom”, vindt Kurt Elshot.  Het was op het nippertje, hoewel een 1-3 voor de hand leek. Aan het eind maakte de keeper van LTC hands buiten de zestien, de bal rolde het doel in. De keeper kreeg rood en de treffer werd afgekeurd. Het moest van ver komen bij Pelikaan S dat zich terug knokte na een 1-0 achterstand. Petrit Hoxhaj en Wasim El Baroudi draaiden de zaak om: 1-2. “We stonden gelijk op de ranglijst en hebben LTC nu op afstand gezet, terwijl ook de andere uitslagen gunstig waren, dat is een mooie opsteker met de wedstrijd tegen koploper Noordscheschut voor de boeg.”
In de derde klasse C  houdt Veenhuizen bovenin stand, na de 2-1 zege in Appingedam.  De Damsters waren aanvankelijk beter door een foute tactiek van Veenhuizen door de thuisclub te laten komen. “Normaal werkt het ook en komen na balverovering er razendsnel uit”, vertelt Ferdinand Rozema. Na de 1-0 achterstand zette Veenhuizen als vanouds druk naar voren en dit werd beloond. De 1-1 viel nadat Yerold Klein keihard in botsing kwam met de uitkomende keeper, die hem vol in het gezicht raakte. Vlak voor de aanslag had Klein de bal al in het doel gemikt. “Met bloed in de mond en een blauw oog schudde hij even zijn hoofd en ging gewoon door”, zag Rozema.  Na de pauze veel pressie van de gasten en het wachten was op de 1-2 en die kwam er ook, dankzij Robert Elsinga, die na een stiftbal van Wesley van der Veen altijd op de goede plaats staat. Het leek nog 2-2 te worden, maar de spits sloeg de bal uit handen van keeper Jonathan Auwen.  “We verzuimden zelf om de 1-3 te maken”, zegt Rozema voor wie het de laatste wedstrijd was omdat hij kiest voor een carrière als piloot. “Of we serieus rekening met Veenhuizen moeten houden? Misschien wel”.
 ONR verloor het staartduel van Helpman na een bijzonder doelpuntrijke wedstrijd, die in het voordeel van de Helpenezen eindigde: 4-5. Helpman stond bij rust met 0-2 voor en liep vervolgens uit naar 0-4. Pas toen werd ONR wakker en kwam via twee goals van Mats Wolthuis, Jeroen Westra en Mitchell Schievels nog dichtbij. Ronald Vermeulen wenste er weinig woorden aan vuil te maken. “Het was vreselijk slecht en ik ben ontzettend teleurgesteld. Ik heb er geen verklaring voor. Van te voren nog gewaarschuwd voor onderschatting. Het is een desillusie”.
Ook diepe ontgoocheling in het kamp van Marum, na de 2-2 bij Glimmen. Dit na een goed begin. Maar slecht uitverdedigen leverde de 1-0 achterstand op. Daan Assink trok de zaak vanaf de stip weer gelijk. Daarvoor miste Marum een viertal kansen. Vlak voor de thee werd Marum weer op achterstand gezet, nadat de spelers bij een vrije trap stonden te slapen. En dat tegen tien man, nadat de weer spelende Tom Boezerooy uit de wedstrijd werd geschopt.  Het werd nog wel 2-2 door Frank Terpstra, die een voorzet van Haye van der Molen afrondde. “We misten de ervaring en gochme, dit zijn dure punten”, vond Jan Mulder.
HFC’15 maakte het zichzelf moeilijk tegen een Niekerk dat zelf in grote problemen zit. Niekerk leek een ideale prooi na de zeperd van vorige week.  Een slecht spelend HFC profiteerde  optimaal van twee keer dramatisch uitverdedigen van Niekerk.  De Hoogkerkers kwamen in een zetel bij 0-2, maar verzuimden de wedstrijd lekker uit te voetballen. Na de 1-2 kwam Niekerk als herboren terug voor de tweede helft, domineerde de hele tweede helft, kreeg enkele 100 procent kansen, maar doelman Sander Mulder was een sta in de weg. “Aan het eind van de rit ben je deze wedstrijd vergeten, maar nu nog niet”, sprak Frans Brouwer zijn teleurstelling uit.
De wedstrijd van Boerakker werd in verband met de Survival-tocht in het dorp verplaatst van Oomkegast naar het beroemde Burg.Welleman-sportpark in Appingedam. Boerakker nam het daar op tegen de minst scorende ploeg van de klasse. Boerakker is één van de meest scorende ploeg in deze klasse en  opende de score vlak na rust via Willem-Pieter Wouda: 0-1. Boerakker kon de voorsprong niet behouden en moest de 1-1 toestaan. Ondanks het puntverlies tegen de hekkensluiter blijft Boerakker in de middenmoot. Komende zaterdag een lastige horde: HFC’15 uit Hoogkerk.
SV Haulerwijk versloeg FC LEO met 2-1. De overwinning moest van ver komen. Ed Laagland had nog zo gewaarschuwd voor goaltjesdief Rowan Rozema waar alles om draait bij LEO. De spits had al na acht minuten succes. Een verder goed spelend Haulerwijk pakte in het ‘Haulerwijks kwartiertje’ aan het eind de winst. Oebele Spriensma scoorde gelijkmaker, Patrick Hilhorst vond in blessuretijd het net: 2-1. Al met al een terechte overwinning voor de oranjes.