‘We willen geen Albertsbaan in Roderesch’

actueel

Inwoners Roderesch zijn ongerust

RODERESCH – Nog zeker tot donderdagavond 19.30 uur is er onrust bij tal van inwoners van het anders zo rustige Roderesch. De bevolking is ongerust vanwege de mogelijke komst van een parkeerplaats die plaats moet beiden aan 140 auto’s. ‘We willen hier geen Albertsbaan. Roderesch is groen. Staat bekend om de landelijke omgeving. Zo woon je in het groen, zo naast een parkeerplaats’, zegt een groep inwoners van het dorp. De parkeerplaats – met dus zo’n beetje de omvang van de Albertsbaan in Roden- zou plaats moeten gaan bieden aan bezoekers van Evangelische Gemeente Eben Haezer. De kerk gaat (fors ) uitbreiden. Donderdagavond geeft het bestuur van de kerk tekst en uitleg. Over onrust in Roderesch.

Vooropgesteld: niemand van de inwoners van Roderesch heeft moeite met de uitbreiding van de kerk. Eben Haezer doet het goed. Waar andere kerken leeglopen en de dominee amper zijn stem hoeft te verheffen om verstaanbaar te zijn, groeit de kerk in Roderesch als kool. Nadat enkele jaren geleden al een ingrijpende verbouwing plaatsvond, staat er opnieuw wat te gebeuren. Er wordt achter de schermen gewerkt aan een kerkzaal met liefst vierhonderd zitplaatsen. De nieuwe kerkzaal komt achter het huidige gebouw en de huidige kerkzaal wordt koffie- en vergaderzaal. In de huidige koffiezaal is dan plaats voor extra zondagschoolruimten en een bestaande zondagschoolruimte wordt de nieuwe entree, met garderobe en extra toiletten.
Tot zover alleen maar goed nieuws, ware het niet dat de gemeente - volgens de inwoners van Roderesch- akkoord is met de verbouwing, mits er voldoende eigen parkeerplaatsen zijn. Voor de berekening daarvan is een standaard formule beschikbaar. Het kerkbestuur dacht aanvankelijk voldoende parkeerplaatsen te hebben, de uitkomst van de rekensom zegt anders. En dus moeten er extra parkeerplaatsen gecreëerd worden. Ondertussen kocht de kerk al een huis, op een perceel gelegen naast de kerk. Die aankoop wekte verbazing bij omwonenden. Want wat moet een kerk met een huis? Inwoners denken nu echter te weten waarom de kerk het huis kocht: om met winst door te verkopen, zoals de kerk, opnieuw volgens bewoners, ook van plan is twee andere percelen die het in eigendom heeft, te verkopen. Met de opbrengst zou een grote parkeerplaats aangelegd kunnen worden. Met ruimte dus voor 140 auto’s. Een locatie voor die parkeerplaats is ook al gevonden: wat nu nog weiland is – naast de kerk- is straks steen.
En dus zijn de inwoners van Roderesch verbaasd. En ongerust. Het groene Roderesch dreigt namelijk een klinkerparadijs te worden. Aan de andere kant: op het weiland ligt de bestemming agrarisch gebied. Er zal dus een bestemmingsplanwijziging doorgevoerd moeten worden. De inwoners hebben ondertussen onderzocht dat dit nog niet in gang is gezet en vrezen dat de mogelijke bestemmingsplanwijziging middenin de zomervakantie door de gemeente bekend gemaakt zal worden. Bij veel gemeenten- zeker niet alleen in Noordenveld- gebeurt dat wel eens. Dan worden wat lastigere zaken juist in de zomervakantie behandeld of ter inzage gelegd. Dan namelijk ligt toch driekwart van de mensen ergens in Zuid Europa aan het strand. Nogmaals: het is het gevoel dat bij de inwoners heerst. Een onbestendig gevoel.
En dat gevoel is er niet zomaar. Uiteraard zijn ondertussen talloze telefoontjes richting gemeentehuis gepleegd. Verder dan van het kastje naar de muur en weer terug komen ze echter niet. De man die er alles van zou moeten weten geniet van een welverdiende vakantie van vier weken, andere ambtenaren zeggen nergens vanaf te weten. Een iemand zou dat eventueel wel weten, die meneer is echter nooit bereikbaar. En dus groeit het wantrouwen bij bewoners, die in veel gevallen ofwel een diepe band met hun dorp hebben, of later bewust kozen voor de groene omgeving. En het maakt nogal wat verschil of je in het groen of naast een parkeerplaats woont. Bovendien: een huis dat nu in het groen ligt en straks naast een parkeerplaats, stijgt zeker niet in waarde. Het huis zal eerder (veel) minder waard worden.
Ook het feit dat de kerk het weiland al gekocht zou hebben onder voorbehoud van financiering, doet de wenkbrauwen fronzen. Je koopt immers niet iets als je niet zeker weet dat je er iets mee kunt, in dit geval dus transformeren tot parkeerplaats. ‘Volgens ons zou er wel eens onder één hoedje gespeeld kunnen worden tussen gemeente en de kerk. Overigens heeft het kerkbestuur tot nu toe heel transparant gewerkt. Zo hebben ze de inwoners van Roderesch persoonlijk ingelicht over de uitbreidingsplannen. Een enkeling vroeg toen al naar de parkeerruimte. Met het antwoord ‘allemaal op eigen terrein’ waren de bewoners toen gerustgesteld. Als straks ook het weiland ‘eigen terrein’ van de kerk is, is er van die rust niets meer over.
Hoewel allemaal naar verluidt, met tal van mitsen en maren en met vraagtekens, vreest Roderesch de aanleg van een soort van Albertsbaan. Daar zit niemand op te wachten. Donderdag om 19.30 uur geeft de kerk tekst en uitleg. Tot op dat moment is het ongewis. Ook voor de Krant. Want ook zij slaagden er niet in iemand binnen het gemeentehuis te vinden die opheldering kon geven. Dit wordt dus zeker vervolgd.

UIT DE KRANT