Pelikaan S en Zuidhorn maken reclame voor voetbal

Oostwolder ploeg laat haar ware gezicht zien; doelpunten van grote schoonheid 

OOSTWOLD – “Je kunt tegen Pelikaan S zijn, hier kom je voor”, liet Wim Bulten terecht weten na een demonstatiepartij (7-2) van zijn Pelikaan S. Doordat Zuidhorn zich niet onbetuigd liet, zagen toeschouwers één van de mooiste wedstrijden sinds tijden. De derby was nimmer grimmig, het was pure reclame voor het voetbal.

Kon Pelikaan S de motivatie tegen Aduard niet opbrengen, maar Zuidhorn is een ander verhaal. Een sterke, aantrekkelijke tegenstander. Een duel met overeenkomsten. De beste paarden kwamen uit de stal van Smit, die van Zuidhorn heet Quick Silver S, die van Pelikaan S Pelikaan S. Maar de rood-zwarten van Kurt Elshot gingen vooral als de brandweer! Binnen een half uur stond er 4-0 op het bord! Onder aanvoering van het beste peerd, Anton Jongsma, die het spel maakte en dartelde over het hele veld. Martijn Drent bleek ook tegen Zuidhorn een goaltjesdief. Uit de eerste de beste aanval ramde de spits de bal hoog in het doel. Dan een wervelende aanval via Eduard de Jonge Rosa, die doorgaf op Petrit Hoxhaj, meteen volgde een pass naar de andere kant. Drent schoot overtuigend nummer twee binnen. Zuidhorn was nog amper aan de bal geweest. “Zuidhorn heeft nog niet verloren”, gaf een Zuidhorner supporter de typische Zuidhorner vechtlust aan. Maar het tempo was Zuidhorn te machtig. Trainer Kees Bouma zweette nog niet in zijn mooie pak. De groenen richtten zich enigszins op. Jaap Jacobs dook in op een voorzet van Laurens Bloem, maar werd op de huid gezeten door een Pelikaan S-verdediger, en kon er geen richting aan geven. Even later schoot Kevin van der Kooi vanuit de tweede lijn en dat was al dichter naar het doel. Maar de thuisclub schroefde het moordende tempo weer omhoog en vanaf de zijkant haalde Handrit Hoxhaj vernietigend uit: 3-0. Een fout in de Zuidhorner verdediging- Bloem kopte terug, waarna De Rosa er tussen glipte- leverde een penalty op nadat De Rosa werd geraakt nadat hij wilde schieten. Danny Holband nam de bal vol op de pantoffel: 4-0! “Zuidhorn lijkt wel schijterig, ze moeten meer body tonen”, vond dezelfde supporter. De Zuidhorner aanhanger had nog niet gesproken of de 4-1 viel uit de lucht. Wouter de Boer dacht: ik probeer het gewoon. De als voorzet bedoelde lukrake trap plofte over de keeper in de winkelhaak: 4-1. En jawel, even later mocht specialist Bloem een vrije trap nemen. De bal vloog onhoudbaar in de uiterste hoek: 4-2! Zuidhorn was zelfs dichtbij 4-3 nadat Jacobs doorkopte en Jordi Schuiling in de loop schoot, een te moeilijke poging, maar toch, Zuidhorn leefde helemaal op. Het spel golfde in de fase voor rust op en neer. De aanvallen van Pelikaan S waren een lust voor het oog. Het publiek raakte in extase nadat De Rosa a la Alberto Tomba slalomde langs de hele groene verdediging: 5-2!

Ondanks het warme weer hielden beide clubs zich niet in. Ook het tweede deel begon stormachtig. Petrit Hoxhaj denderde – er was nog geen minuut gespeeld- op het doel af.  Pelikaan S combineerde naar hartenlust, Zuidhorn wilde van geen wijken weten en viel ook aan. De doelpunten vielen niet meer zoals rijpe appelen in de eerste helft. Kansen waren er over en weer. Zuidhorn claimde een penalty nadat de doorgebroken Jacobs werd geraakt. Een prachtige vrije trap van Petrit Hoxhaj werd knap uit de bovenhoek weggewerkt door invaller-doelman Iddo Kooistra. Intussen stond het scorebord al wel op 6-2. Met nieuw elan – twee verste krachten- bij Zuidhorn werd geprobeerd de 5-3 te forceren. Doelman Allard Kuiper verkeek zich op een voorzet van Stephan de Walle. Dan toch weer Pelikaan S. Drent schudde twee tegenstanders van zich af, legde breed op Petrit Hoxhaj, die de bal voor het inleggen had, maar faalde. Jacobs werd aan de andere kant andermaal in de mangel genomen binnen de lijnen, maar weer zag arbiter Bijsterveld er geen penalty in. Met nog een kwartiertje te gaan was het beste er vanaf. Freddy de Grooth maakte nog zijn opwachting. Uitgerekend De Grooth tekende voor 6-2, nadat een voorzet van Handrit Hoxhaj keeper en verdediging verrastte. De Grooth hoefde alleen maar het laatste zetje te geven. Zuidhorn bleef het proberen. Wederom een sublieme vrije trap van Bloem, die rakeling naast vloog. Het slotakkoord was voor de ploeg die eindelijk haar ware gezicht toonde: Pelikaan S. Invaller Yoshua St. Juste kapte zijn tegenstander uit: 7-2! Wat een demonstratie, wat een doelpunten. Het was genieten.

Pelikaan S-Zuidhorn 7-2 (4-2); Scoreverloop: 3. Martijn Drent 1-0, 5. Drent 2-0, 22. Handrit Hoxhaj 3-0, 27. Danny Holband 4-0, 32. Wouter de Boer 4-1, 34. Laurens Bloem 4-2, 46. Eduard de Jonge Rosa 5-2, 83. Freddy de Grooth 6-2, 91. Yoshua St. Juste 7-2; Scheidsrechter: Bijsterveld (Marknesse); Gele kaart: Petrit Hoxhaj, Wasim El Baroudi (Pelikaan S), Marcel Groothof (Zuidhorn); Toeschouwers: 200

Opstelling Pelikaan S: Allard Kuiper, Wim van Bavel,  Danny Holband, Ali Hussein Al Jaffar, Petrit Hoxhaj (75. St. Juste), Handrit Hoxhaj, Simon Spinder, Wasim El Baroudi (45. Myren Noeken), Anton Jongsma, Martijn Drent (80. Freddy de Grooth), Eduard de Jonge Rosa

Ster van het Veld: Anton Jongsma (Pelikaan S). De nummer tien dartelde over het hele veld, zorgde voor een geoliede machine. Een supporter langs de kant noemde hem ‘een bloem in een veld vol brandnetels’. Die brandnetels vielen wel mee, een bloem was het zeker.

Opvallend: In Amsterdam woont ene John die alle voetbalclubs bezoekt. Chris Resing wil alle clubs tot en met de tweede klasse bekijken. Hij heeft nog 17 clubs te gaan. Pelikaan S kan doorgestreept worden. De man uit Laren weet werkelijk alles. Niet alleen over de Zeeuwse derby SKNWK-Duivenland, maar ook van de twee renpaarden Pelikaan S en Quik Silver S. Resing noemt de regio ‘een reservaat met pure dieren’. Ook vindt hij District Noord de leukste van het land. “In het Westen moet je bedelen als je iemand wat wilt vragen, hier komen ze naar je toe.”

oostwold-pelikaan-zuidhorn-03oostwold-pelikaan-zuidhorn-04oostwold-pelikaan-zuidhorn-05oostwold-pelikaan-zuidhorn-07oostwold-pelikaan-zuidhorn-08oostwold-pelikaan-zuidhorn-01