3 dingen die je moet weten voordat je een inboedelverzekering afsluit

Nieuws


Als je een huis koopt, doe je er goed aan een aantal verzekeringen af te sluiten. Wanneer je hier een hypotheek voor gebruikt, ontkom je niet aan een WA verzekering huis. Met deze verzekering verzeker je jouw woning tegen bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Daarnaast kun je nog een groot aantal andere verzekeringen afsluiten. Een inboedelverzekering is hier een goed voorbeeld van. Deze verzekering mag dan niet verplicht zijn, toch sluit het merendeel van de Nederlanders wel een inboedelverzekering af. Overweeg je ook om deze verzekering af te sluiten? Ga hierbij dan niet over één nacht ijs. Je moet namelijk een aantal dingen weten voordat je deze verzekering afsluit. Om jou een handje te helpen, zetten wij in deze tekst die belangrijke aandachtspunten op een rijtje. 

1. Inboedelverzekering en opstalverzekering zijn niet hetzelfde
Hierboven haalden we al aan dat je verplicht bent om een opstalverzekering af te sluiten als je een huis koopt. Maar wat is een opstalverzekering eigenlijk? Met deze verzekering verzeker je jouw woning tegen schade als gevolg van brand, inbraak of storm. Het gaat hierbij overigens niet alleen om schade aan het huis zelf, maar ook om schade aan de schuur, garage of tuin. Daarnaast vallen zaken die aan het huis vastzitten binnen de dekking van deze verzekering. Denk hierbij aan zonnepanelen, een carport, een vaste vloer en een inbouwkoelkast.

Omdat een inboedelverzekering ook betrekking heeft op schade door brand, storm of inbraak, denken veel mensen dat het om dezelfde verzekering gaat. Toch is dit niet het geval. In tegenstelling tot een opstalverzekering draait het bij een inboedelverzekering namelijk alleen maar om de inboedel. Is jouw bank, eettafel en/of televisie niet meer bruikbaar als gevolg van een brand? Klop dan bij de verzekeraar aan om (een deel van) de kosten vergoed te krijgen. Dergelijke schade wordt niet gedekt door een opstalverzekering.

2. Schade aan de inboedel wordt niet altijd gedekt
Sommige mensen gaan er klakkeloos vanuit dat brandschade aan de inboedel standaard vergoed wordt door een verzekeraar. Meestal is dit ook zo, maar er zijn uitzonderingen. Zo keert een verzekeraar bijvoorbeeld geen geld uit als de schade jouw eigen schuld is. Daarnaast wordt schade aan geleende spullen van een ander ook niet vergoed.

Het is overigens wel mogelijk om dergelijke zaken te verzekeren via een inboedelverzekering. Bij Interpolis kun je – naast Inboedel Uitgebreid – namelijk kiezen voor Inboedel All-Risk. Jouw inboedel is in dat geval niet alleen verzekerd voor schade door brand, water en inbraak, maar ook voor schade door eigen schuld. Zelfs schade aan spullen van anderen wordt gedekt met Inboedel All-Risk. Als je kiest voor de uitgebreidere inboedelverzekering betekent dit logischerwijs wel dat de premie hoger uitvalt.

3. Er is een speciale inboedelverzekering voor studenten
Als je in een huurhuis woont, is het niet nodig om zelf een opstalverzekering af te sluiten. De verhuurder is hier namelijk verantwoordelijk voor. Dit geldt niet voor de inboedelverzekering. Huur je een huis? Dan moet je deze verzekering zelf afsluiten. In tegenstelling tot de opstal is de inboedel wel jouw eigendom.

Ook als student is het aan te raden om een inboedelverzekering af te sluiten. Helaas laten veel studenten deze verzekering links liggen. Zij kunnen de premie namelijk wel voor andere doeleinden gebruiken. Om studenten tegemoet te komen, bieden veel verzekeraars tegenwoordig een studenten inboedelverzekering aan. Zij krijgen korting op de premie, waardoor het voor hen een stuk aantrekkelijk wordt om een inboedelverstekring af te sluiten. Zij besparen immers geld en bovendien is hun inboedel goed verzekerd. Een win-winsituatie als je het ons vraagt.

UIT DE KRANT