5 Redenen om vakantiehuis in de natuur te huren

Ze liggen afgelegen, tussen de bomen, aan het water, aan de rand van een klif of zijn zo gebouwd dat ze naadloos opgaan in hun natuurlijke omgeving: Deze vakantiehuisjes gelegen in de natuur zullen je avontuurlijke uitje in de loop van slechts één enkele nacht een flinke boost geven. En het mooie is, dat je de huisjes eenvoudig kunt huren. We geven je vijf redenen om van je volgende reis een vakantie in de natuur te maken.

Waarom kiezen voor een vakantie in de natuur?

Een leven zonder natuur is geen leven dat de moeite waard is. Als het om vakanties gaat, kies je moeiteloos de cliché-plekken, zoals Disneyland, de Spaanse Costa’s, de Franse Alpen of Parijs. Maar wat dacht je van natuur-hotspots? Buitenavonturen hoeven niet strikt voor de wandelaars, bergbeklimmers of de extreme waaghalzen te zijn.

De natuur levert belangrijke elementaire diensten om het overleven van de mens te ondersteunen, zoals voedsel, schoon drinkwater en de absorptie van kooldioxide en andere broeikasgassen. Maar er stapelen zich ook bewijzen op over de voordelen van een natuurrijke omgeving voor de gezondheid en het geestelijk welzijn van de mens.

Wil je ook profiteren van deze gezonde voordelen? Boek een last minute vakantie in de natuur en geniet. We geven je vijf redenen waarom jouw volgende vakantie ook wat natuur zou moeten bevatten.

1. De natuur stelt je in staat aan al het lawaai te ontsnappen

Als je uit een lawaaierige stad of drukke buitenwijk komt, kun je de natuur intrekken en ergens heen gaan zoals de Veluwe of boek een vakantiehuisje op een unieke Drentse plek in het Unesco Geopark De Hondsrug. Deze plaatsen zijn eenvoudig aan te rijden en bieden je een oase van rust. Geen sirenes, toeterende verkeersgeluiden en geroddel op je werk meer. Het is de ultieme ontsnapping voor iemand die een pauze nodig heeft van alles en iedereen.

2. Natuurvakanties zijn meestal goedkoper dan luxe vakanties

Je hoeft je geen zorgen te maken over het kopen van peperdure toegangstickets voor Disneyland als je een natuurvakantie boekt. Je hoeft alleen maar wat sportieve kleding mee te nemen, de goedkope toegangsprijzen voor musea te bekostigen en je camera voor adembenemende foto’s. Brandstof voor je auto en uitgaven voor eten en drinken zullen je voornaamste kosten zijn, want de beste plaatsen om te bezoeken liggen niet naast het treinstation, dus een auto is vaak nodig. Of nog beter een elektrische auto of huur een elektrische step of motorfiets op locatie.

3. Adembenemende uitzichten maken je dankbaar dat je leeft

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in al het dagelijkse lawaai en afleiding om je heen. Onze onzekerheden, zorgen, grootste angsten, financiën en werk krijgen alle aandacht. Boek je bijvoorbeeld een natuurhuisje in Baarle-Nassau dan zijn de lange fiets- en wandelroutes zeker de moeite waard. Je vermoeide benen en snel kloppend hart herinneren je eraan hoe het voelt om te leven. Hoe meer we in contact met ons lichaam zijn, hoe meer geïnspireerd en bedachtzaam we worden.

4. Je geestelijke gezondheid waardeert de blootstelling aan de natuur

De geestelijke gezondheid is tijdens de pandemie beslist verslechterd. Mensen werden opgesloten en geadviseerd niet buiten te komen, tenzij het voor iets was dat als ‘essentieel’ werd beschouwd. Deze tijd ligt nu hopelijk definitief achter ons. De natuur ingaan is de snelste manier om over het eventuele opsluitingsgevoel, hinderlijke angsten en irrationele vrezen heen te komen. Ontketen je innerlijke dier door je volgende uitstapje naar de natuur te plannen.

5. Je neemt positieve en vrije energie mee naar huis

Het doel van een vakantie is een beetje ontsnappen. Als je ontsnapt en je ontdoet je van eventuele giftige stoffen, kom je meer gedreven en geïnspireerd terug. Warme en opgewekte gevoelens zijn aanstekelijk. De mensen om je heen zullen je positiviteit herkennen, en het zal bij hen resoneren. Van een vakantie in de natuur komt niets slechts, behalve dan dat je het mist en weer snel terug wilt.

Laatste overweging voor natuurvakantie

Reizen is geweldig, waar je ook heen gaat. Wil je echter een financieel vriendelijker weg inslaan, dan wacht een natuurvakantie op jou. Cliché vakantiebestemmingen kunnen leuk zijn, maar niets is te vergelijken met de vrijheid om in de natuur losgelaten te worden en de mooiste eigenschappen van het leven te ervaren. Laat niets je meer in de weg staan; je avontuur wacht!