De Ongenode Gast getuige van vermakelijke wedstrijd

ALTENA – Altena stond afgelopen week in het teken van alweer de 36e editie van het jaarlijkse Altena Voetbaltoernooi. Het voetbalfestijn werd traditioneel geopend met een wedstrijd tussen het veteranenteam van de gemeente Noordenveld en het G-team van ONR. Met twee wethouders in de basis bij het veteranenteam en de uitstekende reputatie van de oranjehemden uit Roden, beloofde de wedstrijd een absolute kraker te worden. De Ongenode Gast was er bij en deed verslag.

Warm is het vanavond in Altena. Hoewel de zomer op deze dinsdagavond nog niet officieel begonnen is, heeft de ambiance toch iets weg van zomeravondvoetbal. Veel supporters op tuinstoelen langs de lijn en een gemoedelijke sfeer. Daarnaast staat het bier koud. Terwijl de beide ploegen zich opwarmen, trekt wethouder Alex Wekema een pijnlijk gezicht. Een blessure? ‘Last van m’n teen’, verzucht hij. Een ingroeiende teennagel, zo blijkt. Een strop voor menig voetballer. Het lijkt de wethouder daarom maar beter om op doel te gaan. Dit houdt in dat Jeroen Westendorp de honneurs waar mag maken ‘op tien’. Westendorp, die zelf bij ONR actief is, moet vandaag de lijnen uitzetten. Eens zien of dat lukt.
Het begin is hoopgevend voor het team van de gemeente Noordenveld. Onder toeziend oog van oud-burgemeester Hans van der Laan komen ze goed uit de startblokken. De ploeg krijgt een aantal goede kansen. Vooral Richard Veurman – in wie met samengeknepen ogen een soort Jan Koller valt te herkennen – krijgt legio kansen. De bal wil er echter niet in.

En wanneer die aan de ene kant niet valt, ligt hij er aan de andere kant wél in. De toppers uit Roden –die met onder andere Robin, Sjoerd, Kevin, André en René een aantal uitstekende spelers aan boord hebben – komen knap op voorsprong.
Ondertussen pendelt spelverdeler Westendorp heen en weer over het veld. De opbouw verloopt meestal via hem, maar de afronding moet toch echt door de spitsen gebeuren. Wanneer spits Veurman echter de zoveelste kans mist en van de kant te horen krijgt dat dit ‘terugspeelballetjes’ zijn, neemt de wethouder het heft in eigen handen. Helemaal vrijstaand zorgt hij voor de 1-1. Zo doe je dat, hoor je hem bijna denken.
Met 1-1 gaan we de rust in. Na de koude limonade, hervatten we de wedstrijd. Wat voor wat verwarring zorgt, is de terugspeelbalregel. Aangezien dit zeven tegen zeven op een klein veld betreft, is een terugspeelbal toegestaan. Ook verwarrend is het feit dat er – naast de wethouder – nóg een Alex Wekema meedoet. Het grappige daaraan is dat beide heren elkaar als ‘Wekema’ aanspreken.

Enkele minuten na rust komt ONR op voorsprong. 2-1. Er wordt wat gemopperd bij het veteranenteam, die hierna nog maar eens gasgeven. Spits Veurman mist wederom een aantal grote kansen. Toegegeven, twee keer raakt hij het houtwerk en heeft hij pech. Partijgenoot Jarco Westerhof ziet het hoofdschuddend aan. Misschien had hij daar moeten staan?

Het veteranenteam weet de 2-1 achterstand desondanks om te buigen tot een 3-2 voorsprong. En dan wordt het billenknijpen. De spelers van ONR zetten een mooi offensief in, wat beloond wordt met een penalty. In eerste instantie stopt wethouder Wekema de pingel, maar vanwege vasthouden moet deze overnieuw worden genomen. De 3-3 komt alsnog op het scorebord, waardoor de wedstrijd met strafschoppen moet worden beslist.
De strafschoppenserie is spannend, maar wordt uiteindelijk gewonnen door ONR. Mede omdat de nieuwe trainer van het eerste zaterdagelftal van ONR – Peizenaar Hendrik Timmer – de doelman weet te verschalken. Doelman Wekema protesteert nog wat, maar weet de scheids er niet van te overtuigen dat Timmer niet op het wedstrijdformulier staat. Door een aantal missers aan de kant van het gemeenteteam (Veurman raakt ook in de strafschoppenserie het houtwerk), wint uiteindelijk het team van ONR. Dik verdiend, dat moet gezegd.  Een mooi begin van een week vol voetbalgeweld in Altena.

Wat: Openingswedstrijd Voetbaltoernooi Altena
Wanneer: dinsdag 19 juni
Hoe laat: 19:00 uur