De Ongenode Gast schuift aan bij een onderonsje op Ronobeach

EEN – Juist op de dag dat het géén mooi weer is, besluit de Ongenode Gast naar het Ronostrand in Een te gaan. Het is nog vroeg (negen uur in de ochtend), maar hij komt hier dan ook niet om te zwemmen. Nee, vandaag verlengen de gemeente Noordenveld, ISD Noordenkwartier en de Recreatie Ondernemers Noordenveld de pilot die zij twee jaar geleden startten. In deze pilot worden kinderen vrijgesteld van toeristenbelasting en gaan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag in de sector recreatie en toerisme. Een mooie pilot, die dus zeer terecht in stand wordt gehouden.

Het liefst zag het college dat deze pilot structureel zou worden gemaakt. Dat voorstel werd echter door de gemeenteraad van tafel geveegd. Zij zien meer in het doorzetten van de pilot en durfden het nog niet aan om structureel kinderen vrij te stellen van toeristenbelasting. Desondanks valt er dus iets te vieren deze ochtend. De Ongenode Gast is als één van de eersten aanwezig bij het Ronostrand. Alleen Gineke Hartlief en Susan van Rijswijk zijn er tot nog toe. De eerste is eigenaresse van het Ronostrand, de tweede van Camping de Norgerberg. Ze kennen elkaar via de RON. ‘Al jaren’, zegt Susan, die hier kind aan huis lijkt. ‘Dat lijkt maar zo hoor, maar ik weet wel hoe de koffieautomaat werkt.’ Dat scheelt, want een bakkie op de vroege ochtend gaat er wel in.

Ondertussen druppelen de eerste genodigden langzaam binnen. Vooral pers, zo blijkt al gauw. De échte prominenten laten nog even op zich wachten. Blikvangers zijn natuurlijk wethouders Alex Wekema en Jeroen Westendorp. Zij zijn per fiets vanaf het gemeentehuis richting Een gekomen, misschien dat het daarom wat langer duurde. De heren zien er wat vermoeid uit. De avond ervoor stond namelijk weer een raadsvergadering op het programma. Dat hakt er toch in.

Als ook Wim Strijland – eigenaar van camping de Norgerduinen – is gearriveerd, kunnen de plechtigheden beginnen. Dat  gebeurt op het terras, met uitzicht op het Ronostrand. Het strand ligt er, zoals eigenlijk altijd, smetloos bij.

Nog voor de prachtige taart wordt aangesneden om dit heuglijke moment te vieren, moet er eerst gespeecht worden. Te beginnen met Jeroen Westendorp. ‘We zijn trots op deze pilot. We hebben kunnen zien dat er meer kinderen verbleven in de gemeente Noordenveld, wat denk ik een mooi resultaat is van de vrijstelling van toeristenbelasting. We gaan nu nog twee jaar door met de pilot en zullen het goed evalueren’, stelt hij. Wethouder Wekema laat zijn sociale hart spreken. ‘Het allermooiste aan deze pilot, vind ik, is dat we mensen een kans geven om zich te bewijzen binnen de recreatiesector’, zegt hij. ‘Ik geef toe dat niet alles altijd even soepel is verlopen, maar ik ben zeer positief.’ Tussen neus en lippen door schuift hij ambtenaar Douwe de Boer nog even naar voren. ‘Hij is het aanspreekpunt voor de sociale dienst. Met hem kunnen jullie dus contact houden.’ Wekema sluit af met een slap bruggetje. ‘Het mes snijdt aan beide kanten en laten we nu maar het mes oppakken om de taart aan te snijden.’

Dat is niet tegen dovemansoren gericht, waardoor al gauw iedereen met een gebakje in zijn handen staat. Zoals dat gaat bij ondernemers, wordt er over de sector gebabbeld. Eén van de aanwezigen laat vallen zo’n acht weken achter elkaar Duitsers op de camping te hebben staan. Goed voor de business, uiteraard. Nette en meestal leuke mensen ook. Daarnaast, Duitsers hebben wel eens een veel langere periode in Nederland gebivakkeerd. Al was dat geen onverdeeld succes….

Zowel de ondernemers als de gemeente is zijn met de pilot. Een mooi voorbeeld van hoe niet alleen ondernemers profiteren van meer toerisme, maar ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hun voordeel hieruit kunnen doen. Een prachtproject, wat dus terecht wordt gevierd. Het is nog wat vroeg voor een borrel, maar de koffie smaakt er niet minder om.

Wat: persmoment samenwerking gemeente Noordenveld en RON
Wanneer: Donderdag 5 juli
Hoe laat: 9:00 uur