RODEN/LEEK/PEIZE – Ah, de Provinciale Statenverkiezingen. Inmiddels weten we hoe deze zijn afgelopen, wie de grote winnaars zijn en wie er verloren hebben. Dit alles was afgelopen woensdag nog totaal onbekend. Wél zag de Ongenode Gast dat veel stemmers de lokale stembureaus weer opzochten. En dus volgde hij in hun spoor.
Te beginnen in Roden, hij moet er immers toch zijn. Om 9:45 uur lijkt het vrij rustig, maar schijn bedriegt enigszins. Goed, eerst zelf eens stemmen.

Twee rondjes invullen en klaar. Daarna even een praatje maken met de vrijwilligers van het stembureau. Voorzitter is Ninja Meijer. ‘Dat ben ik al een aantal keer geweest’, vertelt zij. Ze wordt bijgestaan door Dirk Klompe en Nynke Reinderink. Dirk doet dit soort vrijwilligerswerk al jaren. ‘Ik heb een kleine twintig keer geholpen bij verkiezingen’, vertelt hij. Hoeveel jaar dat in totaal is geweest, weet hij zo niet. Achter de vrijwilligers staan thermoskannen koffie en thee, en uiteraard is er koffie. Nynke vertelt ondertussen dat ze voor de derde keer helpt bij verkiezingen in Roden. Op de achtergrond loopt ook Jan Louwes rond. Als er iets op het gemeentehuis gebeurt, dan is hij vaak wel van de partij.

Dirk vertelt dat de opkomst tot nog toe goed is. Op het moment dat hij dat zegt, is het tien voor tien ’s ochtends. ‘Hier kunnen zo’n 1900 mensen stemmen. Als je ziet dat er al zo’n 170 mensen zijn langsgekomen, is dat hoopvol’, concludeert hij. Even later zien we Emiel van der Heide binnenkomen. Wat hij stemt, is een raadsel. Met een geheimzinnige glimlach en een dito knikje, komt hij na tien seconden alweer uit het stemhokje. De keuze was blijkbaar al ver voor het stemmen zelf gemaakt. Even later komt wethouder Kirsten Ipema van de trap. Zij heeft nog niet gestemd, maar gaat dat later vandaag uiteraard nog wel doen. ‘Ik vind het wel leuk dat er zoveel mensen in het gemeentehuis zijn’, laat zij even later weten. ‘Anders is het hier toch altijd vrij stil op de gang.’

Even later staat de Ongenode Gast in Leek. Een tegenvaller, want er is niemand. Toch liggen er aardig wat stembriefjes op tafel. De heer Bult is voorzitter van het stembureau. ‘Er kunnen hier ongeveer negenhonderd mensen stemmen en ik denk dat we er nu rond de 170 hebben gehad’, zegt hij. Dat valt ze niet tegen. Wat ook niet tegenvalt, is dat de vrijwilligers zojuist bezocht zijn door de Westerkwartierse wethouder Bert Nederveen. Deze bracht heerlijke gevulde koeken mee. De vrijwilligers vergeten echter ook de stemmers niet, want op tafel staan lekkere chocolade paaseitjes. Mevrouw Stempher en Huisman – beiden ook vrijwilliger – bieden het hun gasten aan. Dat zijn er op dat moment niet veel, maar zojuist komt er toch een binnenlopen. Deze wordt met alle égards ontvangen. Voor de Ongenode Gast het moment om weer een deurtje verder te gaan. Stemmen doe je immers in alle rust en privacy.

Op naar Peize, alwaar sinds jaar en dag wordt gestemd in De Hoprank. Dat levert een gemoedelijk sfeer op. Voor de bewoners is de tijdelijke reuring ook leuk. Het in en uit lopen van onbekenden levert toch weer wat om te bespreken op. In Peize zitten ze niet stil. ‘Eigenlijk loopt het hier constant door’, zegt Auke van Heel tevreden. ‘We hebben nu al zo’n 360 stemmers gehad.’ Dat men in Noordenveld trouw naar de stembus gaat, blijkt uit de cijfers. De opkomst ligt gemiddeld zes procent hoger dan de landelijke opkomst. Ellen van der Haven en Arend Schipper kijken dan ook goedkeurend toe vanachter hun bureau. Het is een goede dag voor de democratie in de regio. Wat rest, is het tellen van de stemmen. Maar dat is voor later zorg.

Wat: Provinciale Statenverkiezingen in Roden, Leek en Peize
Wanneer: woensdag 20 maart
Hoe laat: 7:30 – 21:00 uur