‘Breng de toekomst in het beleid van nu’: Prinses Laurentien doet Roden aan

Hoog bezoek bij Health Hub

RODEN – Prinses Laurentien bezocht afgelopen week Roden. In de Health Hub ging zij in dialoog met de Raad van Kinderen, bestaande uit leerlingen van OBS de Poolster. Zij bogen zich de afgelopen tijd over de biodiversiteit in de gemeente Noordenveld. Ook oudere jongeren uit Drenthe waren aanwezig bij de komst van de prinses.

De Health Hub in Roden, kwart over tien op een woensdagmorgen. Ondanks de woorden van burgemeester Klaas Smid dat Laurentien van Oranje ook ‘maar gewoon een mens’ is, hangt er een voelbare spanning in de Health Hub. De ontvangsthal is gevuld met kinderen en ouders. Er klinkt geroezemoes, Anita van der Noord loopt nerveus heen en weer en de ruimte is gevuld met een sterke koffiegeur. De komst van Prinses Laurentien heeft nogal wat voeten in de aarde.

Dat het lid van het Koninklijk Huis vandaag naar Roden komt, is vooral te danken aan gemeenteraadslid Anita van der Noord. Zij is de aanjager van de komst van de zogeheten Raad van Kinderen, een idee van The Missing Chapter Foundation. Deze stichting zet zich in voor een gelijkwaardige samenwerking en dialoog tussen kinderen en volwassenen over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. ‘Breng de toekomst in het beleid van nu’, is een slogan van de stichting. ‘Kinderen en jongeren moet je hier structureel bij betrekken.’

De Raad van Kinderen in Noordenveld bestaat uit 32 kinderen uit groep 8 van de Poolster. Zij hebben zich de afgelopen tijd over de biodiversiteit in eigen gemeente gebogen. Vandaag mogen zij hun resultaten presenteren aan de prinses.

Burgemeester Klaas Smid is op zijn paasbest gekleed. De speciale burgemeestersketting, die doorgaans toch in de koffer blijft zitten, hangt om zijn nek. Daaronder een paarse stropdas. ‘Doorgaans doe ik mijn ambtsketen niet om. Tijdens huwelijksbezoeken voel ik mij dan niet zo senang.’ Maar nu hoort het erbij, weet ook de in Roderwolde woonachtige burgemeester. Hij zal straks het lid van het Koninklijk Huis persoonlijk begroeten en een eerste indruk is dan zeer belangrijk. Het is het eerste bezoek van een lid van het Koninklijk Huis aan Noordenveld, sinds Smid burgemeester is. ‘De vorige keer kwam het Koninklijk Echtpaar op bezoek’, weet hij. ‘Toen was Hans van der Laan nog burgemeester, maar nam Jacob Dam voor hem de honneurs waar.’

Terwijl enkele kinderen zich nog een kop thee inschenken en ouders nog maar eens een bak koffie pakken, wordt de aanwezige pers wat onrustig. De apparatuur wordt in gereedheid gebracht, want binnen luttele ogenblikken zal de prinses toch echt voet aan wal zetten in Roden. Speciaal voor haar bezoek is het parkeerterrein aan de voorzijde van de Health Hub afgesloten met lint. Wanneer dat lint door de aangewezen parkeerwachter (die zijn taak heel serieus neemt) wordt verwijderd, ziet Anita van der Noord tot haar schrik dat enkele laatkomers hier dankbaar gebruik van willen maken. Zij komen bedrogen uit: hier komt toch echt straks de bolide van Laurentien te staan.

Nog geen minuut later is het dan zover. Een blinkend zwarte Volvo S90 komt onder een strakblauwe hemel aangereden. Achter het stuur een chauffeur zoals je die bij het Koninklijk Huis mag verwachten. Een ietwat saai ogende man met grijs haar, in een pak met zwarte stropdas stuurt de bolide vakkundig de parkeerplaats op. Op nog geen twee meter van de ingang opent hij het portier voor de prinses, die klaarblijkelijk de hele heenreis schuin achter hem heeft gezeten.

Of het door het weer komt laten we in het midden, maar Laurentien van Oranje maakt zeker een entree. Het blonde haar zit keurig in de plooi, de stralende lach en haar zwart-witte pak maken het af. De prinses draagt geen hakken, maar loopt op zalmroze sneakers. Aan haar oren bungelen grote oorbellen en ze klemt een bruine leren tas stevig onder haar arm. Haar uitstappen is het startsein voor chaos. Camera’s verdringen zich om een glimp op te  vangen van de prinses. Eén van de fotografen van het evenement zelf slaagt erin om aan de verkeerde kant van de prinses te belanden, waardoor ze telkens de rug van Laurentien in beeld moet hebben gehad. Anita spoedt zich richting het Koninklijk bezoek en begroet de prinses als een oude vriendin. Peter Boonstra (directeur van de Health Hub) en enkele jongeren die zich bij de deur hadden opgesteld, krijgen een hand.

Wat er vervolgens gebeurt laat zich het beste omschrijven als ‘de snelste rondleiding ooit’. In recordtempo wordt Laurentien door de kantine en langs enkele kantoorpanden geleid. Het tafereel neemt nog geen anderhalve minuut in beslag. Aan het eind gaat het gezelschap een aparte ruimte in, waar de camera’s niet welkom zijn. Daar begint de ‘briefing’ voor de dialoog die even later zal plaatsvinden. Kinderen worden dan voorbereid op de presentatie, om zo de eerste zenuwen weg te halen.

Albert Henkcel, werknemer van Staatsbosbeheer, één van de opdrachtgevers van de Raad van Kinderen, komt nét een minuut na Laurentien binnen. Van een ontvangstcomité is dan allang geen sprake meer. In de ontvangsthal praten ouders en kinderen nu op luidere toon met elkaar. ‘Dat was de Prinses!’, klinkt het. Over enkele minuten zullen de kinderen zich bij haar voegen, in de ruimte die niet voor de pers toegankelijk is. Niet alleen de kinderen zijn van hun à propos. Ook in Kantoor 17, grenzen aan de centrale hal, wordt het werk even stilgelegd. Het blijkt onmogelijk om onverstoord verder te gaan met zoveel rumoer.

De pers mag niet bij de dialoog aanwezig zijn. Er is een speciaal persmoment na tijd ingericht. ‘Maar ook daar zal Leontien niet bij aanwezig zijn’, laat één der medewerkers aan het evenement weten. Leontien moet Laurentien zijn. U snapt: het zijn verwarrende tijden in het land der BN’ers.

Uitkomsten

Uit het onderzoek van de kinderen van de Poolster zijn meerdere ideeën ontsproten. Zo vinden de kinderen dat biodiversiteit onderdeel uitgangspunt moet zijn in het beleid. Ook moeten kinderen en jongeren betrokken worden bij het beleid en de uitvoering. Hierin is het volgens de kinderen van belang om een provinciale Raad van Kinderen op te richten in Drenthe.

Burgemeester Klaas Smid: ‘We zijn vereerd dat prinses Laurentien als voorvrouw van kind-inclusie de dialoog tussen ons en de Raad van Kinderen in al haar deskundigheid wilde begeleiden. We waren verrast door de creativiteit van de uitkomsten van het onderzoek van de kinderen. Het is mooi om te zien hoe creatief en intelligent kinderen zijn.’

Wethouder Kirsten Ipema: ‘Iets wat wij als gemeente meteen willen meenemen in onze werkwijze rondom biodiversiteit is dat we meer moeten denken in kansen en minder in beperkingen. De kinderen dachten namelijk meer in kansen en kwamen met leuke ideeën, zoals een wedstrijd ‘wie heeft de meest groenrijke tuin’. Hier kan de gemeente direct mee aan de slag. Ook willen we bij andere onderwerpen meer met kinderen in gesprek.’

Om kinderen te betrekken bij beleidsontwikkeling en – uitvoering is gemeente Noordenveld in 2019 als proef gestart met een Raad van Kinderen (RvK). Deze proef werd op initiatief van Politiek Netwerk Drenthe opgestart. De gemeente, de school en de kinderen werden in dit traject begeleid door de Missing Chapter Foundation. Zij geloven dat creatieve denkkracht van kinderen, beslissingen over belangrijke maatschappelijke vraagstukken beter maken. Zij ondersteunen daarbij kinderen en organisaties bij het oprichten van een Raad van Kinderen. Landelijk zijn er al ruim 70 organisaties die een Raad van Kinderen hebben.