70 jaar bevrijding!

image

RODEN – Heel Nederland staat stil bij het feit dat Nederland zeventig jaar geleden werd bevrijd. Zeker ook Roden, en dus zeker ook Noordenveld. Van 25 april tot en met 10 mei is er van alles te zien, te doen, te beleven, te horen en te bepraten in met name Roden, maar zeker ook in Norg en Peize. De verschillende activiteiten zijn tot stand gekomen door prima samenwerking van verschillende dorpsoverschrijdende partijen. Op deze pagina een overzicht van de activiteiten. Opdat wij nooit vergeten!

Beelden van de Tweede Wereldoorlog’
In Kunstencentrum K38 aan de Kanaalstraat in Roden is van 25 april tot en met 10 mei de expositie ‘Beelden van de Tweede Wereldoorlog’ te zien. Zeventig jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog die landen en families heeft verscheurd. Dat de mens in staat is tot de vernietiging van bijna een heel volk blijft onvoorstelbaar. De tentoonstelling is een handreiking naar de geschiedenis. Alledaagse voorwerpen, toegelicht door de eigenaar en kunst uit de oorlog vertellen het verhaal. Dit alles maakt deze tentoonstelling tot een plek van bezinning. Er zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen te zien van Erasmus Bernard van Dulmen Krumpelmann en George Grosz en kunst uit verschillende particuliere collecties. Inwoners van Noordenveld brengen voorwerpen naar de expositie met elk een eigen verhaal. De nauwe samenwerking met de historische verenigingen Roden, Norch en Peize, Theater Verloren van het 4 mei comité en het Joodse Schooltje in Leek is als heel bijzonder ervaren. Open: woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De entree bedraagt een euro. De opening is op zaterdag 25 april om 16.00 uur en zal verricht worden door Jan Kemkers. Reina Oudgenoeg vertelt het verhaal van haar Joodse familie. Theater ‘Verloren’ zorgt voor de muzikale omlijsting.

Speelfilm ‘Leven of Theater’
In Kunstencentrum K38 wordt op 28 april om 20.00 uur de speelfilm ‘Leven of Theater’ getoond. Het is een film van Franz Weizs over het bewogen leven van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon. Begin 1939 ontvlucht zij Berlijn vanwege het steeds heviger wordende antisemitisme. In Zuid Frankrijk bij haar grootouders dacht ze veilig te zijn. Maar dan breekt de oorlog uit. Charlotte is nu ook in Frankrijk niet meer veilig. Ze stort zich met hart en ziel op het schilderen en legt haar bevlogen leven vast in 782 schilderingen en teksten, een zangspel of theater op papier: ‘Leven? Of theater? In 1943 sterft Charlotte in Auschwitz.
De entree bedraagt vijf euro, vrienden betalen een euro minder. Er is een passe-partout verkrijgbaar, geldig voor drie activiteiten: de film, het toneelstuk ‘de Scheikundige’ en de lezing ‘Entartete kunst en roofkunst’ voor 12,50 euro. Vrienden betalen tien euro.

Toneelstuk ‘De Scheikundige’
In K38 wordt op 29 april om 20.00 uur het toneelstuk ‘De Scheikundige’ opgevoerd. Op 22 april 1915 werd bij Ieper voor het eerst in de Eerste Wereldoorlog op grote schaal gifgas ingezet. De drijvende kracht hier achter was Fritz Haber, een Duitse, Joodse chemicus. Dezelfde Haber ontving in 1920 de Nobelprijs voor scheikunde vanwege de synthese van ammoniak met behulp van stikstof uit de lucht die hem in 1909 gelukt was. Deze vinding maakte de grootschalige productie van kunstmest mogelijk. Hoe kon Haber na zijn inzet voor de ontwikkeling van kunstmest zijn werk met gifgassen verantwoorden? Wat was hij voor een man? Hoe reageerde zijn gezin? In het toneelstuk ‘De Scheikundige’ van Chrétien Schouteten gaat de theatergroep op deze vragen in. Het toneelstuk wordt in de vorm van lezend spelen opgevoerd door het Zoudttheater uit Roden. De entree bedraagt vijf euro. Vrienden betalen vier euro.

Excursie naar het Joodse Schooltje
Op 30 april wordt een excursie naar het Joodse Schooltje in Leek georganiseerd. In de achttiende en negentiende eeuw was er een bloeiende gemeenschap in Leek, met ondermeer een synagoge en een Joodse school. Aan het begin van de twintigste eeuw woonden er echter nog maar negentig Joodse mensen in Leek, waarvan er 61 in de Tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Het Joodse Schooltje is in 1994 herbouwd en opnieuw ingericht. Het is nu een museum en dient als educatief centrum. Het herbergt een grote schat aan materiaal over de Joodse gemeenschap in Leek. Interessant is dat het nu ook weer echt in gebruik is als schooltje voor Joodse kinderen. Een ervaren vrijwilliger van het museum zal een uitgebreide en boeiende uitleg geven. De excursie duurt ongeveer een uur en start om 10.30 uur aldaar. Intekenen kan bij K38. Er kunnen maximaal vijftien mensen terecht en de kosten bedragen twee euro.

Presentatie De Parel
Leerlingen van groep 8 van christelijke basisschool De Parel in Roden geven op 30 april om 13.30 uur een presentatie over straatnaambordjes in de Tweede Wereldoorlog. Ook zullen bordjes geplaatst worden. Het project met de werkstukken van de leerlingen zal daarna tot en met 10 mei te zien zijn in de activiteitenruimte van K38.
Theatervoorstelling ‘Verloren’
In Peize (1 mei, 20.00 uur, Boonstra), in Roden (Op de Helte, 2 mei, 20.00 uur) en Norg (de Brinkhof, 3 mei, 15.00 uur) is de theatervoorstelling ‘Verloren’ te zien. De voorstelling gaat over de oorlogstijd in Roden. Roden is dan een dorp zoals er zo veel zijn in die tijd. Er wonen allerlei verschillende mensen: boeren, burgers, arbeiders en buitenlui. Ze zijn lid van een kerk, een politieke partij, van verenigingen en organisaties. Ze hebben hun meningen en overtuigingen. En ze vieren elk jaar uitbundig de Rodermarkt. Als de oorlog uitbreekt begint de samenleving te schuiven. Er worden Joden opgepakt, de Joodse slager en zijn familie, de Joodse mensen van de kledingzaak, communisten. Ze gaan weg en komen niet meer terug. Er duiken mensen onder, er zijn NSB’ers in het dorp. Veel mensen zijn held noch schurk. En aan het eind van de oorlog heeft iedereen verloren. Hamvraag: waarom maken mensen zoveel verschillende keuzes?
Bij Daan Nijman zijn kaarten voor Roden, Norg en Peize te koop. In de bibliotheken in Peize en Norg zijn kaarten te koop voor de voorstellingen in die plaats. Reserveren kan ook: theaterstukverloren@gmail.com, onder vermelding van plaats van optreden. Zie ook facebook.com/theaterverloren.

Bevrijdingsconcert ‘Verloren’ in de Brinkhof
In de Norger Brinkhof is op 1 mei (20.00 uur) een bevrijdingsconcert met als titel ‘Verloren’. Het bijna 60-koppige Politie Orkest Noord-Nederland brengt dan een relatieconcert voor de gemeente Noordenveld. Burgemeester Hans van der Laan zal het openingswoord spreken. Daarna volgt een feestelijk programma met extra medewerking van sopraan Titia Keizer uit Leek en tenor Ingejan Houwel. Het wordt een gevarieerd programma met bekende melodien uit de veertiger jaren van de vorige eeuw maar ook operetteliederen en eigentijdse composities. Het is een buitenkans dat PONN in Noordenveld op wil treden. De organisatie is in handen van de Culturele Raad Norg. Toegangskaarten kosten aan de zaal 12,50 euro en in de voorverkoop tien euro (Daan Nijman, Wereldwinkel Norg en www.cultureleraadnorg.nl).

Lezing ‘Entartete kunst en roofkunst’
In K38 staat op 3 mei (13.30 uur) de lezing ‘Entartete kunst en kunstroof’ op het programma. De term Entartete kunst staat voor kunst die door de nazi’s verboden werd in de periode 1933-1945. Plunderen, vernietigen, roven en redden van deze kunst. Welk beleid werd door de wereldleiders van toen gevoerd om Europese kunstschatten zowel te roven als te beschermen? Met welk doel werd er zoveel kunst geroofd? Waar werden de duizenden kunstwerken ‘veilig’ opgeborgen? De vondst van meer dan veertienhonderd kunstwerken bij Cornelius Gurlitt in zijn huis in Duitsland heeft terecht veel in beweging gezet. Hoe vonden deze kunstwerken weer de weg terug naar hun rechtmatige eigenaren? De lezing wordt verzorgd door Hans Jurgens, die zich intensief met dit onderwerp heeft beziggehouden. De entree: vijf euro en vier euro voor vrienden.

Wandelingen door de Kanaalstraat
Onder de noemer ‘Oorlogsverhalen op locatie’ worden er op 3 mei om 16.00 uur wandelingen vanuit K38 door de Kanaalstraat gemaakt. Jan Aukema en Jan Fonk vertellen over in de oorlog één van de belangrijkste straten van Roden. Een straat ook waar zich in die tijd heel veel afspeelde. Ze vertellen lopende langs de huizen in deze straat over de bewoners die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden. Opgeven kan in Kunstencentrum K38.
Dodenherdenking
Op 4 mei start om 19.00 uur de Dodenherdenking in de Pompstee. Medewerking wordt verleend door leerlingen van de Parel, burgemeester Hans van der Laan, Muziekvereniging Oranje, Scouting Roden, Esther van Dijk en Nely-Jo Holscher en het 4 mei Comité Roden. Aansluitend is er een stille tocht naar het monument op de begraafplaats waar na twee minuten stilte de namen van de slachtoffers worden genoemd en kranslegging plaatsvindt. Aansluitend is er een bloemendefilé.