‘Aan dit concept willen we vasthouden’

Roden Jan Willems en Bart de Vries

Zomerfeest in Roden

RODEN – Roden staat zaterdag 8 en zondag 9 augustus in het teken van het Zomerfeest, georganiseerd door Volksvermaken, Het Wapen van Drenthe, Alida’s Smulpaleis en Event Catering Fré Nijdam. Het concept is ondertussen helder: een activiteit op de zaterdagavond en de zondagmiddag met vooral Nederlandstalige muziek. Een goed concept ook. ‘Het is onze bedoeling dat we dit concept aanhouden. De vrijdagavond er bij? Dat zou in de toekomst een optie kunnen zijn. Maar eerst en vooral richten we onze aandacht op de zaterdagavond. Als dat óók staat en net als de zondagmiddag een begrip is geworden, kunnen we eventueel denken aan de vrijdagavond’, vertellen Jan Willems van Alida’s Smulpaleis en Bart de Vries van Het Wapen van Drenthe.
Bart en Jan dus. Jonge en ambitieuze ondernemers met hart voor het dorp. Want dat is vooral waar ze het voor doen. Voor het dorp, voor de mensen. ‘De zaterdagavond is voor iedereen toegankelijk en leuk, al is het programma wat toegespitst op het ietsje oudere publiek. Mensen die tegenwoordig wat minder vaak op stap gaan en voor wie er ook niet zo heel veel te doen is’, zeggen Bart en Jan. Het programma voor die zaterdagavond mag er zijn. Leuk is ook dat het aanvangstijdstip ‘ouderwets’ is, dus mooi op tijd. ‘De dj’s van Freez FM beginnen al om 19.30 uur met hun show. Vanaf ongeveer 21.00 uur treedt vervolgens de allround coverband R-YO Ready op en daarna is de beurt aan de Kiss tributeband ‘Kiss Lickss’. En dat belooft iets heel bijzonders te worden. ‘Ik heb ze een keer in mijn zaak gehad’, zegt Bart. ‘Ik was meteen onder de indruk. Zelfs als je niet per se een liefhebber van hun muziek bent, is het beslist de moeite waard. Hun aankleding, hun presentatie, het is echt Kiss. Je weet niet wat je ziet. Heel professioneel allemaal en uiteraard met de kenmerkende uitrusting. Ik raad dit echt iedereen aan. Dit moet je gewoon een keer gezien hebben.’ Rond middernacht wordt het stil op het gratis toegankelijke Jaarbeursterrein. ‘Vroeg beginnen en vroeg eindigen betekent dat de mensen vervolgens nog het dorp in kunnen, als ze dat willen. Zo snijdt het mes aan allerlei kanten. Iedereen heeft er zo baat bij’, zeggen Jan en Bart in koor.
Vervolgens is het zondag ruim baan voor de RADIO NL/TV Oranje Zomertoer, die rond 12.00 uur begint met optredens van de lokale bekendheden Eltjo en Dirk Jan Mollema. Daarna staan in willekeurige volgorde Helemaal Hollands, Henk Wijngaard (vaste gast in Roden), Evert Baptist. De Dikdakkers, Bouke, Alex, Ancora, Rene Karst, Jaman, Lucas en Gea, Jelle B, Stefan Storm, Bert Zwier, Gents, Kurt Darren (uit Zuid Afrika), Jannes en De Kast op het podium op het andermaal gratis toegankelijke Jaarbeursterrein. De Kast sluit af met een mini-concert. Zij vieren in Roden hun 25-jarig jubileum met dit concert, de eerste in een reeks van concerten. Heel bijzonder dus. ‘Ik moet je eerlijk zegen dat ik eerste zoiets had van ‘oh, De Kast’, zegt Bart eerlijk. ‘Maar nu besef ik me dat we iets heel bijzonders krijgen te zien en te horen. En aan de reacties om mij heen merk ik dat het echt begint te leven. ‘ Jan Willems is ook al enthousiast. ‘Ga maar eens na hoeveel hits De Kast heeft gehad. Dat zijn er echt heel veel. Het was op een gegeven moment echt dé band in Nederland, met Syb van der Ploeg natuurlijk als bekende frontman. ‘ Hoewel Albertus Lieffering van Volksvermaken geen cd’s van De Kast in huis heeft, ziet ook hij uit naar het optreden van de Friese formatie. ‘Wat mij dit jaar aanspreekt aan de artiesten is vooral de verscheidenheid. Het is echt bijzonder gevarieerd. De Kast is een band die toch duidelijk anders is dan dat we gewend waren. Kurt Darren uit Zuid Afrika is ook al bijzonder. En gelukkig zijn de onvervalste Nederlandstalige meezingers gebleven. Ik denk dat dit een line-up is die klinkt als een klok. En ik verwacht zeker ook uit de Friese hoek nogal wat belangstelling.’
Jan ziet ook uit naar Kurt Darren. ‘Ik ben me in hem gaan verdiepen. Die man heeft zulke bekende melodieën geschreven, die later door ondermeer Jan Smit en Henk Wijngaard zijn gebruikt. Ik zal je vertellen dat ik laatst een melodie hoorde die in mijn optiek klinkt als een klok. Ik heb meteen Eltjo een appje gestuurd. Dat hij met die melodie iets moet doen. Of hij dat ook echt gaat doen is natuurlijk afwachten, haha’, zegt Jan.
En ondanks op zowel zaterdag als zondag een programma van formaat, blijft er natuurlijk altijd iets te wensen. ‘Zelf had ik graag Wolter Kroes weer gehad’, zegt Jan. Bart heeft niet echt een artiest die hij mist. ‘Ik denk dat de artiesten die we zaterdag en zondag in Roden hebben staan tot de verbeelding spreken’, zegt hij.

Artiesten komen, zoals inmiddels wel bekend, bijzonder graag naar Roden. ‘Albertus Lieffering van Volksvermaken is daar denken wij verantwoordelijk voor, want hij kwam ooit met het idee om iets backstage te regelen. Met een hapje en een drankje voor de artiesten. Dat waarderen ze. Je hebt artiesten die al vroeg optreden en de hele middag blijven. Dat komt uiteraard ook door de massale belangstelling die Roden zo kenmerkt. En de Drentse bol natuurlijk. Een klein gebaar, maar wel een geste die bijzonder gewaardeerd wordt.’
Kortom: de organisatie is er klaar voor. ‘Als het aan ons ligt, gaan we hier nog jaren mee door. En ambitieus zijn we zeker, maar dan wel stap voor stap. Een heel breed gedragen Zomerfeest, daar gaan we voor. Met in eerste instantie muziek op de zaterdag en zondag. Staat dat eenmaal als een huis, dan zullen we eens kijken of we ook de vrijdag in kunnen vullen. Oh ja, voor we het vergeten, de zo bekende paarse munt kan alleen volgende week nog gebruikt worden. Daarna niet meer’, besluiten Bart en Jan. Dat u het even weet.