Aan talent geen gebrek in Noordenveld!

jeroenhilster

daniellegiezenSering PerdokSportgala Noordenveld, 16 januari in de Pompstee

RODEN – In de Pompstee in Roden wordt op zaterdag 16 januari Sportgala Noordenveld gehouden. Als vanouds worden verschillende sportmensen in het zonnetje gezet. Vandaag stelt de Krant de genomineerden in de categorie sporttalent voor. Stemmen? Dat kan via onderstaande bon én via www.sportnoordenveld.nl.
Maaike Verweij is 14 jaar, woont in Veenhuizen en skeelert. Al vanaf haar zesde. ‘Ik train twee keer per week bij De Draai in Haulerwijk en een keer bij Gewest Friesland. De overige dagen train ik zelf. Dan fiets of loop ik of doe core stability oefeningen’, vertelt ze. Het afgelopen jaar won Maaike vijf medailles op het NK skeeleren: twee zilveren en drie bronzen. ‘In de landelijke baancompetitie- een competitie over vier wedstrijden met deelnemers uit heel Nederland- werd ik tweede in het eindklassement. In juni ben ik met de Nederlandse selectie naar Gera in Duitsland geweest Daar was dit jaar de EK voor de kadetten. We waren daar met vier Nederlandse rijdsters. Een van de vier haalde het podium, geholpen door de rest, want zo werkt het in dit soort wedstrijden, Naast het NK en EK ben ik naar verschillende Europa Cup wedstrijden geweest. Ook toen haalde ik diverse medailles. Na negen wedstrijden ben ik in het lange afstandsklassement als vierde geëindigd en in het korte afstandenklassement als zesde. Ik kan dus terugkijken op ene zeer geslaagd seizoen met mooie prestaties.’
Jeroen Hilster is eveneens 14 jaar en woonachtig in Lieveren. Hij is wegracer. ‘In 2014 ben in begonnen op de Honda NSF100 in het Molenaar NSF100 Championship, opgericht door Arie en Carla Molenaar. In deze cup heb ik een super leuke tijd gehad en veel ervaring opgedaan op de junior circuits in Nederland en België onder begeleiding van trainer Joey Litjens. Daarna ben ik in 2015 geselecteerd voor de Moriwaki 250 Junior Cup. In deze cup heb ik het afgelopen jaar in heel Europa op de grote Moto GP circuits en in Engeland op BSB circuits wedstrijden gereden en ben ik op de achtste plaats in het eindklassement geëindigd. In 2016 is mijn doel een plaats in de top vijf, al hoop ik natuurlijk op een podiumplaats. En daar ga ik mijn uiterste best voor doen. Ik train vrijwel elk weekend op de Junior Track in Assen en daarnaast race ik ook op trackdays op de grote circuits in Assen, Zandvoort en Spanje om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Naast de Moriwaki 250 Junior Cup zit ik in het KNMV Junior Academy team onder leiding van bondscoach Barry Veneman. Met dit team werken wij gedurende de winterstop aan onze conditie, kracht en voeding op Papendal in Arnhem. Daarnaast train ik bij Hans Tauran van Team Roden. Daar volg ik kickboks en crosstrainingslessen. Ik ben de mensen die mij ondersteunen heel erg dankbaar dat ik deze super sport kan beoefenen.’

Sering Perdok (15) is voor de vierde keer op rij genomineerd voor het sportgala. Ze turnt al jaren op het allerhoogste nationale niveau en traint ruim dertig uur per week bij de topsportselectie in het nationaal turncentrum in Heerenveen. In 2015 kwam ze uit in de categorie junioren en beleefde ze het beste jaar uit haar carrière tot nu toe. In januari wist ze zich weer te plaatsen voor de Jong Oranje selectie en behield de daarbij behorende status van Nationaal Talent. Bij de NK in Rotterdam liet Sering prachtige prestaties zien en veroverde één gouden en twee zilveren medailles. Zij werd tweede in de meerkampfinale met een minimale achterstand op de nummer één. Bij de toestelfinales werd Sering met ruime voorsprong Nederlands kampioen op de brug en tweede op het onderdeel sprong. Als junior turnster was ze dit jaar gerechtigd zich te plaatsen voor de Europese Jeugd Olympische Spelen in Tblisi. Op deze spelen werd ze met Nederland dertiende. Bondscoach Van der Veen was na afloop vol lof over het optreden van de turnster. Voor Sering was het in elk geval een fantastische belevenis, een unieke ervaring en een mooie afsluiting van een super goed seizoen. Tijdens de sluitingsceremonie mocht ze zelfs de Nederlandse vlag dragen.

In Een woont Danielle Giezen (15). Ook zij skeelert, al tien jaar. ‘Ik skeeler bij De Draai en bij de selectie inline Friesland. Ik train drie avonden per week. Als ik vrij ben, dan loop of fiets ik. Tijdens het skeelerseizoen ben ik bijna elke zaterdag of een heel weekend weg voor wedstrijden. Omdat ik het zo druk heb met sport, heb ik een sportcontract op het Dr. Nassaucollege in Norg en van Topsport Noord. Dit geeft mij de ruimte om sport en school goed te combineren. Ik mag bijvoorbeeld vrij voor een trainingskamp of later een toets maken’, zegt ze. Danielle reed dit jaar veel wedstrijden. ‘Ik heb de Van Lingen competitie gewonnen. Dit is een competitie van negen baan/piste wedstrijden in de Noordelijke provincies. Ook de Powerslide competitie heb ik op mijn naam geschreven, een competitie van zes wegwedstrijden. Ik nam dit jaar ook deel aan het Open Fries kampioenschap en ook hier werd ik eerste. En omdat ik op de landelijke baanwedstrijden goed gereden had, was ik rechtstreeks geplaatst voor het NK in Purmerend. Hier werd ik vierde op de 500 meter. Verrassend, want ik ben meer van de langere afstanden. Op de 5 kilometer afvalkoers werd ik derde. Duit is ook mijn favoriete afstand. Mooiste dit seizoen was dat ik met de Nederlandse selectie mee mocht naar het EK in Gera. Dit was een enorm leuke en leerzame ervaring. Ik werd er zeventiende. Het NK weg heb ik helaas niet gereden. Ik kreeg kinkhoest en het was einde seizoen voor mij. Gelukkig heb ik dat nu achter me gelaten en train ik weer voluit.’

Acrogym is de sport van Xindu Hendriks. ‘Vorig jaar ben ik begonnen met trainen bij Adonis in Drachten na een jaar gesport te hebben bij Adonis in Leek. Het beviel me erg goed. Met Noreen en Jasmijn vormde ik een team en we hebben nog geen wedstrijd gehad waar we geen medaille pakten. Op de Friese kampioenschappen werden we derde en we werden eerste van Drenthe, Groningen en Friesland. Ook op de districtswedstrijd werden we eerste, nadat we veel wedstrijden achter de rug hadden, hadden we het NK bereikt. Natuurlijk was het best spannend, want zo ver was ik nog niet gekomen. Er zat bovendien een nieuw element in de oefening. Het ging gelukkig goed en we werden mooi derde tijdens dit NK. Straks kom ik uit in een nieuw team. Ik hoop dan weer zoveel medailles te winnen. Ik train vier keer 2,5 uur per week en onze eerste wedstrijd is straks in De Panne, België. Daar bereiden we ons nu op voor.’

Hockeyster Jolijn Essink heeft een goed jaar achter de rug. Elk jaar bereikt ze het hoogst haalbare in haar leeftijdscategorie. Om nog beter aan haar techniek te werken begon ze begin dit jaar elke maandag te trainen in Hilversum op de keepersschool van de keeper van het Nederlands mannenelftal Pirmin Blaak. Na drie jaar lang eerste keeper te zijn in de noordelijke regioselectie, was het dit jaar dan eindelijk zover dat ze in de leeftijdscategorie kwam dat ze geselecteerd kon worden voor het Nederlands opleidingsteams voor meisjes jonger dan zestien jaar. Na een zware selectietraining op de velden van Kampong in Utrecht wist Jolijn een plek te bemachtigen. Een uitzonderlijke prestatie, want via deze selectiedag wisten slechts vier speelsters uit heel Nederland door te dringen. Ook op het allerhoogste clubniveau mocht ze dit jaar meetrainen met Laren Dames 1. Samen met internationals als Willemijn Bos, Naomi van As en natuurlijk keepster Joyce Sombroek werkte Jolijn de training af. Een ervaring om nooit te vergeten. Jolijn is ook dit jaar de enige teamsport speelster in de lijst van talenten. In hockey is geen EK of WK te behalen in deze leeftijdscategorie. Hoogst haalbare is het Nederlands teams U16. Naast hockey, traint ze ook nog vol overgave bij Team Tauran: kickboksen, kracht en mentale training. Ze doet er alles aan om haar doel te bereiken: het echte Oranje.