Acrogymtalent Demi Vogel achtste bij wereldtop in Portugal

Demi Vogel

Gelukkig gingen de zenuwen weg bij de oefeningen’

NIEUW RODEN – De elfjarige Demi Vogel uit Nieuw Roden was onlangs in Portugal. Niet voor een vakantie. Nee, ze was met haar acrogymteam uitgenodigd voor een internationale wedstrijd, de Maia Cup. Dat voetballers Europacupwedstrijden in het buitenland spelen wisten we al, maar ook het relatief nog onbekende acrogym heeft dus al een internationaal karakter. En dus stond Demi ’s ochtends vroeg op. Met kleine, nog slaperige oogjes ging de wekker al vroeg in de ochtend. Een heel klein beetje zenuwachtig. "Ik had nog best aardig geslapen en vond het heel leuk te gaan maar ook wel heel spannend." Logisch. Een acrogymtoernooi helemaal in Portugal ís spannend.

Acrogym. Wat is dat eigenlijk? De omschrijving die nog het meest recht doet aan het spel is ‘acrobaten in de turnzaal’. Een split of een spagaat, een flikflak, met je hoofd van achter tussen je benen kijken. Demi kan het allemaal en lijkt een meisje van elastiek. Wat je ziet is bijkans ongelofelijk. En die lenigheid komt haar goed van pas bij deze dynamische sport waar verschillende disciplines zijn. Zo heb je een paar, een onder- en bovenpartner bestaande uit twee mannen of twee vrouwen, een gemixt koppel met de jongen altijd als onderpartner en je hebt een dames- en herengroep bestaande uit drie vrouwen en zelfs vier mannen zijn mogelijk. De oefening vindt plaats op ritmische muziek waarbij in het geval van Demi er sprake is van twee onderpartners en eentje boven. De 1.36 lange dan wel korte Demi is dan de bovenverdieping.

En wanneer je zo goed bent als Demi en haar teamgenootjes Amber en Sharasee betekent dit dat je op avontuur naar Portugal mag gaan. “Eerst gingen we met de auto en in Eindhoven vlogen met het vliegtuig. Nee, ik heb geen vliegangst en vind het juist wel leuk, vooral als we hoog de lucht zitten. En ik heb al vaker gevlogen", verteld Demi die pas ’s avonds om 23.00 uur aan komen in het hotel. “De dag daarna konden we gelukkig wel uitslapen en zijn we de stad in gegaan om daar allerlei dingen te bezichtigen. Dat was heel leuk!"

Maar natuurlijk niet de reden waarom het acrotalent naar Portugal was gekomen. “Die avond moesten we vroeg op bed, want de volgende ochtend moesten we heel vroeg opstaan omdat we de eerste wedstrijd hadden." De balansoefening. Uiterlijk speelt bij acrogym een belangrijke rol. Dus werd het haar strak in model gekamd en nadat de make-up was aangebracht waren Demi en haar teamgenootjes klaar om de bus in te stappen op weg naar de ‘Acroarena’. "Het ging heel goed en de jury gaf ons een hele mooie score. ’s Middags gingen we weer naar het hotel om te rusten, want de ochtend erna zou de wekker om 6.00 uur gaan voor de tempo-oefening." De begeleiding heeft de regie strak in handen. Alle toplanden waaronder Engeland, Brazilië en Australië zijn vertegenwoordigd. De dames uit Noordenveld staan op dit moment tiende in de tussenstand. Ze laten tijdens de oefening zien wat ze in huis hebben aan acrobatiek. Ze eindigen spectaculair op een achtste plaats waarmee kwalificatie voor de finale een dag later een feit is.

Praten doet Demi niet zoveel, maar haar gezicht straalt als ze er weer aan terug denkt. “Het was erg spannend en ik was ook zenuwachtig, maar het ging heel erg goed. De zenuwen gingen gelukkig ook weg toen ik eenmaal aan de oefeningen was begonnen. We hebben heel veel maanden hard getraind, ongeveer vijf keer per week en dan is het heel fijn als het zo goed gaat. Na de wedstrijden hadden we nog een dagje vrij en hebben geshopt en heerlijk gezwommen. Ik heb veel souvenirs gekocht. Dat was heel leuk en hebben met elkaar ’s avonds nog een feestje gehad met alle andere sporters. Op de terugweg hadden we door de mist heel veel vertraging." Mist en vertraging. Het zal de herinnering niet minder leuk maken. Inmiddels heeft Demi zich ook geplaatst voor het NK op 21 juni. Geen vliegreis dit keer. Maar met de auto naar Ahoy. Dat zal even wennen zijn.