Actief dankt ‘El Niño de Mallorca’

eelde voetbal actief hoogezand 1

Eeldenaren blijven in de tweede klasse; miraculeuze zege op Hoogezand

EELDE-PATERSWOLDE – Actief komt ook volgend seizoen uit in de Tweede Klasse. Dit na een thriller van de bovenste plank, tegen Hoogezand, dat vrijuit kon voetballen, maar niet van plan was zich te laten afslachten. Na de pauze sloeg Actief toe, maar het bleef tot het eind spannend. Jordi Slijfer maakte aan alle onzekerheid een einde en tekende voor de 4-3. Dat was ruim voldoende voor handhaving. Concurrent Zwartemeer kwam niet verder dan 3-3 tegen Ruinerwold.

De ontlading was gigantisch. Het was het verhaal van Steven de Blok, het enfant terrible, dat zich ontpopte tot El Niño. De ‘horecoon’ is de barkeeper van ‘El Babbelaar’, op het vakantie-eiland Mallorca. De Blok, die al eens eerder door Peter Slijfer van zijn bed werd gelicht- vanwege ziekte- kwam vliegensvlug over van het eiland. Om zijn ploeg wederom te helpen. In de tweede helft nam hij zijn ‘equipo’ op sleeptouw door eerst de 2-1 te maken en dan de 3-3, vlak voor tijd, een vrije trap, die als een granaat insloeg in de bovenhoek.

Voor rust was er aanzienlijk minder spektakel. De wedstrijd begon overigens met een minuut-stilte voor de overleden Ab Odding, ‘mr. Eelde’, het gezicht van ‘Dorpsklanken’ en Actief-man in hart en nieren, waar hij menig bestuursfunctie vervulde. De rood-witten – spelend met rouwbanden- kenden een flitsende start. Binnen de minuut een opgelegde schietkans voor Stefan Heyne, tot ontzetting van Peter Slijfer: “zo’n bal moet erin”!. De dreiging kwam van Actief-kant en al vroeg liet De Blok zich gelden. Het rustig beginnende Hoogezand profiteerde vervolgens van balverlies aan Actief-kant en slap ingrijpen. Het was spits Sebastiaan Wollinga, die in de kleine ruimte droog en hoog in het doel joeg: 0-1. Een domper van jewelste voor Actief dat met een gelijkspel of nederlaag veroordeeld was tot nacompetitie. De fouten en frustraties stapelden zich op in de zichtbaar aangeslagen Eelder formatie. Maar dan een opleving, waarbij De Blok in stelling werd gebracht en tot twee keer toe tegen de keeper aan schoot. Na een half uur zowaar een doelrijpe kans voor Ard Laning, die mede schuldig was aan de 0-1. Actief streed moeizaam. Passes waren steeds te zacht, waardoor Hoogezand over kon nemen en met de kleine, watervlugge spelers er uit kon komen. Bij rust bleef het 0-1. Omdat ook Zwartemeer achter stond was er geen vuiltje aan de lucht.

Niet De Blok, maar uitgerekend invaller Menno-Jan Mulder, knikte een hoekschop zuiver in: 1-1. Mulder, normaal uitkomend in het derde, welk een gouden wissel!. Bij momenten had Actief de controle en viel aan, dan was het weer Hoogezand dat zich liet gelden. Maar het was toch vooral de middag van ‘El Niño de Mallorca’, de ‘wervelwind’ met zijn dodelijk schot. Dat liet de gebruinde speler zien bij een messcherpe vrije trap, waar de keeper nog net de hand tegenaan kon zetten. Intussen stond het bij Zwartemeer 1-3. De zon scheen boven het matig bezette sportpark aan de Burg. Legroweg. Zeker nadat Jordi Slijfer kansrijk was, maar De Blok vervolgens weer stuitte de op de talentvolle A-junior-keeper Wesley Moesker. De aanvallen duurden voort en het was dan toch De Blok die het snelst reageerde en met een schuiver de 2-1 aantekende. Actief verdiende de winst in de betere tweede helft, waarin de thuisclub gretiger was. Actief kreeg legio kansen om definitief af te rekenen met het taaie Hoogezand. Een verwoestende uithaal van De Blok ketste af op de verdediging, de ingebrachte Hannah Mourad had de 3-1 moeten maken- prima voorbereid door De Blok- maar mikte over. De lepe Wollinga wrong zich er even later weer eens tussen en schoot de 2-2 binnen. Bij Zwartemeer was ook gescoord, nu door Zwartemeer (2-3), waardoor de spanning weer toenam. Tot overmaat van ramp werd het ook nog 2-3. De stand bij Ruinerwold-Zwartemeer: ook nog steeds 2-3. In de zinderende slotfase was het De Blok, die een vrije trap mocht nemen. Als een komeet verdween de bal in de kruising: 3-3. Het publiek op de banken. Het kon niet meer misgaan. Toch moest Ron Meijer nog enkele keren vol aan de bak. In de allerlaatste seconde bereikte een pass van Tristan Smits Slijfer die diagonaal inschoot: 4-3. Het publiek begeleidde de moegestreden rood-witten met applaus naar de kleedkamer. Moegestreden, dat zag je ook aan Tristan Smits (“ik kan niet meer lopen“). ‘Stefano’ De Blok maakte een rondje langs zijn fans. En dan zijn verhaal. “Ik heb vier weken niks gedaan (het was hem niet af te zien, red.). Ik ben teruggekomen om te helpen. Ik heb vannacht tot vijf uur gewerkt. Ze hebben me vervolgens gehaald uit Bremen en na een pilsje vlieg ik over een paar uur terug”. Na de winterstop komt de kroegtijger terug. Want ook volgend seizoen verdedigt De Blok de rood-witte kleuren. Enfant terrible? ‘Si’. Maar clubliefde ook ‘si’.

Actief-Hoogezand 4-3 (0-1); Scoreverloop: 16. Wollinga 0-1, 48. Menno-Jan Mulder 1-1, 65. Steven de Blok 2-1, 73. Wollinga 2-2, Severiano Bolhuis 2-3, 85. Steven de Blok 3-3, 90. Jordi Slijfer 4-3; Arbiter: Van der Werf (Joure); Toeschouwers: 120

Opstelling Actief: Ron Meijer, Justin Krijthe (75. Ewout Meeuwsen), Marc Wielenga, Ard Laning, Gerard Biemolt, Thomas Spaan, Gert Boerma (65. Hannah Mourad), Tristan Smits, Stefan Heyne (45. Menno-Jan Mulder), Jordi Slijfer, Steven de Blok

Ster van het Veld: Steven de Blok (Actief). Zijn klasse is bekend. Het laten zien is vers twee. De dribbelaar, sterk aan de bal, een machtig schot, overzicht en met scorend vermogen. De Blok liet het deze dag allemaal zien.