Actief en Roden op verlies; derby’s eindigen onbeslist

Zondagvoetbal

REGIO – Op een paar uitzonderingen na (Peize-Groninger Boys, zie verslag elders) werd er in de hoogste regionen maar mondjesmaat gescoord. En zowel Actief als Roden verloren hun wedstrijd. GOMOS kwam helemaal niet tot score, maar hield er nog een punt aan over. Nieuw-Roden maakte net als vorige week vijf doelpunten. Het was ook het weekend van de derby’s: Haulerwijk-Zevenhuizen en SVMH- De Wilper Boys eindigden beiden onbeslist. Ook HFC’15 wist niet de drie punten mee te nemen, uit Westerwolde. Het gaat niet goed met TLC, dat wel een hele sterke tegenstander had, Blue Boys: het werd een 1-4 nederlaag.

Roden moest zich weer klaarstomen na de zware feestweek en speelde tegen de op papier zwakke broeder ZNC, vorig seizoen vierde in de derde klasse en gepromoveerd. De ploeg uit Zuidbroek-Noordbroek doet het verrassend goed en dat ondervond ook Roden, al had het vooral aan zichzelf te danken. “Je kunt verliezen en verliezen, maar Roden toonde te weinig beleving”, sprak hoofdtrainer Harry Zwiers zijn teleurstelling uit. Het was een keihard treffen aan de Norgerweg, waarin negen gele kaarten werden getrokken. Bijzonder waren ook de drie penalty’s die toegekend werden. Zwiers vond geen enkele een strafschop waard. De eerste werd gemist door Robin van der Tuin. Meteen daarna scoorden de gasten twee keer. Een kwartier voor tijd verzilverde Rutger van der Laan een elfmeter. “In het laatste kwartier hadden de spelers het in de gaten, het werd eenrichtingsverkeer, maar ze hadden het slimmer moeten uitspelen”. Roden kwam in alle opzichten- fysiek en kansen benutten- overal te laat. Door de nederlaag duikelde Roon naar de achtste plek. Komende zondag een pikant duel, tegen de oude vereniging van Harry Zwiers, Helpman.

Actief verloor in de laatste minuut van Valthermond. En dat terwijl de Eeldenaren veel beter waren, maar de voorhoede (bestaand uit Wilbert Scheeres, Jeroen Mannes en Sander Roelfsema) wist uit de legio kansen niet te scoren. De bezoekers kregen slechts een paar kansen en waren daarin bijzonder effectief. Aan het eind van de wedstrijd werden twee verdedigers het bos ingestuurd en schoot de aanvaller van Valthermond onberispelijk binnen: 0-1. Actief hangt aan de staart van de ranglijst en is voorlopig terug te vinden op plaats elf. .

GOMOS-Dwingeloo eindigde in 0-0. Maar het was allerminst een bloedeloze 0-0 aan de aloude Schapendrift. De wedstrijd kon 90 minuten lang alle kanten op. Dwingeloo speelde op de counter en was daar levensgevaarlijk in. GOMOS voetbalde niet goed en was in de kansen niet scherp genoeg. In de tweede helft won de thuisclub meer persoonlijke duels en voetbalde opportunistischer. Het regende kansen over en weer. Beide keepers toonden zich uitblinker. “Het publiek heeft een hele leuke wedstrijd gezien. Alleen de doelpunten ontbraken”, schetste Wim Bakering het beeld van de wedstrijd. “Wil je de trainer van Dwingeloo nog spreken? Hij zegt hetzelfde”, lacht Bakering, die vergeet te vertellen dat het pas het eerste punt van Dwingeloo was.

Nieuw-Roden dendert door. Na de 5-1 tegen Zuidlaarderveen werd het in Engelbert 2-5. “Maar het was wel de wedstrijd van de gemiste kansen”, plaatste Jur Smit een kanttekening. Beide ploegen hielpen menig kans om zeep. “We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we spelers hebben die een doelpunt kunnen maken.” En dan kom je al gauw op de naam Drent. Sander Drent in dit geval- Wilbert is geblesseerd- die drie keer scoorde, terwijl Erwin Gooijert er twee maakte. Het begin zag er anders uit. De gasten kwamen al in de eerste minuut met 1-0 achter door een foute terugspeelbal van Rutger Hofsteenge. De rollen werden vlot omgedraaid. Nieuw-Roden kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf. Rutger Hofsteenge liep een gescheurde wenkbrauw op en Rens Komdeur kampt met zijn enkel.

De derby SVMH-De Wilper Boys werd een 1-1 gelijkspel. De gasten begonnen feller en dwongen meer kansen af dan een SVMH – zonder onder meer de gebroeders Koster- dat slechts meer balbezit had. Danny Louwes schoot De Wilp uit een vrije bal naar 0-1. Op slag van rust kwam Gerard Beerlings er doorheen en werd neergehaald. Een zuivere penalty. De scheidsrechter stond er te ver vanaf. SVMH kon niet echt een vuist maken, maar toonde in het resterende deel beleving en zette druk. Het was B-junior Maarten Eenling die de achterlijn haalde en teruglegde op Halbin Wiersema: 1-1. “Ik had er geen rekening meer mee gehouden”, bekende Patrick van Nimwegen. “We hebben karakter getoond. Maar als er één ploeg recht had om te winnen was het De Wilper Boys.”. Collega Klaas Zijlstra toonden zich blij met het eerste punt. “Al gebeurt het weer in de laatste minuten. We werden steeds beter en kregen kansen op meer. We zijn op de goede weg. We zijn nu vier wedstrijden op sjouw. Het laatste kwartier moeten ze afschaffen, anders hadden we al aardig wat punten gehad”.

HFC’15 bleef in het mooie Westerwolde steken op 1-1. De Hoogkerkers kwamen voor de derde achtereenvolgende keer meteen achter. HFC had problemen met de razendsnelle buitenspelers van Westerwolde, dat puur op de counter speelde. Na rust legde HFC Westerwolde de wil op en kwam de thuisclub er volledig doorheen zitten. Leider Ronny Melessen zag zeker vijf spelers met kramp ter aarde storten. HFC had een enorm veldoverwicht, maar had Vrouwe Fortuna niet aan haar zijde. Zo werd een doelpunt van Johan Honebeek afgekeurd. Frank Volkers maakte vlak voor tijd dan toch nog gelijk. In zijn schot zat alle frustraties. “Ondanks dat we goed ingekocht hebben kunnen onze spitsen niet scoren. Maar als je drie keer achter komt, dan voetbal je op een gegeven moment tegen jezelf”, weet Melessen.

In de vijfde klasse stond de derby Haulerwijk SV tegen Zevenhuizen op het programma. Het werd een doelpuntrijke 3-3 op de Hichte. Haulerwijk zat al vroeg op rozen door doelpunten van Roben Fokkens en Janus Pol. De thuisclub verzuimde de derde te maken. Vlak voor de pauze schoot Bernard Dik een vrije trap stijf in de kruising en werd het weer een wedstrijd. Zevenhuizen nam in het tweede bedrijf meer het initiatief en kwam weer op gelijke hoogte . Er ging een actie van youngster Bjorn Agema aan vooraf. Diminitri was de afmaker: 2-2. Tim van der Velde zorgde wederom voor een Haulerwiekster voorsprong. Het kon vervolgens alle kanten op. Dan een hoge bal, waarbij Hielke Hut wilde wegkoppen, maar niet goed raakte en achter zijn eigen doelman werkte: 3-3. Theo Donker vond het een terechte eindstand. “We zaten eerst goed in de wedstrijd en hadden de 3-0 moeten maken. We gaan de rug rechten en dan de aanval op de top drie inzetten”, klinkt het strijdlustig. Bram Klaassens was het zijn collega eens en roemden beide ploegen. “Beiden speelde vol op de winst en fris van de lever. Het had 4-3 maar ook 3-4 kunnen worden. Iedereen heeft genoten van een geweldige derbypot”, aldus Klaassens. “We hebben nog geen wedstrijd verloren en staan mooi op de tweede plaats.”, voegde hij eraan toe.

TLC had een loodzware opdracht: het ongenaakbare Blue Boys. TLC was het eerste half uur beter, maar maakte drie kansen niet af. Tegen de verhouding werd het 0-1 nadat de keeper een schot verkeerd beoordeelde. Het vertrouwen bij de thuisclub ebte weg en na de 0-3 was de wedstrijd gespeeld. Het werd 1-4. “Als we doelpunten tegen krijgen zijn we gelijk ontregeld, terwijl de aanval van Blue Boys het genadeloos afstraft. We hebben redelijk lang de koploper onder druk kunnen zetten”, vond trainer Chris de Jong positief. De harde cijfers: TLC heeft nog maar één punt uit drie wedstrijden.