Actief laat Peize een toontje lager zingen

eelde voetbal actief peize 1

Rood-witten knokken zich na rust naast blauwhemden

EELDE-PATERSWOLDE – De stemming zat er vooraf goed in, met name bij de Peizer supporters die massaal naar de Burg. Legroweg kwamen. En vol vertrouwen spraken over de 6-1 overwinning van het tweede elftal op Actief 2. Na afloop van het ‘hoofdmenu’ was het nog feest, maar moest Peize toch een toontje lager zingen: 1-1.

Peize nam op slag van rust de voorsprong, in de slotfase knokte Actief zich er weer naast. Een oudere Peizer supporter mopperde op weg naar huis over de scheidsrechter, die hij een “drama” noemde. Een scheidsrechter de schuld geven is te makkelijk. Want Peize had beter in de spiegel kunnen kijken. Drama was een groot woord, maar in de tweede helft bakten de gasten er niet zo veel meer van.

De titanenstrijd tussen de gemeenten Noordenveld en Tynaarlo en topper in 2L- die ouderwets veel publiek trok- begon zinderend. Bij de eerste de beste Peizer terugspeelbal profiteerde Steven de Blok bijna. Aan de andere kant een kopkans voor Tom van Leijsen, net naast. De Blok bracht even later Hanna Mourad in stelling, maar de snelle speler kon de bal niet achter Lennart Renkema werken. Er was amper een minuut gespeeld. Het stormachtig begin duurde voort. Nadat een De Blok-plan de mist inging (bij een vrije trap mislukte de kaats), kreeg de blauw-zwarte equipe weer een mogelijkheid. Een lage voorzet kon David ‘de kabouter’ Kruizenga niet tot doelpunt promoveren. Peize combineerde vlotter, terwijl Actief veel de lange- en blinde- bal speelde, wat tot veel balverlies leidde. De bezoekers kwamen er daardoor steeds gevaarlijk uit. Peize stichtte in het eerste deel ook meer gevaar. Een hoekschop van Simon Wekema waaide zowat het doel in. Een hoekschop aan de andere kant van Frank Darwinkel zorgde opnieuw voor een hachelijke situatie bij het Actief-doel. Wekema- en ook David Kruizenga- was een plaag voor de logge maar resoluut acterende Eelder defensie onder leiding van de torenflats Spijkerman-Ennio Jansen. Na een half uur een grote kans voor de thuisclub na wederom slecht verdedigen aan Peizer kant. Mourad kon voorzetten, De Blok reageerde attent en raakte de paal. Op slag van rust de toch onverwachte 0-1. Ronald Kosters legde aan voor een schuiver, die tergend langzaam en tot verrassing van doelman Ron Meijer via de binnenkant paal het doel inrolde. De voorsprong was wel verdiend.

In de tweede helft kreeg het boeiende duel een wending. Zowel Peize als Actief paste wissels toe. Spijkerman werd vervangen door Tristan Smits- naar verluid kwam hij te laat waardoor hij op de bank moest beginnen- terwijl Peize good-old Jannes Douwes inzette voor de jonge Tom van Leijsen. De zet van Frank Konneman had geen succes. Douwes, inmiddels 30 jaar, lijkt zijn kruit verschoten te hebben. Hoe dan ook, Peize viel terug, maar dat was ook de verdienste van Actief dat er een schepje bovenop deed. Net als in Annen acteerde Actief in de tweede helft beter. De handige Gert Boerma was een gevaar voor de blauwhemden, die het van afstand waagde. De mooie poging kon nog uit de hoek worden verwerkt. Vervolgens nog eens een schietkans voor Boerma na een op het oog ‘slaapbal’ van Ennio Jansen. De derde kans was een grote. Uit een ingooi van doelman Meijer kon De Blok aan de haal. De tot dan toe uitblinker van Actief zag de meegekomen Mourad, die tot twee keer toe op Renkema strandde. Het infant terrible ging nog eens op de solotoer, waarna een vrije trap volgde die door de jonge Ron Meijering net over werd gekopt. De Hopbel-formatie kwam serieus in het nauw. Peize kwam er vervolgens toch weer enkele keren gevaarlijk uit. En heel Peize schreeuwde om een handsbal na een uithaal van Kosters. En bij het Eelde doel een scrimmage, waar Actief goed wegkwam. Het ging weer heen en weer. Na een afgeslagen bal bij het andere doel bracht Jordi Slijfer met een knappe volley in de korte hoek het Actief-publiek- in totaal ruim vijfhonderd toeschouwers- in extase: 1-1. Het was op dat moment verdiend. De rood-witten drongen verder aan. Boerma werd bij een uitval onderuit gehaald. Niet De Blok, maar Meijering schoot net over. Rood loopt de laatste jaren als een rode draad door de Actief-formatie. Het was dit keer De Blok, die al geel op zak had, en zijn tegenstander licht van achteren raakte. Dom. Zoals zo vaak geven tien man extra gas. Toch leek invaller Nigel Boer Actief alsnog in mineur achter te laten. De jongeling kreeg de bal niet goed op zijn pantoffel. De gasten voerden de druk weer op, pompten menig bal in de zestien waar met name de boomlange Jansen wel raad mee wist. Het voorbeeldig knokkende Actief hield stand. “Wat een feest hè, 1-1”, sneerde Peter Slijfer als vanouds naar de scheidsrechter om te smeken er een einde aan te maken. Feest was het na afloop. En dit keer ietsje meer in het Actief-kamp. Voor Peize past nog wel een nuance, want Actief is een stugge tegenstander, die weinig scoort, maar ook weinig weggeeft. Om dan een gelijkspel te behalen is geen slecht resultaat.

Actief- Peize 1-1 (0-1); Scoreverloop: 45. Ronald Kosters 0-1, 72. Jordi Slijfer 1-1; Scheidsrechter: Hazelhoff; gele kaart: Ron Meijering, Thomas Mirck (beiden Actief), Jarco Westerhof, Simon Wekema (beiden Peize); Rode kaart (twee keer geel): Steven de Blok; Toeschouwers: 550

Opstellingen: Actief: Ron Meijer, Justin Krijthe (69. Thomas Mirck), Ennio Jansen, Andries Spijkerman (45. Tristan Smits), Ard Laning (32. Ewout Meeuwsen), Wilber Scheeres, Gert Boerma, Ron Meijering, Steven de Blok, Jordi Slijfer, Hanna Mourad

Peize: Lennart Renkema, Jarco Westerhof, Ronald Sloots, Arnold van der Ploeg, Patrick Kosters, Ronald Kosters, David Kruizenga, Frank Darwinkel (70. Nigel Boer), Tom van Leijsen (45. Jannes Douwes), Niels Guchelaar, Simon Wekema

Ster van het veld: Jordi Slijfer (Actief). Over het geheel niet de beste speler, maar wel de man van de beslissende uithaal, waardoor Actief er een punt uitsleepte tegen het de laatste tijd onverslaanbaar Peize.