Actief verrast TEVV; GOMOS wint weer eens

Zondagvoetbal

REGIO – De competitie komt weer op gang. De KNVB had een volledig programma samengesteld. Zevenhuizen en Hoogkerk kwamen niet in actie. Beiden vanwege sterfgevallen bij de tegenstanders, respectievelijk Havelte en BATO. In de tweede klasse L deden Peize (zie verslag elders) en Actief uitstekende zaken door de volle winst te pakken. Roden speelde zeer verdienstelijk gelijk tegen Helpman, maar schoot er weinig mee op. In de vierde klasse B vierde GOMOS weer eens de overwinning. Deceptie voor Nieuw-Roden dat niet thuis gaf en Haulerwijk dat met 6-0 aan de broek kreeg. Ook SVMH en TLC moesten een nederlaag slikken.

Roden maakte alvast kennis met de nieuwe trainer Harry Zwiers, die nu nog de scepter zwaait bij Helpman. Hoewel de 2-2 deed vermoeden dat de vrede bewaard werd, streden beide ploegen in een leuke partij vol voor de overwinning. De thuisclub leek met 2-1 te ruiken aan de overwinning, maar de klasse van het spitsenduo Dijkstra-Van der Molen leverde toch een punt op voor de Helpenezen. Roden speelde een geweldige eerste helft en kwam voor via Martijn Plukker, nadat Freddie van der Velde het hele veld mocht oversteken. Helpman trok de zaak snel weer recht. Luuk Keizer zette na wederom een mooie aanval de Noordenvelders weer op voorsprong. Vervolgens misten de zwart-witten legio kansen op 3-1 (Robin van der Tuin faalde twee keer oog in oog met de keeper). Na rust waarschuwde trainer Wietze de Jong al dat Roden niet meer vol gas kon geven. De gasten kregen een overwicht en maakten gelijk. Roden had alsnog de winst kunnen pakken, maar faalde in de afwerking. Roden was de enige ploeg die gelijk speelde in de klasse. En de remise was dus niet gunstig. Roden- dat na de puntendeling met Helpman de elfde positie inneemt- kan zich de borst natmaken, want de derby’s komen er aan en allereerst Actief, dat kampioenskandidaat TEVV op indrukwekkende manier verrastte: 3-0. “Sensationeel? Ja, vooraf wel. TEVV was meer verrast over ons spel dan wij over hen”, sprak de meer dan tevreden coach Peter Slijfer, die een fantastisch Actief had gezien. Actief won niet alleen op basis van inzet, zoals vorige week, maar voetbalde ook beter dan tegen Helpman. Thomas Mirck brak al vroeg de ban. Na een kwartier had het al 3-0 moeten zijn. Na de pauze namen de gasten meer risico, met de snelle spitsen. Het leverde slechts een kans op. Hannah Mourad maakte wel de 2-0 en het was Steven de Blok die nummer drie achter de keeper joeg. Afgelopen donderdag had De Blok tot kwart over elf ’s avonds geoefend op vrije trappen. Het wierp haar vruchten af, zoals de hele training. Dolle vreugde ook in Norg. Niet alleen pakte GOMOS eindelijk weer eens na drie verliespartijen op rij de volle winst, maar de zege kreeg nog meer cachet aangezien tegenstander Steenwijker Boys dit seizoen nog niet één keer verloor en al twee jaar ongeslagen (!) was. Het was wel een rare wedstrijd. De Norgers keken bij rust nog tegen een 2-1 achterstand aan. Bizar waren ook de eerste twee goals. De 1-0 ontstond na een scheidsrechtersbal, waar Steenwijk anders mee omging en de bal ineens in de kruising joeg. GOMOS had het betere van het spel en liet weer eens legio kansen liggen. Ook in het tweede deel, waarin de keeper van de thuisclub aanvankelijk als winnaar uit de strijd kwam, maar de poortwachter was kansloos op een kopbal van Patrick Maris (2-2). De geel-zwarte brigade van de Schapendrift trok de winst naar zich toe. Jens Voerman voltrok het vonnis vanaf de stip: 2-3. Nieuw-Roden stelde teleur tegen Wijster: 2-1 verlies. “We speelden de slechtste wedstrijd van het seizoen; we raakten geen pepernoot”, was het commentaar van Robert Vorenholt, die tevens wees op het missen van heel veel kansen. Nadat Wijster diep in de tweede helft op 2-1 kwam hadden de gasten alsnog de 2-2 moeten maken. “Jurrien Kampen kwam vrij voor het doel, de keeper lag al verslagen in de hoek en nog werd de bal over geknald”, gaf Vorenholt een voorbeeld. “We misten de juiste wedstrijdinstelling”, concludeerde oefenmeester Jur Smit, die de komende week ook twee belangrijke krachten, de gebroeders Drent mist, als gevolg van schorsingen. De blauw-witten staan nog wel op een veilige zevende plaats. Dat geldt niet voor Haulerwijk. Een debâcle voor de rood-witten die met 6-0 een pak rammel kregen van Smilde. Bij rust stond de eindstand al vast. “Het was beneden alle peil. We begonnen te slap en gaven het redelijk voetballende Smilde alle ruimte waardoor de ballen in het doel ploften”, zei trainer Theo Donker. In de tweede helft hield de formatie uit Ooststellingwerf de schade beperkt.. “We waren gewoon onmachtig. Na de 4-0 kregen we een penalty, zelfs die ging er niet in. We zullen vol aan de bak moeten om in de vierde klasse te blijven. We hebben twee weken om over na te denken hoe we dit kunnen ombuigen”. SVMH liep rood aan tegen het rood-zwart van Eenrum, dat met 1-2 De Wieken verliet. “Het had niet gehoeven”, vond Thom Dijkhuizen. De Zuid-Westerkwartierders kwamen met 1-0 voor en lieten vervolgens een levensgrote kans op 2-0 liggen. Vervolgens tumult bij het ‘buitenspeldoelpunt’ van de 1-1, waarna doelman Jeff Aalders door het lint ging na provocaties van Eenrum. De doelman kreeg rood. De indirecte vrije trap ging niet over de doellijn maar werd wel geteld (!): 1-2. Guart Amsing kreeg zijn tweede gele kaart, waardoor SVMH nog maar negen man over had. “Bij winst hadden we goede zaken kunnen doen”, treurde Van Dijkhuizen na. Ook al mineur bij TLC dat klop kreeg van Gruno. TLC was in de eerste fase beter. De eerste keer dat Gruno bij het doel kwam was het raak: 1-0. De tweede kans werd ook verzilverd, waarna TLC als een kaartenhuis in elkaar stortte. “De bezieling ontbrak”, sprak trainer Gert Slomp, die de winst als volgt beschreef: “de minst slechte heeft gewonnen, niet de beste”. De Wilper Boys kwam zaterdagavond al in actie, maar had er geen voordeel van: 3-1 verlies bij De Wâlden. Het duel werd overigens gespeeld op verlicht kunstgras. Vooral voor rust was De Walden beter en kwamen ‘de jongens van ’t Plantsoen onder druk. De ruststand was dan ook een verdiende 1-0. In de tweede helft kwamen de Boys strijdlustig uit de kleedkamer. Keeper Marcel Visser hield met een mooie redding ‘DWB’ in de wedstrijd. Uit een snelle counter scoorde De Walden 2-0. Marc Oldewarris wist de score op 2-1 te brengen. Helaas mocht het niet baten en deelde de Walden in de laatste minuten de nekslag uit.