Actief verslaat Roden; Peize met winst naar grote rivaal

Sport

Zondagvoetbal

REGIO – De eerste derby tussen Actief en Roden is een Eelder triomf geworden. Peize versloeg Zwartemeer met overtuigende cijfers en lijkt klaar voor de grote slag komende zondag in Roden. Nieuw-Roden en Zevenhuizen hadden te maken met clubs uit de omgeving van Steenwijk. Beiden verloren met 4-1. SVMH hield stand in Hoogkerk. Het gepromoveerde TLC doet het tot nu keurig en won zondag van Bedum. Haulerwijk was vrij.
De regio keek uit naar de terugkeer van de gemeentelijke botsing tussen Actief en Roden. Veel krachtsverschil was er niet, de ploeg uit Tynaarlo won het van de Noordenvelders. De winst werd in korte tijd gepakt. Nadat Roden sterk uit de startblokken kwam en gevaarlijk was over de zijkanten was het Ennio Jansen die uit een hoekschop van Jordi Slijfer de 1-0 binnen knikte. Wietze de Jong had zijn beste koppers op de bekende ‘torenflats’ Spijkerman-Jansen gezet, maar Luuk Keizer liet zich toch aftroeven. Na deze domper knakte het bij de zwart-witten, die nog wel enkele kopkansen kregen. De tweede tik was tevens de genadeklap. Martijn Plukker vergreep zich aan Jansen, waarna Slijfer de penalty benutte: 2-0. In de tweede helft liet Actief twee kansen op 3-0 liggen en werd een doelpunt van Danel Strijker afgekeurd omdat hij los riep. Aan de andere kant pakte Rutger Beuzenberg een uithaal van Gert Boerma. Al met al een aantrekkelijke derby, voor  veel publiek. Peter Slijfer was blij en vond de zege op basis van de eerste helft terecht. De Actief-trainer prees zijn inval-doelman Tjerkinus Wijkstra die normaal in het zevende (!) keept. Wijkstra heeft acht jaar niet tussen de palen gestaan en deed het fantastisch. “De klap van 2-0 kwamen we niet te boven. We kwamen sneu weg”, vond Wietze de Jong tevens.   Na eerst een biertje te hebben gedronken met Slijfer werd de nederlaag weggespoeld in Onder de Linden. Peize won verdiend van het Zwartemeer van Henk Veenhof, die bijkans een rondtoer maakt door de regio. De Peizenaren kwamen tegen de verhouding op achterstand, maar zette dit nog voor rust meer dan recht door onder meer twee goals van David Kruizenga. “Klaar voor Roden? We zijn klaar voor elke wedstrijd”, wilde Frank Konneman ‘Roden’ niet voor in de mond nemen. “Deze wedstrijd leeft meer dan anderen, en Roden zal gebrand zijn na het verlies. Het is aan hen om dat te laten zien.”  GOMOS deelde een klassieke zevenklapper uit. De Norgers waren een maatje te groot voor Sportclub Makkinga. Ab Rutten noemde de 7-1 een regelmatige zege.  GOMOS nam een snelle 2-0 voorsprong. In de tweede helft gaf de Schapendrift-club gas bij en met prachtige combinaties werden de Friezen weggespeeld. Wesley Grevink scoorde drie keer. “Bij 7-1 moet je nederig zijn. Ik kan op de training altijd nog terugkomen op de foutjes die gemaakt zijn”, aldus Rutten.
Zevenhuizen valt in herhaling. De rood-zwarten verloren niet alleen voor de vierde keer op rij met vier tegendoelpunten. De partij tegen Steenwijkerwold verliep ook op dezelfde manier als voorgaande duels. Zevenhuizen was het eerste half uur heer en meester, maar niet goed ingrijpen leidde tot 0-1. Bas Lammers zette het recht, maar in plaats van d’r op en d’over werd het nog in dezelfde minuut 1-2. In de tweede helft liet de gastploeg kans op kans liggen en greep Steenwijkerwold de ruime winst: 1-4. “Dit was de minste tegenstander en daar laat je drie punten tegen liggen. Het verschil: wij gaven 98 procent en zij na rust 110 procent.”, treurde Bram Klaassens.  Nieuw–Roden was niet opgewassen tegen het superieure Steenwijker Boys. “Deze ploeg hoort niet in de vierde klasse thuis”, was trainer Jur Smit klip en klaar. Smit wees wel op het nadelige kunstgras, waardoor de gasten al snel met 2-0 achter kwamen. In de tweede helft had Nieuw-Roden de zaakjes beter op orde en kreeg ook kansjes, waardoor het duel anders had kunnen uitpakken. De basis van het verlies lag in de eerste helft. De regionale derby tussen Hoogkerk en SVMH eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. En daar was Hoogkerk niet over te spreken. “Hoogkerk was verre weg de betere; domineerde de volle 90 minuten”,  vond preses Ronny Melessen.  Hoogkerk verzuimde de kansen af te maken.  “Weer dure punten laten liggen”, zei Melessen.  Collega Patrick van Nimwegen vond dat een gelijkspel verdiend was geweest. “Als er één had gewonnen was het de gelukkigste geweest. Door slordigheden van SVMH kreeg Hoogkerk kansjes in de eerste helft en in het tweede deel de betere.  En Jeffrey Aalders heeft ons twee keer in de wedstrijd gehouden. Wij deelden speldenprikken uit en kregen ook kansen. Maar we hebben nu drie keer achter elkaar de nul gehouden onder leiding van Guart Amsing. Wij hebben laten zien goed mee te kunnen in de vierde klasse.”
TLC zegevierde tegen SV Bedum. De 4-1 was een verdiende eindstand. Grote man bij TLC was Roy de Vries die drie keer scoorde. Na de 2-1 werd de thuisclub wat lichtinnig waarna er angst in sloop. Na de 3-1 gaf TLC helemaal niets meer weg. Met negen uit vijf doet de promovendus aardig mee. De Wilper Boys duwde Blue Boys naar de onderste plaats. Wytze Numan maakte twee van de drie doelpunten in Nij Beets. Door de zege klommen de rood-zwarten naar de achtste plaats. Het verschil met de nummer twee is slechts drie punten zodat alles nog mogelijk is.