Afdingen tijdens vogeltelling op SWS De Schans

EEN – Wethouder Henk Kosters bracht op vrijdag 25 januari een bezoek aan Samenwerkingsschool De Schans te Een. Dit deed hij in het kader van de nationale vogeltelling, waaraan kinderen van De Schans deelnamen. Ook werden er zelfgemaakte vogelvoertaarten verkocht.

Leerlingen van De Schans leren voor het vak Wereldoriëntatie weinig uit boeken en veel uit de praktijk. Zo worden lessen voor natuur- en milieueducatie het liefst in de echte natuur gevolgd. Deze periode worden deze lessen aangevuld met ondernemend leren.
Bij ondernemend leren worden vaardigheden versterkt, zoals het omzetten van ideeën in daden, initiatief nemen, creativiteit en communiceren. De kinderen hebben een klein budget gekregen om te ondernemen. Het thema dat gekozen is, past goed bij deze tijd, namelijk vogels in de winter. Kinderen leren over vogels in de klas en maken ondertussen originele creaties om de vogels te voeren, zoals vetbollen in de vorm van cupcakes en taarten, pindakettingen enzovoort.

Om tot succes te komen, moeten kinderen eerst nadenken wat hiervoor nodig is. Leerlingen gaan per groep, zelfstandig en in groepjes aan de slag om een plan van aanpak op te stellen.

Aan wethouder Kosters viel de eer te beurt om als eerste iets te kopen uit de kraam van De Schans.  Met afdingen kwam de wethouder echter niet ver. Ook hij moest gewoon de volle pond betalen!