Aftellen naar de Rodermarkt met…… Roy Steendam

Nog 52 dagen

Hij is het kersverse bestuurslid van Volksvermaken Roden. Althans, hij is aspirant-lid. Roy Steendam, niet geboren in Roden maar wel getogen. Sinds maart loopt hij mee met het bestuur van Volksvermaken, maar hij is al een hele tijd lid. Hoelang precies, dat durft hij niet te zeggen. Wat hij wel durft te zeggen is dat hij zin heeft in zijn toetreden tot het bestuur. ‘Ik heb de afgelopen maanden kunnen meelopen en zie het nog steeds zitten. Nee, het vele werk heeft mij niet afgeschrikt’, lacht Roy.

En dat is maar goed ook. Zijn toetreden tot het bestuur zorgt er echter wel voor dat hij de Rodermarkt heel anders gaat beleven. ‘De afgelopen 22 jaar stond ik tijdens de Rodermarkt achter de bar’, zegt Roy. ‘Bij Onder de Linden, mijn stamkroeg. Dit jaar zal dat niet zo zijn. Voor mij dus een bijzondere Rodermarkt.’ Hij weet niet of hij zijn kroegwerk zal missen. ‘Het is ook goed om het van de andere kant mee te maken. Ik hoor nu bij de organiserende partij, dat heeft ook wel wat.’ Vroeger werkte Roy bijna iedere avond bij Onder de Linden, maar naarmate hij ouder werd ging hij zelf meestal een tweetal dagen op stap tijdens de Rodermarkt. Meestal de maandagnacht, maar sowieso de woensdagmiddag. ‘Dat is mijn dag. Mooi met vrienden naar het Paardjerennen, dat vind ik fantastisch’, vertelt hij. Sowieso gaat Roy de laatste jaren liever eerder op stap, dan dat hij tot een uur of vijf nog in Roden loopt. ‘Die tijd heb ik gehad. Ik begin liever eerder.’

Zijn toetreden tot het bestuur van misschien wel de bekendste vereniging van Roden, vervult Roy met trots. ‘Ik wilde het al een tijdje. Het mooie is dat je iets mag organiseren voor het volk in je dorp. In het bestuur kun je echt je steentje bijdragen. Toen Henk Cazemier afscheid nam van Volksvermaken, heb ik met het bestuur overlegd’, zegt Roy. Uiteraard moest ook vrouw Ryanne instemmen met zijn plan om toe te treden tot het bestuur. Immers, bestuurslid zijn van Volksvermaken is geen summiere hobby. Gelukkig stemde zijn wederhelft snel in. Als raadslid voor Gemeentebelangen heeft zij zelf namelijk ook een pittige hobby.

Terug dan naar de ‘stage’ die Roy moet voltooien als aspirant-bestuurslid van Volksvermaken. Heeft hij er – nu hij heeft kunnen zien hoeveel erbij komt kijken – nog wel zin in? ‘Absoluut. Tuurlijk, het is nu de Rodermarkt nadert écht wel druk. Je hebt dagen dat je lang en tot laat bezig bent. Maar ik wist wat erop me af zou komen. Ik ben niet bepaald geschrokken van de drukte.’

Het bestuur van Volksvermaken is ondertussen al twee keer langs geweest bij de wagenbouwers van de Rodermarktparade. Roy ziet het positief in. ‘Het schiet goed op. Een aantal teams staan er goed voor. Ik heb al een paar prachtige wagens gezien. Maar er zijn ook nog één of twee die moeten aanpoten. Dat hoort bij de parade.’

Persoonlijk ziet Roy de parade ook als hét organisatorische hoogtepunt van de Rodermarkt. ‘De voorbereidingen die voor zo’n parade moeten worden getroffen vallen niet mee. Maar wanneer de parade eenmaal voorbij komt, dan krijg ik kippenvel. Die hele stoet is indrukwekkend en zet Roden op de kaart’, zegt Roy, die verder alleen nog kan hopen op goed weer.

Terwijl de voorbereidingen gewoon doorgaan, gaat Roy eerst met vakantie. En daarna? Daarna is het al bijna Rodermarkt. ‘Ik zit al heel lang in de Rodermarktmodus. Ik leef er écht naar toe. Sterker nog: ik leef voor de Rodermarkt.’ Roy heeft er – op z’n zachtst gezegd – zin in.