Al 70 jaar een garantie voor motorspektakel in Marum

MC-Marum-eo Logo

Marum Sportlight Motocross 1Motorclub Marum en Omstreken

MARUM – De KoningsCross is inmiddels niet meer weg te denken uit het motorsportprogramma. De vele vrijwilligers van de Motorclub Marum en Omstreken zorgen ook dit jaar weer voor een onvergetelijk spektakel op de crossbanen van Trimunt. Zoals ze al jaren doen op Koningsdag, voorheen natuurlijk Koninginnedag. Marum kent inmiddels een rijke traditie in het motorcross. De vereniging bestaat dit jaar 70 jaar en heeft al vele grootheden mogen begroeten tijdens de races in Trimunt.

“Het is een uniek spektakel” vindt medeorganisator en penningmeester Wietze Westerhuis. “We hebben, zoals inmiddels traditioneel gebruikelijk is, het NK motorcross op het programma staan.” Met het NK motorcross komt er een serieus kampioenschap naar het noorden. “Dat klopt”, vertelt Wietze. “Deze race telt mee voor het Nederlands Kampioenschap. Er zal dus echt om de punten geracet gaan worden.” De penningmeester heeft er duidelijk al zin in. “Absoluut”, bevestigd hij. “Het is altijd een hoogtepunt van het jaar.” Daarom steken het bestuur en de vrijwilligers van de club ook veel tijd in het organiseren van de kampioenschappen op Koningsdag. “Er komt veel bij kijken”, weet Wietze. “Baancommissarissen, medisch team, wedstrijdleiding, parkeerwachten en zo kan ik nog wel even doorgaan. In totaal werken we met tachtig enthousiaste mensen aan dit evenement.” Ondanks de drukte en het vele werk verloopt de organisatie van het evenement ieder jaar weer op rolletjes. “Er is geen verloop in het bestuur en in de sportcommissie”, zegt Westerhuis. “Alle kennis die we aan boord hebben, blijft ook aan boord. Omdat we dit al zo vaak hebben georganiseerd, weten we allemaal wat er moet gebeuren en wat er van ons verwacht wordt.”

En dat zie je terug in de resultaten. “We mogen ons jaarlijks verheugen op veel publieke belangstelling”, vertelt hij opgetogen. “Alles bij elkaar zitten we al snel op 1200 toeschouwers tijdens Koningsdag. Een gezellige drukte dus.” Er valt dan ook veel te zien tijdens de races op de crossbaan van Trimunt. Er wordt onder meer gestreden in de klassen NK MX1 en NK MX2 “De nationale top van de motorcross tegen elkaar. Ook zal de plaatselijk favoriet Tim van Houten van start gaan in de NK MX2. Als dat niet interessant is.” Naast deze klassen kunnen toeschouwers ook gaan genieten van de NK MX1 cup en de NK MX 2 cup. “Net als vorig jaar hebben we hiervoor een aantal wildcards mogen weggeven aan onze eigen rijders”, vertelt Wietze. “Deze mogen zich dus mengen in de strijd om de dagzege.” Vervolgens zal ook de jeugd aan de start verschijnen in Trimunt. Tijdens KoningsCross worden namelijk ook de NK 65 cc en NK 85cc Grote Wielen (GW) verreden. “Die jongelingen maken er jaarlijks een flink spektakel van”, aldus Westerhuis die zegt dat een bezoekje aan de Kloosterweg in Marum de moeite meer dan waard is.

Recent heeft het bestuur en sportcommissie op en rondom de baan een aantal aanpassingen gedaan. “Deze voldoet nu weer helemaal aan de eisen van deze tijd”, aldus Westerhuis. “De Koninklijke Nederlandse Motorsport Vereniging (KNMV) stelt jaarlijks nieuwe eisen aan de veiligheid. Het doet ons goed te vertellen dat Trimunt tegenwoordig aan alle eisen voldoet en door de KNMV als zeer veilig wordt beschouwd.” Om dat te bereiken zijn er een aantal wijzigen doorgevoerd in de baan. “We hebben de afslag bij het kleine circuit verbeterd”, stelt Wietze. “Daarnaast is ook de chicane komen te vervallen. Deze is vervangen door een mooie springbult. Het circuit is weer volledig goedgekeurd door de KNMV”, vertelt hij. “Zoals de KNMV ook aandacht heeft geschonken aan de trainingen van onze eigen officials.” Om de kennis binnen de club op diverse vlakken te verbeteren zijn een groot aantal leden en vrijwilligers op cursus geweest. “Daarbij hebben zij hun certificaat gehaald”, zegt Westerhuis. “Hierdoor zijn wij nu nog beter in staat om kwaliteit van onze activiteiten hoog te houden.”

Zoals verwacht lopen de voorbereidingen op de grote dag op zijn eind. “Het mag van mij gebeuren”, meldt Wietze enthousiast. Toch moet de penningmeester van Motorclub Marum en Omstreken nog even wachten. Woensdag 27 april beginnen de trainingen om 9.30 uur. “Het begint rond 9.30 uur met de tijdtraining voordat de wedstrijden van start gaan”, zegt hij. “Om 11.00 uur gaat het dan echt los en wordt er tot 17.00 uur voluit geracet.” Het belooft een spannende strijd te worden, waarbij niemand van te voren zeker is van een plek op het podium.

Na de KoningsCross maakt de club zich op voor het jubileumweekend van 4 en 5 juni. “Ook daar hebben we weer een programma staan”, aldus Wietze. “Zaterdag 4 juni verschijnen er coureurs uit vijftien verschillende landen aan de start van het EK Classic Cross. Op de zondag mogen onze eigen trainingsleden los tijdens de ‘70-ronden-cross’. Een spannende wedstrijd over zeventig ronden waarbij we aan het eind gaan zien welk team in staat is om het snelst de 70 ronden vol te maken.”

Maar eerst staat op woensdag 27 april de KoningsCross op het programma. Vanaf 9.30 uur is men van harte welkom aan de Kloosterweg in Trimunt voor een vermakelijk dagje motorcross, waarbij toppers en regionale helden met elkaar de strijd aangaan voor het felbegeerde podium.

Wie: Motorclub Marum en Omstreken

Wat: KoningsCross

Wanneer: 27 april

Waar: kloosterweg 4, Marum

Informatie: www.mcmarum.eu