Al 700 (!) mensen shoppen bij Kledingbank Noordenveld

Afbeelding
actueel

Kledingbank: veel meer dan ‘kledingwinkel’

RODEN – Toen een aantal mensen jaren geleden het idee opperden in Roden een Kledingbank te openen, stuitte dit op (politiek) verzet. Gezien alle regels die er al waren voor minima, moest een Kledingbank toch niet nodig zijn. Vond men toen. Inmiddels maken een kleine zevenhonderd (698 om precies te zijn) mensen er gebruik van. Een teken aan de wand en het bewijs dat de Kledingbank Noordenveld simpelweg in een behoefte voorziet. In 2014 was het aantal klanten nog 764, weer een enorme stijging dus. Onlangs bracht de stichting het jaarverslag uit over 2015. Daaruit blijkt dat de Kledingbank Noordenveld meer is dan een plek waar je gratis kleding kunt halen. En of het nou een goede ontwikkeling is of niet, de Kledingbank groeit in alle opzichten.

Omdat steeds meer mensen naar de Kledingbank aan de 1e Energieweg in Roden weten te vinden, biedt het ook werk aan steeds meer vrijwilligers. Ook in dat opzicht voorziet de winkel dus in een behoefte. 2015 was voorts een soort van internationaal jaar voor de Kledingbank Noordenveld. Zo kwamen de kinderen uit Wit Rusland – in de regio voor een aansterkvakantie- kleding uitzoeken. Die kinderen hebben vaak namelijk geen extra kleding bij zich. Voorheen zochten de kinderen hun extra kleding elders uit, nu dus aan de 1e Energieweg. De kinderen mochten ook kleding voor broertjes en zusjes uitzoeken. In 2015 werd de Kledingbank ook bezocht door een aantal inwoners van Moldavië. Ook te gast in 2015: Stichting Platform Minima. Zij informeerde mensen over het minimabeleid in de gemeente. Kinderen van de BSO in Leek kwamen op visite vanwege hun project over armoede. Kortom: Kledingbank Noordenveld vervuilt meer en meer een maatschappelijke functie. Zo mochten de kinderen uit Leek met een persoonlijk briefje shoppen. Zo ervaarden ze dat het allesbehalve leuk is om een beperkt aantal kledingstukken in je maat te mogen meenemen. In 2015 werd dus aan 698 mensen kleding verstrekt. Daarvan kwamen 392 uit de gemeente Noordenveld, 238 uit Leek, 53 uit Marum en 15 uit overige gemeenten. Wat betreft subsidies moest Kledingbank Noordenveld het doen met tweeduizend euro van de gemeente Noordenveld en 1700 euro van Leek. Ook particulieren, bedrijven en instellingen steunen de Kledingbank. Zo nam het in 2015 deel aan een actie van Scapino, was er samen met Speelsgoed en Fitnesscentrum Roden weer een zeer geslaagde actie rond Sinterklaas en verrichtte Elton traditioneel weer werk tijdens NL Doet. Het Wapen van Drenthe deed toen ook mee en de Jumbo voorzag de kledingbank van winkelmandjes. Diergeneeskundig Centrum Hopmans doneerde een geldbedrag, terwijl de donaties van Elton, Roder Sensoren Technics, Stiko en Alko gedeeld werden met de Voedselbank. Ook leuk: na de kledingbeurzen in Peize en Roden (Doopsgezinde kerk) mochten vrijwilligers van de Kledingbank overgebleven kleding uitzoeken.
Kortom: Kledingbank Noordenveld timmerde weer aan de weg. Het spreidt de maatschappelijk vleugels meer uit. Noodgedwongen, want de cijfers over de klanten zeggen genoeg. Daarnaast is en blijft Kledingbank Noordenveld ook de plek waar je even met een kop koffie aan de stamtafel kunt zitten. Waar mensen even hun verhaal kwijt kunnen. In 2015 onderging het bestuur enkele wijzigingen. Het ‘nieuwe’ bestuur wordt nu gevormd door Jofien Brink (voorzitter), Hannie Meester (penningmeester/secretaris), Marij Pieters, Grietje de Graaf, Remmie Pruim en Sandra Wijnalda.

UIT DE KRANT

Lees ook