Al meer dan een eeuw op de planken!

sportlight3

woldbloemIn the sportlight: Toneelvereniging Woldbloem
RODERWOLDE – Roderwolde is bekend van de molen, maar zeker ook vanwege Toneelvereniging Woldbloem. Want al vanaf 1911 wordt er toneel gespeeld in Roderwolde, met naast een volwassen spelersgroep ook een bloeiende jeugdclub met ongeveer twintig leden. Een vereniging dus met een rijk verleden, maar ook een vereniging die in de toekomst van zich zal blijven laten horen.

Eerst maar eens de volwassenen. Die brengen dit jaar ‘Bokkesprongen’ op zaterdag 6 februari, vrijdag 12 februari en zaterdag 13 februari, uiteraard allemaal in Het Rode Hert in Roderwolde. De voor basisschool kinderen toegankelijke generale wordt gespeeld op woensdag 3 februari. ‘Bokkesprongen is een plattelandsblijspel en geschreven door D.J. Eggengoor.

Frederik Schotkikker is jarig en wordt 71 jaar. De buren en zijn hele familie komen hem feliciteren. Zo is er zijn altijd in geldnood verkerende neef Harm met zijn gebekte vrouw Lotte. Dan de dikdoenerige neef Lambert – wethouder van de gemeente Tynaarlo – met zijn onderdanige vrouw Geessie. En tenslotte de verzuurde schoonzus Sijbeltje. Als iedereen buiten in het zonnetje zit te koffiedrinken, verschijnt er nog een vijfde gast, helemaal uit Duitsland. De familie is ontzettend nieuwsgierig naar deze oude jeugdvriendin. Het is zo’n onvergetelijk weerzien dat de familie zich serieus zorgen begint te maken… over de erfenis. Wanneer het vliegtuig, met oom Frederik en zijn jeugdvriendin aan boord verdwijnt in de Bermudadriehoek, vermoedt de familie het ergst. Er wordt meteen actie ondernomen; de begrafenis is al bijna geregeld en de buit is al bijna verdeeld. Maar dan… De jeugdclub brengt dit jaar zelfs twee voorstellingen: ‘Pluche Poespas’ en ‘Grimms Probleem’. De jeugduitvoering staat gepland op 7 februari, terwijl ‘Grimms Probleem’ wordt gespeeld op zaterdag 6 februari, voorafgaand aan de uitvoering van de volwassenen en ‘Pluche Poespas’ op 12 februari voorafgaand aan de voorstelling van de volwassenen wordt gespeeld. ‘Pluche Poespas’ is geschreven door Willie de Cloe – Wessemius. Barones Bertine Zijdeveld heeft een vreemde tic, namelijk pluche beesten. Buiten haar trouwe hulp Augusta en dierenarts Roderick leidt zij een teruggetrokken leven. Toch wordt er een nieuw dienstmeisje aangenomen, wat niet helemaal zonder reden blijkt te zijn. Ieder jaar, in de maand september, nodigt de barones haar drie zussen uit om twee weken te komen logeren. Onaangekondigd brengen haar zussen Karel en Evelien (de verzorgster van Karel) mee. De één na de ander ontdekt het geheim achter de boekenkast. Wat zijn dat voor praktijken?. ‘Grimms Probleem’ is geschreven door Lisette Leenders. Jacob Grimm nodigt zijn sprookjesfiguren uit want hij heeft iets belangrijks met hen te bespreken. Iets wat ze niet zo leuk zullen vinden…En zo verschijnen zijn oudgedienden; Hans en Greet, Sneeuwwitje, Roodkapje, Wolf, Geest, Heks en Astenpoetser nietsvermoedend bij Grimms huis. Ze zien een reünie wel zitten maar na de toespraak van Grimm wordt duidelijk dat hij een andere reden heeft om hen te laten komen. Er is namelijk een groot probleem en de sprookjesfiguren moeten aan de slag met een concurrentiestrijd als gevolg. Krijgt dit sprookje uiteindelijk toch een goed einde…Uiteraard worden de voorstellingen allemaal opgevoerd in Het Rode Hert, in de grote zaal. In 2003 werd deze zaal volledig vernieuwd en tegenwoordig biedt het plaats aan ongeveer honderd (zittende) bezoekers voor een uitvoering ban de Woldbloem. Ook ideaal: tegenover het café is een parkeergelegenheid.

De kaartverkoop is inmiddels gestart en kaarten zijn maandag, dinsdag, woensdag en vrijdagavond vanaf 19.30 uur verkrijgbaar in Het Rode Hert. Kaarten voor ‘Bokkesprongen’ kosten zeven euro per persoon. Kaarten voor de jeugdvoorstelling kosten vier euro per persoon. Kaarten kunnen ook online gereserveerd worden via www.cafehetrodehert.nl.

Toneelvereniging Woldbloem
Opgericht: 1911
Voostelling: ‘ Bokkesprongen’
Wanneer: zaterdag 6, vrijdag 12 en zaterdag 13 februari.
Jeugdvoorstelling: ‘Pluche Poespas’ en ‘Grimms Probleem’
Wanneer: zondag 7 februari
Kaarten: www.cafehetrodehert.nl
Info: www.woldbloem.nl.