Alexander Goos schiet VEV’67 naar winst; Marum neemt afstand van kampioenschap

Sport

Zaterdagvoetbal

REGIO – De laatste fase van de reguliere competitie is in gegaan. De spanning neemt toe, zowel bovenin als onderin. Bij VEV’67 was de ontlading groot na de minieme 0-1 winst op concurrent LTC. Voor ONR en CSVH zijn het ook nog spannende weken. Beide clubs verloren en zullen nog punten moeten pakken in de strijd tegen degradatie. Marum werd verslagen door Zuidhorn en heeft de titelstrijd opgegeven. Pelikaan S deelde een zevenklapper uit en kan bij winst volgende week al de kampioensvlag hijsen. Een doelpuntenregen bij TLC tegen Velocitas: 6-3.

In de Eerste Klasse speelde VEV’67 het degradatiegevecht tegen ‘Langedijk Talma Combinatie, oftewel LTC uit Assen, getraind door oud-VEV-trainer Johan Pitstra Saillant detail: het elftal van Pitstra degradeerde toen. Zover is het nu nog niet. De Leeksters wonnen de belangrijke slag en maken zelfs kans om alles te ontlopen. Alexander Goos maakte twintig minuten voor tijd de winnende. Dit dankzij een vrije trap van Thijs Tjoelker die de bal op het doel ramde, die bal was wat te heet voor de Asser doelman. Goos was er als de kippen bij: 0-1. Het was verder een slechte wedstrijd van beide kanten. Uiteindelijk was de Leekster winst, op basis van kansenverhouding (wel op een hand te tellen) verdiend. Door de overwinning staat VEV nu twaalfde en heeft nummer tien, Broekster Boys in het vizier.

ONR tegen Noordscheschut oftewel David versus Goliath. Maar Klein Duimpje deed niet onder voor Grote Reus en koploper Noordscheschut. De Rodenaren hadden minstens ene gelijkspel verdiend in het zuiden van Drenthe, maar helaas mocht dit niet zo zijn. Het laatste stukje- afronding- ontbrak. ONR had echter ook pech, want het dacht met 0-1 aan de leiding te gaan, maar het doelpunt van Nick Pathuis werd afgekeurd wegens buitenspel. Twee minuten voor rust wel een zuiver doelpunt van de thuisclub. Uit een afgeslagen corner viel de bal precies goed voor de voeten van de tegenstander: 1-0. ONR hield de lijstaanvoerder lang op 1-0. Trainer Rien Hut probeerde met drie verse wissels de bakens te verzetten. Uit het niets viel de 2-0. BIJ ONR stond overigens Ton Buigholt onder de lat, doordat Harmen Uffels nog uit de roulatie is. Aan de vervangende keeper lag het niet.

CSVH begon slapjes tegen een goed Gorecht dat al na twee minuten de leiding nam. De Hoogkerkers loerden op de counter, maar misten een afmaker. Cruciaal in de wedstrijd was de 2-0, die ontstond nadat Stefan Broersma een bloedneus opliep en zijn hoofd er niet bij had en op een verkeerde plaats in het veld stond. In de chaos profiteerden de Hareners, die vervolgens met een mannetje meer door de verdediging sneden als mes door de boter. Uiteindelijk mocht CSVH nog blij zijn dat het bij 4-0 bleef. “We misten stootkracht voorin. We speelden zonder de geschorste Johan Honebeek en dat scheelt een slok op een borrel”, wees Lesmond Prinsen, die verder wel content was met de arbeid die verricht werd en de speelwijze. Maar goed, daar koop je geen brood voor. Prinsen weet dat in de resterende vier wedstrijden zeker nog drie punten nodig zijn. Honebeek is komende zaterdag terug, wanneer CSVH het opneemt tegen DESZ.

Marum zakte door het verlies tegen Zuidhorn naar de vierde plaats. Zonder Noël Kailola, Daan Assink en Rob Groefsema bakte Marum er te weinig van tegen de sterke debutant Zuidhorn. “Dat deze spelers er niet bij waren mag geen excuus zijn”, liet Marcel Poll duidelijk weten. Na een half uur kwam Zuidhorn aan de leiding. In de tweede helft ging Marum al snel over op ‘1 tegen 1’. Er ontstonden slechts enkele mogelijkheden. “Het was te weinig om aanspraak te maken op de overwinning”, vond Poll. De felicitaties gingen dan ook naar collega Ton Rozema, ex-trainer ONR. Door de winst van NEC op Appingedam is de titelstrijd nog open. “We staan drie punten achter. In theorie kan het nog, Maar we moeten het in vier wedstrijden goedmaken. Marum heeft afstand gedaan van het kampioenschap.”

Veenhuizen kreeg in Koekange klop van Vitesse ’63. Na zes wedstrijden ongeslagen dus weer eens verlies voor de debutant. De Noordenvelders kwamen wel met 0-1 voor door Albert-Jan Moes, maar in de tweede helft was het overleven geblazen. In tien minuten tijd schoot Vitesse drie keer raak: 3-1. “We hebben zes punten verspeeld tegen deze ploeg, terwijl het niet beter is dan Veenhuizen, maar gewoon vierde staat”, frustreert Marcel van Veenen, die toch weer naar onderen moet kijken. “We hebben de boel nog in eigen hand”, ziet Van Veenen positief. .

Pelikaan S kan de champagne alvast koud zetten, want het kampioenschap is aanstaande. Die kreeg meer glans door de verpletterende 7-0 tegen Noordpool. Freddy de Grooth schoot nog maar eens vijf keer raak. Pelikaan S speelde zonder de gebroeders, terwijl B-junior Robert Schuitema zijn debuut maakte. Schuitema komt uit de eigen opleiding. Door het verlies van Mamio kan Pelikaan S bij winst op Poolster reeds de kampioensvlag hijsen.

Boerakker kwam bij Potetos vandaan met een 3-3. In het eerste kwartier verzuimde Boerakker ruim afstand te nemen van de stadjers. Na de 1-0 van Menco Oedzes kantelde het duel. Een zondagsschot leverde de 1-1 op en nog voor de rust werd het 2-1. Na de pauze kwam Boerakker beter uit de verf kwam verdiend op 2-3 door doelpunten van Allard Gritter en Lucas Dijk. Het leverde nog veel meer kansen op, maar de Potetos-doelman stond een hoge score in de weg. Een communicatiefout in de verdediging betekende zowaar nog de 3-3. Boerakker had de drie punten verdiend, maar kreeg ze niet. .

Haulerwijkse Boys schreef een 0-3 overwinning in de boeken, die behaald werd bij Ezinge. Het was een duel om des keizers baard. Het was dan ook een tamme wedstrijd, die pas na rust tot leven kwam en waarin de Gieltjes toesloegen. Eerst een wonderbaarlijk doelpunt van Louw-Jan Beijert (vier balcontacten vanaf eigen helft), vervolgens een snelle aanval, afgerond door Henno Beijert en een diagonaal schot van Job Lise: 0-3. Doelman Fokke Hut kreeg in de hele tweede helft slechts twee ballen. Al met al een dikverdiende overwinning voor de Stellingwervers.

TLC begon slap aan het duel tegen Velocitas en stond na twintig minuten riant achter: 0-2. Guido Bos (uit een hoekschop van Stefan van der Beek) en Sergio Soekhoe trokken de zaak weer in evenwicht: 2-2. Het spel golfde op en neer, terwijl beide clubs ook over en weer scoorden. Na de 3-3 nam TLC definitief afstand van ‘de Snelvoetige’. Rene de Vries, Johan Tilma (twee keer) en wederom De Vries (die in totaal drie keer het net vond) bepaalden de eindstand op 6-3. Een slecht begin werd toch nog rechtgezet.